Annons
Annons

Mats och Susan Billmark: ”Manlig sårbarhet är kanske det manligaste av allt”

Idag, 19 november, är det Internationella mansdagen och vad passar bättre då än att belysa stereotypa mansroller? För vad händer när man som man inte passar in i det rådande idealet? Och hur ska man tackla det? Vi frågade bokaktuella Susan och Mats Billmark – som själv inte känner igen sig i det rådande mansidealet.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 november, 2020
Mats och Susan Billmark: ”Manlig sårbarhet är kanske det manligaste av allt”

Idag, 19 november, är det Internationella mansdagen och vad passar bättre då än att belysa stereotypa mansroller? För vad händer när man som man inte passar in i det rådande idealet? Och hur ska man tackla det? Vi frågade bokaktuella Susan och Mats Billmark – som själv inte känner igen sig i det rådande mansidealet.

Paret Mats och Susan Billmark gjorde succé 2015 med boken ”Lär dig leva”, som blev årets mest sålda bok och handlade om deras väg tillbaka från utbrändhet. Nu är de tillbaka med uppföljaren ”Lär dig leva nu” (Bookmark). I den nya boken viker de ett kapitel till att våga vara trygg i sin manlighet, hur den än ser ut. Vi bad Susan och Mats Billmark berätta lite mer.

LÄS OCKSÅ: KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Många män känner stress idag inför att leva upp till den traditionella bilden av hur en man bör vara eller se ut, skriver ni. Hur ser den bilden ut?

Vi skriver om hur våra pappor blev förebilder för hur en man ska vara och att vi upplevde våra pappor som auktoritära. Pappor och män som ville bestämma och styra över oss, och andra, som inte visade ett spektra av känslor och som inte vågade prata om det som var känslosamt. Våra pappor hade två lägen – glada eller arga/sura. Ingen av dem ville visa sårbarhet, båda hade mycket svårt för att visa kärlek och att vara pappor som uttryckligen peppade och var uppmuntrande.

Bokomslag Lär dig leva nu

Mats, du skriver om din egen uppväxt och relation till din pappa och även din svärfar som problematisk. På vilket sätt var den det?

Det är svårt att ge ett kort och enkelt svar på. Jag kände att de båda hade förväntningar på mig att jag skulle vara som dem. Men jag hade lättare för att visa mig sårbar och jag märkte att det skrämde dem. Dessutom är jag väldigt opraktisk och det stämde inte överens med deras bild av vad en man skulle vara. Jag mekade inte med bilen, snickrade inte och hade en rygg som inte klarade av att bära tungt och det gjorde att de upplevde mig som vek och svag. Jag kände ofta på min svärfars tonfall och kroppsspråk att det här var egenskaper som var dåliga och inte tillräckligt manligt. Jag tror att det gjorde honom förvirrad och det resulterade i att vi inte kunde närma oss varandra.

LÄS OCKSÅ: 5 överlevnadstips hur du lämnar en giftig relation

Vad vill ni säga till andra män som kämpar mot stereotypa mansbilder och av att inte passa in i mallen?

– Vi vill förmedla att du som man ska vara dig själv eftersom det tär enormt mycket på självkänslan och självförtroendet att försöka vara någon man inte är. Dessutom tar det väldigt mycket energi. Vi ska inte behöva göra om oss och anpassa oss efter andras förväntningar. Att våga visa sig sårbar för sina närmaste är en styrka och för människor närmare varandra. Det skapar äkta band och förståelse för varandra. I vår bok ”Lär dig leva NU” ställer vi frågan: ”Tänk om det är så att manlig sårbarhet är det manligaste av allt?

Vilka frågor tycker ni är viktigast att diskutera och belysa i samband med internationella mansdagen?

– Vi skulle önska att fler män står upp för och tar ansvar för de negativa roller som många män upprätthåller. Att fler män står upp och visar sin avsky för mäns förtryck och våld. Att fler män ställer sig sida vid sida med kvinnors kamp för jämlikhet så att vi tillsammans får större förståelse för varandra. Det är till exempel faktiskt helt otroligt att mäns våld mot kvinnor är en så gott som ensam kvinnokamp. Tänk om fler män förstod hur mycket bättre världen skulle bli och hur mycket bättre vi alla skulle må om alla fick samma rättigheter och om vi alla förstod att vi alla har att vinna på det!

LÄS OCKSÅ: Så påverkar depression och oro kroppen

Hur viktigt är kommunikation som redskap för att våga och kunna leva fullt ut som sig själv, som man, men även som kvinna givetvis?

– Om vi inte kan kommunicera vad vi själva har för behov, tankar, drömmar och längtan kan vi inte förvänta oss att omgivningen ska förstå oss. I värsta fall gissar då människor omkring oss och relationerna byggs då på antaganden som kanske är helt felaktiga. Kommunikation betyder allt! Att vi är tydliga med hur vi känner, både det vi kan vara säkra på och det vi kanske är mindre säkra på. Äkthet är alltid viktigast, framför allt för sin egen hälsas skull. Alla har inte förmågan att uttrycka sig och därför är det även viktigt att vi också är mer nyfikna på varandra.

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Annons