Kommer konsumtionssamhället att fortsätta som vanligt efter coronakrisen? Och kan vi nå lycka med hjälp av pengar? I sin krönika resonerar samhällsdebattören Göran Hådén hur du kan använda pengar för att må bra och trivas med ditt liv.
Hur mår du i dessa utmanande tider? Oavsett vad ditt svar är på den frågan så finns det vägar framåt. Många funderar nu på framtiden och ifrågasätter saker vi tidigare tog för givet. Kommer konsumtionssamhället fortsätta som förr? Lycka är att må bra och trivas med sitt liv.
LÄS OCKSÅ: 7 sätt att bli mer lycklig – enligt vetenskapen
Men hur gör vi det? Flest prylar vinner? Nej, forskning visar att materialistiska värderingar inte är något bra recept för lycka. Vanföreställningen att mer pengar är samma sak som bättre mående är direkt skadlig. Forskning visar till och med att hög lön ofta ger sämre utfört arbete. Däremot ökar prestationen om anställda får pengar att spendera på varandra. Det är helt enkelt bättre att ge än att få. Men om man har sina grundbehov tillfredsställda, finns ändå sätt att öka sitt välbefinnande med hjälp av pengar. Så här ger jag en sammanfattning i tio punkter, baserat på lyckoforskning, hur man kan använda pengar för att må bra och trivas med sitt liv.
1. Trygga dina grundbehov
Det enklaste sättet att köpa lycka är förstås om du inte har dina grundbehov tillfredsställda. Det finns exempel på människor som förmår hålla humöret uppe oavsett omständigheter, men det är betydligt enklare om du har sådant som mat i magen, tak över huvudet och nödvändiga mediciner.
2. Investera i din framtid
Investera i sådant som stärker din förmåga att klara kommande kriser som kan hota dina grundbehov. Se till att vara skuldfri och ha en ekonomisk buffert. Små marginaler stressar och gör det svårare att agera långsiktigt. Öka inte dina utgifter bara för att du kan, det är mycket svårare att sedan sänka utgifterna vid behov. Närma dig frivillig enkelhet.
LÄS OCKSÅ: 5 tips till ett köpstopp
3. Kliv ur din bekvämlighetszon
Harmoni är en bra ledstjärna i grunden, men kliv gärna ur din bekvämlighetszon minst en gång i veckan och pröva ett nytt samtalsämne, en ny maträtt, en ny aktivitet eller något annat utvecklande. När du är öppen och testar nytt kan dessutom andra i din omgivning inspireras att våga mer.
4. Lev efter dina ideal – inte andras
För vems skull köper du ännu ett nytt modeplagg? Om du istället håller dig till en lagom mängd tidlösa hållbara plagg och prylar, så blir det inte bara en lättare packning för dig på livets resa, det minskar dessutom pressen på andra att konsumera onödiga saker. Begränsa tiden du passivt avundsjukt jämför ditt liv med retuscherade bilder från reklam och sociala medier där ”alla andra” verkar ha det så bra. Bakom fasaden är kändisar inte lyckligare än andra – det är olika saker att vara lyckad eller lycklig.
LÄS OCKSÅ: Människor betyder mest för vår kollektiva lycka
5 Välj tid framför prylar
Det tar tid att få råd, att välja och sköta om saker. Så var inte vaktmästare åt dina egna prylar, utan välj tid framför prylar och korta eventuell arbetstid om du vill och kan. Med mer fri tid istället för högre lön har du råd med färre prylar och då frigörs ännu mer tid. Det valet kan i sin tur minska negativ stress och därigenom öka utrymmet för fler genomtänkta val.
6. Sätt guldkant på vardagen
Så länge du har råd med dina nödvändiga utgifter, är det bättre för lyckan att göra många mindre inköp som förgyller vardagen än att spara till något stort, eftersom vi snabbt vänjer oss vid det mesta. Det innebär också att det ofta är bättre att jobba mindre varje dag, än att jobba slitsamt mycket och sedan ta en så lång semester att du hinner bli rastlös.
LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers recept på lycka
7. Planera lagom
Nu under coronakrisen är det svårt att planera, men när tillvaron tillåter så är det bra att ha lagom många varierade upplevelser att se fram emot på både kort och lång sikt. Inte så lite att det blir tråkigt, men inte heller så mycket att det varken finns plats för spontana infall, eller att hinna njuta av upplevelserna innan och efter.
8. Upptäck smultronställen i din närhet
Var närvarande här och nu med alla dina sinnen. Det kan vara minst lika givande som att flyga till Thailand. Det enskilt bästa lyckoknepet verkar också fortfarande vara att sjunka in i den inre resans meditation. Men det tålamod som krävs för att bli riktigt bra på det kan än så länge inte köpas för pengar.
9. Stärk lokalsamhället
Dyra saker som sällan används kan vi vid behov hyra, köpa och sälja begagnade, eller äga tillsammans. Prata med dina grannar. Samarbetsekonomi stärker sociala relationer och ökar tryggheten i lokalsamhället, vilket gynnar både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
10. Ge bort!
Eventuellt överskott av pengar, saker och tid kan delas till vänner, främlingar och välgörenhet. Hur mycket spelar nästan ingen roll för hur bra det känns att ge. Om någon inte tackar eller bjuder tillbaka kan det ha många olika skäl, så förvänta dig inte gentjänster utan se givandets egenvärde. Att ge är värt mer än att få.
LÄS OCKSÅ: Expert: “Vi underskattar hur mycket vi konsumerar”
Det går alltså att ”köpa” en del lycka, men det viktigaste för lyckan kräver varken mycket pengar eller hög miljöpåverkan. Det handlar mer om helheten av tillräcklig och bra kvalitet av sociala relationer, attityder, omtanke, tillit, meningsfullhet, motion, mat, sömn, fysisk och mental beröring, tacksamhet och förnöjsamhet. Rikedom är inte att äga mycket, utan att sakna lite.
Ibland kommer sorgens fåglar flyga över våra huvuden. Det är en naturlig del av livet. Det vi kan påverka är att med lyckoforskningens förebyggande strategier se till att sorgfåglarna inte bygger bo i oss, eller att andra negativa känslor permanent tar över våra liv. Att förebygga är ju mycket enklare än att åtgärda.
Lycka till med lyckan!
Av Göran Hådén, grön skribent och samhällsdebattör
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.
Göran Hådén
Gör: Grön skribent och samhällsdebattör och bloggar på HallplatsHaden
Bor: På 18 kvadratmeters hyresrätt i härliga Härnösand.
Familj: Inte på dessa 18 kvadrat 🙂
Ålder: 39
Så mår jag bra: Genom att ifrågasätta ”måsten” trivs jag utmärkt med att bara göra av med cirka 6000 kronor per månad, så jag behöver inte lönearbeta så mycket. Därför har jag mycket fri tid att göra det jag vill, vilket till stor del är att hjälpa andra.