I en serie lektioner kommer vi få lära oss hur vi kan komma till rätta med olika besvär med hjälp av metoden Mindful Tapping. Här berättar en av grundarna Ann-Sofi Forsberg om metoden och hur den vuxit fram.
Kjell Forsberg, läkemedelsforskare och farmakolog, tidigare verksam på Astra Zeneca har tillsammans med hustrun Ann-Sofi tagit fram Mindful Tapping. Metoden har sina rötter i EFT – kort för emotional freedom technique – eller energipsykologi som Ann-Sofi kallar det. Ann-Sofi är biolog och arbetade tidigare även hon med forskning.
– När man har problem känns det i kroppen och då behövs inga ord, säger Ann-Sofi som menar att man kan komma tillrätta med en mängd känslomässiga och mentala besvär genom att använda denna teknik.
Bok influerade metoden
En bok som inspirerat Kjell och Ann-Sofi är boken ”The body bears the burden” av den amerikanske smärtläkaren Robert Scaer som visade på hur våra minnen och erfarenheter lagras in och sätter sig i kropp och hjärna. De fördjupade sig bland annat i neuropsykologisk forskning, där fann de kunskap som de kom att inkludera i sin behandling. Inom Mindful Tapping används precis som vid EFT tapping på olika akupunkturpunkter men Kjell och Ann-Sofis metod skiljer sig från EFT bland annat genom att inga ord behövs.
Svårt att sätta ord på problem
Att sätta ord på vad det är som plågar en är inte alltid det lättaste, dels är det inte helt säkert att man vet exakt vad det är som ligger bakom att man inte mår bra och dels kan det vara svårt att finna rätt ord. Dessutom kan det kännas både utlämnande och lite fånigt när man sitter i en grupp tillsammans med andra vilket är vanligt i den här behandlingsformen och många är nog glada att slippa.
– Inom EFT ska man till exempel säga att man accepterar och älskar sig själv och det är inte alla som känner sig bekväma med det, så det har vi skippat, säger Ann-Sofi.
LÄS OCKSÅ: Artisten Micke Syd Andersson tappar in sig på rätt frekvens
Likheter med meditation
Men hur funkar det då undrar förstås den nyfikne.
– Vi är inte mindfulnessintruktörer förtydligar Ann-Sofi men vi har ett liknande förhållningssätt, precis som vid meditation vänds fokus inåt.
Utöver det har de lagt till moment som lugnar hjärnan och nervsystemet.
– Det blir en kombination som leder till att minnen transformeras eller skrivs om.
Ann-Sofi och Kjell utbildar instruktörer i tekniken som i sin tur kan lära och hjälpa andra och i dagsläget finns det ungefär 20 instruktörer landet över. En av dem är musikern Micke Syd Andersson – Gyllene Tiders trummis – som berättar i en intervju med Kurera hur det kommer sig att han fastande för just Mindful tapping.
LÄS OCKSÅ: Titti Holmers recept på lycka
Bakgrund inom meditation och tai chi
Det var ingen slump att Kjell och Ann-Sofi drogs till EFT och mindfulness, de har båda sysslat med meditation sedan 1970-talet men också tai chi och då är steget kanske inte så långt även om det är lätt att tänka att några som är så förankrade inom läkemedelsindustrin och forskning skulle vara betydligt mer skeptiska. Men det är just forskningen som lett dem på rätt spår menar Ann-Sofi. Paret upptäckte EFT i slutet av 1990-talet, vid den tiden forskade Kjell på astma och nya mediciner mot hosta. I samma veva stötte han på en ung kvinna med gräspollenallergi som visade sig ha fått ett svårt dödsbud som barn när hon var ute och lekte i gräset.
– För henne resulterade det i att doften av gräs triggade en allergisk reaktion förklarar Ann-Sofi.
Kjell arbetade med den unga kvinnan med EFT och hennes allergiproblem försvann.
LÄS OCKSÅ: Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering
Hur säkra är då resultaten?
Hur goda chanser man har att bli fri beror på hur komplex problematiken är menar Ann-Sofi, som är noga med att påpeka att de inte behandlar några diagnoser.
En fobi kan till exempel ta allt från en halvtimma till ett par gånger att komma till rätta med. Men generellt sett går det snabbt menar Ann-Sofi.
– När ”problemet” är transformerat dras minnet från det förgångna inte längre igång. När känslohjärnan inte reagerar kommer heller inte något obehag att kännas i kroppen.
Men om traumatiska upplevelser är inblandade krävs det att man går mer varsamt fram enligt Ann-Sofi.
– De går också att komma åt men det kan ta lite längre tid.
Kan även fungera på smärta
Man kan även få bukt med fysiska åkommor som till exempel smärtor som har en känslomässig aspekt som Ann-Sofi uttrycker det och det görs genom att komma i kontakt med upplevelsen av att ha besväret och de trauman som ligger bakom menar hon.
– Ofta har man tankar och oro kring det.
Frigör istället för att bearbeta
Mer och mer visar på att grunden till problem som alkoholism, rökning men även diabetes läggs redan i barndomen menar Ann-Sofi, som tvivlar på att terapi hjälper. Istället tror hon att det i värsta fall kan förstärka problematiken och göra att vi identifierar oss ännu mer med den.
– Upprepning är inlärningens moder och ju mer man pratar om traumat desto mer sätter det sig. Framstående traumaforskare säger att samtalsterapi är helt fel väg att gå om man vill bli fri från ett trauma.
Ann-Sofi menar inte att terapi inte är bra, tvärtom.
– Det kan vara bra för att förstå att man inte är ensam och att det inte är något konstigt samt för att skapa förståelse kring vad det är man varit med om men det hjälper inte individen att frigöra sig från det menar hon.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Kjell Forsberg och Ann-Sofi Forsberg.
Yrke: Farmakolog och biolog, grundare av Mindful tapping
Bor: Löderup i Skåne
Läs mer om Mindful Tapping här.