Annons

Maten vi valde bort under 2020

2020 verkar vara året vi tänkt mer på vad vi äter än tidigare år. En Sifo-undersökning visade att en av fem svenskar frivilligt har dragit ned på någon typ av livsmedel under det första halvåret 2020. Bland annat har vi minskat på livsmedel med mycket socker, fett och alkohol. 35 procent av dessa har minskat eller helt dragit ner på köttkonsumtionen.

Inger Palm

15 december, 2020
Maten vi valde bort under 2020
Dela inlägget

2020 verkar vara året vi tänkt mer på vad vi äter än tidigare år. En Sifo-undersökning visade att en av fem svenskar frivilligt har dragit ned på någon typ av livsmedel under det första halvåret 2020. Bland annat har vi minskat på livsmedel med mycket socker, fett och alkohol. 35 procent av dessa har minskat eller helt dragit ner på köttkonsumtionen.

Det går alltid trender i matvanor. Ibland är trenderna långa, men lika ofta byter dom skepnad inom ett år samma år. Coronapandemin har påverkat samhället på många olika sätt, och eftersom underliggande sjukdomar ökar risken att bli svårare sjuk om du fått covid-19 så har svenskarna blivit mer hälsomedvetna än någonsin.

En Sifo-undersökning som gjordes på uppdrag av Viktväktarna under januari till juni 2020 visade att en av fem svenskar har dragit ner på någon typ av livsmedel.

Mat som innehåller mycket socker, fett och alkohol har skurits ner och 35 procent av de som förändrat sina matvanor har minskat eller helt valt bort kött.

LÄS OCKSÅ: Kom i form med rätt kolhydrater, fett och protein

Annons

Kolhydratsnål håller i sig
Medelålders och äldre är överrepresenterade bland de som undviker kött. 55 procent i åldrarna 56-79 år äter inget eller lite kött, medan siffran bland åldersgruppen 16-34 år är 27 procent.

Bland personer mellan 35 och 55 år svarade 66 procent att de undviker mat med socker. Många har även valt bort livsmedel med hög fetthalt. En av fem väljer en fettsnålare mat.

Totalt har tolv procent svarat att de undviker alkohol. Bland kvinnorna är det tio procent och bland männen 14 procent.

Trenden att undvika snabba kolhydrater håller i sig. 35 procent av de tillfrågade väljer helst en mattallrik som inte innehåller pasta, potatis och ris.

Statistik från undersökningen:
Har du valt att dra ned på/utesluta några livsmedel det senaste året? (med ”valt” menar vi frivilligt dvs inte att du tvingats till det av hälso- eller allergiskäl)

Annons

Ja 19%

Nej 78%

Vet ej 3%

Bas 1 062

Vilket eller vilka är de livsmedel har du dragit ner på/uteslutit det senaste året?

Kött 35%

Gluten 9%

Kolhydrater 35%

Laktos 10%

Socker 58%

Salt 6%

Fett 19%

Alkohol 12%

Annat 15%

Inget av ovan 3%

Bas 203

Av Inger Palm

Om undersökningen: Totalt intervjuades 1 062 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 20-24 augusti 2020.

Annons