Livsmedelsverket har föreslagit att Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler i syfte att skydda konsumenterna.
De flesta länder gör tvärtom och EU-domstolen har vid flera tillfällen underkänt liknande lagstiftning i andra länder.
Hittills har det vare sig på nationell nivå eller på EU-nivå funnits några maxvärden för vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Nu vill Livsmedelsverket göra det möjligt att stoppa kosttillskott med vad man menar kan vara skadliga halter för att skydda konsumenterna. Man anser även att det är viktigt med tydliga regler och förutsättningar för de företag som tillverkar eller säljer kosttillskott. Och föreslår därför att det införs maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler.
Motsatt effekt
Branschorganisationen Svensk Egenvård tror att ett sådant regelverk kommer få motsatt effekt. Svensk egenvård har hittills själva i samråd med Livsmedelsverket ansvarat för säkerheten och delar inte alls myndighetens uppfattning.
Mats Nilsson som är VD på branschorganisationen Svensk Egenvård anser att det här inte bara är ett dråpslag för branschen, han menar att det också innebär ett försämrat konsumentskydd och går tvärtemot utvecklingen i resten av världen:
– Om Sverige inför maxgränser så går vi emot strömmen. De flesta EU-länder har gjort precis tvärtom och avvecklat maxgränserna. Till exempel gjorde Danmark det för ett år sedan. Det är mycket bättre att istället ha rådgivande värden som anpassar sig till våra olika livsvillkor. Våra behov ser väldigt annorlunda beroende på hur gamla vi är, hur vår kost ser ut, hur mycket vi tränar och så vidare. Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet. Det är på många sätt förvånande och branschen beklagar Livsmedelsverkets ställningstagande, säger Mats Nilsson.
LÄS OCKSÅ: “Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”
Kan köpas från utlandet
– För flera företag är det oerhört alarmerande att inte kunna sälja efterfrågade produkter som är helt okej att sälja i andra EU-länder, säger Mats Nilsson, VD på Svensk Egenvård.
Dessa produkter kommer fortsättningsvis också att vara lagliga för konsumenten att köpa så länge de gör det från en utländsk hemsida. Detta är extremt kontraproduktivt då det slår undan benen för den svenska branschen samtidigt som antalet okontrollerade produkter kommer att öka, säger Mats Nilsson och tillägger:
– Svenska konsumenter känner en trygghet i att handla svenska produkter och kommer nu att hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen i många fall är obefintlig.
Till exempel finns det i dag flera hemsidor som säljer CBD-olja som i betraktarens ögon är svenska trots att de håller till i Tyskland eller Storbritannien.
– Som konsument är det inte helt lätt att veta var företaget håller till. Sedan tror jag att det för många inte spelar så stor roll var man köper ifrån, menar Mats Larsson.
LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt
Slutgiltigt beslut i slutet av 2020
Förslaget om maxvärden skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020. Därefter kommer, om förslaget går igenom, en övergångstid för att företagen bland annat ska hinna justera avtalen med sina leverantörer. Svensk Egenvård kommer sammanställa remissvar där de belyser effekterna för såväl bransch som konsumenter.
LÄS OCKSÅ: Debatten fortsätter: “Kosttillskott en väg till bättre hälsa”
Jobbar på ett remissförslag
Svensk Egenvård kommer att, tillsammans med alla medlemsföretag, sammanställa sina synpunkter för att ge konstruktiva förslag på hur man istället borde göra. Remissvaret ska även belysa effekterna för konsumenterna.
Före sommaren kommer Livsmedelsverket att anmäla sitt beslut till EU. Den processen brukar ta sex månader. Enligt deras plan kommer sedan ett beslut att fattas i december och börja gälla efter tre månader. Så ett beslut skulle kunna träda i kraft den första april 2021 med en övergångstid på ett år.
– Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet, säger Mats Nilsson.
Av Inger Palm
Källa: Livsmedelsverkets uppdrag i frågan finns att läsa i sin helhet här.
Bakgrund
2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.