Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mats och Susan Billmark

Mats och Susan Billmark: “Manlig sårbarhet är kanske det manligaste av allt”

Idag, 19 november, är det Internationella mansdagen och vad passar bättre då än att belysa stereotypa mansroller? För vad händer när man som man inte passar in i det rådande idealet? Och hur ska man tackla det? Vi frågade bokaktuella Susan och Mats Billmark – som själv inte känner igen sig i det rådande mansidealet.

Paret Mats och Susan Billmark gjorde succé 2015 med boken ”Lär dig leva", som blev årets mest sålda bok och handlade om deras väg tillbaka från utbrändhet. Nu är de tillbaka med uppföljaren ”Lär dig leva nu” (Bookmark). I den nya boken viker de ett kapitel till att våga vara trygg i sin manlighet, hur den än ser ut. Vi bad Susan och Mats Billmark berätta lite mer.

LÄS OCKSÅ: KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Många män känner stress idag inför att leva upp till den traditionella bilden av hur en man bör vara eller se ut, skriver ni. Hur ser den bilden ut?

 

Vi skriver om hur våra pappor blev förebilder för hur en man ska vara och att vi upplevde våra pappor som auktoritära. Pappor och män som ville bestämma och styra över oss, och andra, som inte visade ett spektra av känslor och som inte vågade prata om det som var känslosamt. Våra pappor hade två lägen – glada eller arga/sura. Ingen av dem ville visa sårbarhet, båda hade mycket svårt för att visa kärlek och att vara pappor som uttryckligen peppade och var uppmuntrande.

Bokomslag Lär dig leva nu

Mats, du skriver om din egen uppväxt och relation till din pappa och även din svärfar som problematisk. På vilket sätt var den det?

Det är svårt att ge ett kort och enkelt svar på. Jag kände att de båda hade förväntningar på mig att jag skulle vara som dem. Men jag hade lättare för att visa mig sårbar och jag märkte att det skrämde dem. Dessutom är jag väldigt opraktisk och det stämde inte överens med deras bild av vad en man skulle vara. Jag mekade inte med bilen, snickrade inte och hade en rygg som inte klarade av att bära tungt och det gjorde att de upplevde mig som vek och svag.  Jag kände ofta på min svärfars tonfall och kroppsspråk att det här var egenskaper som var dåliga och inte tillräckligt manligt. Jag tror att det gjorde honom förvirrad och det resulterade i att vi inte kunde närma oss varandra.

LÄS OCKSÅ: 5 överlevnadstips hur du lämnar en giftig relation

Vad vill ni säga till andra män som kämpar mot stereotypa mansbilder och av att inte passa in i mallen?

– Vi vill förmedla att du som man ska vara dig själv eftersom det tär enormt mycket på självkänslan och självförtroendet att försöka vara någon man inte är. Dessutom tar det väldigt mycket energi. Vi ska inte behöva göra om oss och anpassa oss efter andras förväntningar. Att våga visa sig sårbar för sina närmaste är en styrka och för människor närmare varandra. Det skapar äkta band och förståelse för varandra. I vår bok "Lär dig leva NU" ställer vi frågan: ”Tänk om det är så att manlig sårbarhet är det manligaste av allt?

 

Vilka frågor tycker ni är viktigast att diskutera och belysa i samband med internationella mansdagen?

– Vi skulle önska att fler män står upp för och tar ansvar för de negativa roller som många män upprätthåller. Att fler män står upp och visar sin avsky för mäns förtryck och våld. Att fler män ställer sig sida vid sida med kvinnors kamp för jämlikhet så att vi tillsammans får större förståelse för varandra. Det är  till exempel faktiskt helt otroligt att mäns våld mot kvinnor är en så gott som ensam kvinnokamp. Tänk om fler män förstod hur mycket bättre världen skulle bli och hur mycket bättre vi alla skulle må om alla fick samma rättigheter och om vi alla förstod att vi alla har att vinna på det!

LÄS OCKSÅ: Så påverkar depression och oro kroppen

Hur viktigt är kommunikation som redskap för att våga och kunna leva fullt ut som sig själv, som man, men även som kvinna givetvis?

– Om vi inte kan kommunicera vad vi själva har för behov, tankar, drömmar och längtan kan vi inte förvänta oss att omgivningen ska förstå oss. I värsta fall gissar då människor omkring oss och relationerna byggs då på antaganden som kanske är helt felaktiga. Kommunikation betyder allt! Att vi är tydliga med hur vi känner, både det vi kan vara säkra på och det vi kanske är mindre säkra på. Äkthet är alltid viktigast, framför allt för sin egen hälsas skull. Alla har inte förmågan att uttrycka sig och därför är det även viktigt att vi också är mer nyfikna på varandra.

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!