Han har bidragit stort till att öka medvetandet kring tillsatser och annat fusk med mat – bland annat i sina många böcker och sitt arbete med tidningen Hunger. Nu ger sig journalisten Mats-Eric Nilsson på vinindustrin.
Mats-Eric Nilsson tjuvstartade med ett specialprogram för Uppdrag Granskning förra året där han visade på bland annat olika tillsatser i vin, något som säkert blev en ögonöppnare för många. Uppenbarligen finns det mer att berätta, för nu i dagarna kommer han ut med boken ”Chateau Vadå – Det okända fusket med ditt vin” där han tittar närmare på vinindustrin och vad som egentligen ryms i ”ett glas rött”.
Hur vanligt är det med tillsatser i vin och annat fusk?
– Tillsatser i vin är extremt vanligt. Du får leta väldigt noga och länge för att hitta alternativen.
Vad mer kan det röra sig om?
– Utöver tilsatser och processhjälpmedel finns det antal väldigt avancerade teknologiska processer som används för att manipulera dagens viner. Och så har vi all den fluffiga marknadsföring som vinfirmorna så gärna ägnar sig åt. Många av de viner som står på Systembolagets hyllor är påhittade och designade så att de ska autentiska ut.
LÄS OCKSÅ: EU vill införa innehållsdeklaration på alkoholhaltiga drycker
Har det alltid varit så? Vi i Sverige har ju varit så stolta över Vin & Spritcentralen och den höga kvalitet den ansågs vara en garant för? Har det förändrats mycket i och med att det kommit in många nya aktörer på marknaden?
– Svårt att svara på i några få meningar. Men visst är det så att dagens utbud domineras av extremt marknadsanpassade industriviner som exempelvis sötas betydligt mer än förr.
Vi vill ju gärna tro att det är hälsosamt med vin, hur påverkar tillsaterna hur hälsosamt ett vin är tror du? Kan de till och med göra att vinet blir skadligare för vår hälsa än vi vet att alkohol redan är?
– Jag är ingen hälsoexpert och hälsofrågan står egentligen inte i centrum för min bok. Dessutom är ju alkohol i stora mängder i högsta grad onyttigt. Men visst kan det finnas hälsoproblem med vissa tillsatser, som de sulfiter som används så frikostigt av många vinproducenter.
LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!
Vad ska till för att det ska bli en förändring? FInns det en vilja bland politiker och myndigheter att ändra på regelverket?
– Ja, det gör det nog. Och det är en process på gång inom EU. Men det krävs samtidigt ett tryck från oss konsumenter för att något radikalt ska hända. Vi måste börja se vinet som ett livsmedel och ställa samma krav på det som på andra drycker. Varför ska en läsk ha innehållsförteckning, men inte ett vin?
LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen
Slutligen vilka viner ska man välja om man vill slippa olika tillsatser och kemikalier? Är till exempel ekologiska viner fria från tillsatser?
– Nej, tyvärr inte. Ekovinerna får använda 45 av de 63 tillsatser och processhjälpmedel aom konventionella viner får ha. Leta istället efter naturviner, som dock inte är helt lätta att få tag i. Men utbudet kommer att öka och i boken berättar jag hur man gör för att hitta dem.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!