Från puberteten, via den fertila perioden och genom hela klimakteriet kan hormonerna ställa till ordentliga problem. De allra flesta kvinnor har mått dåligt under menscykelns olika faser även om graderna av PMS varierar stort. När hormonerna i samband med mens åker berg- och dalbana är det nog inte så konstigt att kvinnor blir arga, ledsna och irriterade. Oro, ångest, nedstämdhet, sötsug, huvudvärk och sömnsvårigheter är andra vanliga PMS-symtom.
Hormonell obalans störst i klimakteriet
Till exempel kan livmodern innan blödningen inträffar dubblera sin storlek och äggstockarna är extra stora tiden kring ägglossning. Allt som inträffar i kroppen inför mens retar också tarmarna. Att magen sväller är därför ganska vanligt. Vid en graviditet kan särskilt den första delen av hormonella förändringar bli påfrestande, vilket kan påverka allt från humör till sömn, illamående och värk i kroppen.
Den största och kanske längsta tiden av förändring i en kvinnas kropp brukar inträffa i övergångsåldern. Den dramatiska nedgången av östrogen ger inte bara svettningar, humörsvängningar, sömnlöshet och nedstämdhet. Den kvinnliga kroppen går igenom en transformation och en del upplever en känsla av tomhet när den fertila perioden är över.
LÄS OCKSÅ: 80 procent mår dåligt psykiskt i klimakteriet
En dröm som blev verklighet
Kvinnors hälsa är oftast inte prioriterad. Vad det beror på kan man bara spekulera i, men exempelvis pubertet, graviditet och klimakteriet är ju inga sjukdomar, utan naturliga förlopp, som kan ge både fysisk och psykisk ohälsa.
Jessica Palm fick i uppdrag att driva projektet Hormonology som erbjuder lösningar för kvinnor som vill uppnå hormonell balans.
– Det här är en dröm jag haft, och nu har jag äntligen fått skapa verklighet av den. Hormonology vill hjälpa kvinnor till ett liv i harmoni, oavsett vilken ålder eller fas i livet man befinner sig i, säger Jessica.
De produkter som är framtagna för kvinnor innehåller en kombination av växter, örter, vitaminer och mineraler.
– Produkterna är förpackade med sockerrörsburk och kartong för att undvika plast. De innehåller inte artificiella färgämnen, konserveringsmedel, genetiskt modifierade organismer eller syntetiska ämnen.
Holistisk syn på hälsa
Konceptet är uppbyggt på tre ben, och kommer att arbeta utifrån en holistisk syn på hälsa. Det första är utbildning, det andra rådgivning och tredje biten är produkterna.
– Vi ska hålla en utbildning inom hormonsystemet för olika yrkesgrupper som arbetar inom egenhälsa och sjukvård, men som vill börja som rådgivare och stötta kvinnor i deras egenhälsa. Vi erbjuder fördjupning inom området hormoner.
I kunskapsbanken på hormonology.se finns texter om allt från könssjukdomar och graviditet till sköldkörtelsjukdomar och menscykeln. Texterna är faktagranskade av läkaren Ingegerd Lantz.
– Vi vill erbjuda bra egenvård och har skapat produkter för hormonella besvär som ska stötta kvinnor vid tidpunkter i livet när hormonerna får dem att gunga till. Som kvinna, och om du inte mår bra, ska du inte nöja dig med att någon säger att det är så där att vara kvinna, säger Jessica och tillägger:
– Många som har olika hormonella besvär vet inte hur de ska hantera sin situation eller vad den beror. Det finns till och med kvinnor i min egen generation – 90-talisterna – som inte vet varför de har mens. Bara att de blöder en gång i månaden. Här kommer hormonology att kunna fylla en viktig funktion.
Av Inger Palm
Hormoner
Upp till 45 år: Då kan kvinnor behöva extra B6. Det är en vitamin som bidrar till att reglera hormonaktiviteten samt B12 som kan minska utmattning och trötthet.
Övergångsåldern: Under klimakteriet behöver kvinnor extra stöd. Hormonology har skapat en produkt som bland annat innehåller rödklöver för att bibehålla lugnet och B9 som reglerar hormonaktiviteten.
För urinblåsan: C-, D- och vitamin B6 stödjer urinblåsans funktion. Det gör också örterna brännässla, humle, mjölon, tranbär, salvia och åkerfräken.