Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mats och Susan Billmark

Mats och Susan Billmark: “Manlig sårbarhet är kanske det manligaste av allt”

Idag, 19 november, är det Internationella mansdagen och vad passar bättre då än att belysa stereotypa mansroller? För vad händer när man som man inte passar in i det rådande idealet? Och hur ska man tackla det? Vi frågade bokaktuella Susan och Mats Billmark – som själv inte känner igen sig i det rådande mansidealet.

Paret Mats och Susan Billmark gjorde succé 2015 med boken ”Lär dig leva", som blev årets mest sålda bok och handlade om deras väg tillbaka från utbrändhet. Nu är de tillbaka med uppföljaren ”Lär dig leva nu” (Bookmark). I den nya boken viker de ett kapitel till att våga vara trygg i sin manlighet, hur den än ser ut. Vi bad Susan och Mats Billmark berätta lite mer.

LÄS OCKSÅ: KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Många män känner stress idag inför att leva upp till den traditionella bilden av hur en man bör vara eller se ut, skriver ni. Hur ser den bilden ut?

 

Vi skriver om hur våra pappor blev förebilder för hur en man ska vara och att vi upplevde våra pappor som auktoritära. Pappor och män som ville bestämma och styra över oss, och andra, som inte visade ett spektra av känslor och som inte vågade prata om det som var känslosamt. Våra pappor hade två lägen – glada eller arga/sura. Ingen av dem ville visa sårbarhet, båda hade mycket svårt för att visa kärlek och att vara pappor som uttryckligen peppade och var uppmuntrande.

Bokomslag Lär dig leva nu

Mats, du skriver om din egen uppväxt och relation till din pappa och även din svärfar som problematisk. På vilket sätt var den det?

Det är svårt att ge ett kort och enkelt svar på. Jag kände att de båda hade förväntningar på mig att jag skulle vara som dem. Men jag hade lättare för att visa mig sårbar och jag märkte att det skrämde dem. Dessutom är jag väldigt opraktisk och det stämde inte överens med deras bild av vad en man skulle vara. Jag mekade inte med bilen, snickrade inte och hade en rygg som inte klarade av att bära tungt och det gjorde att de upplevde mig som vek och svag.  Jag kände ofta på min svärfars tonfall och kroppsspråk att det här var egenskaper som var dåliga och inte tillräckligt manligt. Jag tror att det gjorde honom förvirrad och det resulterade i att vi inte kunde närma oss varandra.

LÄS OCKSÅ: 5 överlevnadstips hur du lämnar en giftig relation

Vad vill ni säga till andra män som kämpar mot stereotypa mansbilder och av att inte passa in i mallen?

– Vi vill förmedla att du som man ska vara dig själv eftersom det tär enormt mycket på självkänslan och självförtroendet att försöka vara någon man inte är. Dessutom tar det väldigt mycket energi. Vi ska inte behöva göra om oss och anpassa oss efter andras förväntningar. Att våga visa sig sårbar för sina närmaste är en styrka och för människor närmare varandra. Det skapar äkta band och förståelse för varandra. I vår bok "Lär dig leva NU" ställer vi frågan: ”Tänk om det är så att manlig sårbarhet är det manligaste av allt?

 

Vilka frågor tycker ni är viktigast att diskutera och belysa i samband med internationella mansdagen?

– Vi skulle önska att fler män står upp för och tar ansvar för de negativa roller som många män upprätthåller. Att fler män står upp och visar sin avsky för mäns förtryck och våld. Att fler män ställer sig sida vid sida med kvinnors kamp för jämlikhet så att vi tillsammans får större förståelse för varandra. Det är  till exempel faktiskt helt otroligt att mäns våld mot kvinnor är en så gott som ensam kvinnokamp. Tänk om fler män förstod hur mycket bättre världen skulle bli och hur mycket bättre vi alla skulle må om alla fick samma rättigheter och om vi alla förstod att vi alla har att vinna på det!

LÄS OCKSÅ: Så påverkar depression och oro kroppen

Hur viktigt är kommunikation som redskap för att våga och kunna leva fullt ut som sig själv, som man, men även som kvinna givetvis?

– Om vi inte kan kommunicera vad vi själva har för behov, tankar, drömmar och längtan kan vi inte förvänta oss att omgivningen ska förstå oss. I värsta fall gissar då människor omkring oss och relationerna byggs då på antaganden som kanske är helt felaktiga. Kommunikation betyder allt! Att vi är tydliga med hur vi känner, både det vi kan vara säkra på och det vi kanske är mindre säkra på. Äkthet är alltid viktigast, framför allt för sin egen hälsas skull. Alla har inte förmågan att uttrycka sig och därför är det även viktigt att vi också är mer nyfikna på varandra.

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.