Vad du äter som man har betydelse för kvaliteten på spermierna, visar ny svensk studie.
Från början var det egentligen något annat forskarna från Linköpings universitet skulle undersöka.
– Vi har visat tidigare att om bananflugepappan äter mycket socker, så blir hans barn lite tjockare. Så vi ville se om det fanns liknande förändringar hos människor, säger Anita Öst vid institutionen för klinisk och experimentell medicin till Sveriges Radio.
LÄS OCKSÅ: Färre spermier hos barn till rökande pappor
Äta en hälsosam kost
När forskarna upptäckte att maten som bananflugorna åt påverkade kroppsvikten hos avkomman, gjorde de ett test för att undersöka hur mänskliga spermier reagerar på förändringar i kosten.
15 friska, unga, icke-rökande, normalviktiga män fick därför under en vecka äta en hälsosam kost, enligt den nordiska näringsrekommendationen, med ett totalt energiinnehåll motsvarande deras uppskattade totala energiförbrukning. Den andra veckan la de till godis och läsk.
Kaloriinnehållet i den första veckans diet beräknades för att bibehålla vikten, medan kaloriintaget under den andra veckan beräknades öka männens vikt med 1,5 kilo.
LÄS OCKSÅ: Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning
Intressanta resultat
Forskarna kunde nu se vissa förändringar i de molekyler som påverkar de så kallade epigenetiska mekanismerna, det vill säga hur funktionen av en gen kan ändras från en generation till nästa, utan att själva DNA-sekvensen förändras, precis som hos bananflugorna.
LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par
Spermiekvaliteten ökade
– Det var överraskande för oss att vi såg att samtidigt som vi gjorde den här kostförändringen så var det en grupp som ökade sin spermiemotilitet som man kan säga är ett kvalitetsmått på spermierna, säger Anita Öst till Sveriges Radio.
Forskarna poängterar att de inte vet om det var sockerätandet under andra veckan som fick spermiekvaliteten att öka, eller den i övrigt hälsosamma kosten.
Av redaktionen