Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling online kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.

Stressrelaterad ohälsa är ett utbrett problem, de som upplever stress under långa perioder utan att kunna återhämta sig ordentligt uppvisar med tiden ökande psykiska och fysiska symtom som smyger sig på. Diagnoser som anpassningsstörning och utmattningssyndrom är vanliga och kan både bli en dyrköpt erfarenhet för den drabbade och kostsamt för samhället.

Läkemedel och ECT
Trots det har det hittills saknats vetenskapligt underbyggda riktlinjer för hur dessa tillstånd ska behandlas. Som exempel kan nämnas att man på vissa håll i landet behandlar utbrändhet med ECT eller el-chocksbehandling, något som fått många att höja på ögongrynen. Vanligare är kanske dock läkemedel och då främst antidepressiv medicin, även om det inte finns något stöd för att det har effekt vid utbrändhet.

 

LÄS OCKSÅ: Grön rehabilitering ger goda resultat vid stress och utbrändhet

KBT hjälper bäst
En betydlig lindrigare behandlingsform är kognitiv beteendeterapi (KBT), det är också den som har mest stöd i forskning när det gäller att minska symtom på stress. Men än så länge är tillgången till behandlingen låg och kunskap om behandling av patienter med kliniska stressdiagnoser är bristfällig, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Online-terapi fungerar lika bra
Uppgifter i ny avhandling tyder på patienter som diagnostiserats med utmattningssyndrom kan bli hjälpta av en 12 veckor lång en KBT-behandling som dessutom kan ges via internet.

I sin doktorsavhandling har Elin Lindsäter undersökt effekten av en ny KBT-behandling för personer med stressrelaterad ohälsa. Avhandlingen innehåller två randomiserade kontrollerade studier, en i vilken man undersökt effekten av behandlingen i sedvanligt format det villl säga där patient och terapeut möts och en där man undersökt effekten av behandlingen i form av terapeutledd internetbehandling  eller IKBT.

LÄS OCKSÅ: Stresscoachen: “Hänger utbrändhet ihop med uppväxten?”

Minskade symtom och ökad livskvalitet
Resultaten från båda studierna visade att den 12 veckor långa behandlingen var mycket effektiv när det gäller att minska symtom och öka livskvalitet. Och de goda resultaten höll i sig vid uppföljningar sex månader och ett år efter avslutad behandling. Däremot såg man inte någon signifikant förbättring när det kommer till sjukfrånvaro eller arbetsförmåga som följd av behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Utmattad – så hittar du tillbaka

Kan sättas in i tidigt skede
Resultaten från avhandlingen ger stöd åt att utmattningssyndrom kan behandlas i primärvården och det till en förhållandevis låg kostnad. Internetbehandlingen som sättas i ett tidigt skede skulle inte medföra ökade kostnader för vare sig sjukvården eller samhället i stort.

 

En annan metod som visat sig vara till stor hjälp för utbrända är så kallad trädgårdsterapi. Något som studerats vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp och som Kurera berättat om tidigare.

Av Nina Törmark

Källor: Karolinska institutet, Sveriges radio, SVT Nyheter och Västra Götalandsregionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.