Hösten 2016 kom rapporter om ökande halter av dioxiner och PCB i ekologiska ägg. Foderföretagen har sedan dess minskat mängden fiskmjöl i hönornas värpfoder, vilket har gjort att halten av dioxin och dioxinlika PCB i äggen halverats.
Fiskmjöl har använts i värpfoder för att hönorna ska få i sig alla näringsämnen, och har under senare år använts allt mer. I konventionell äggproduktion tillsätts metionin – en nödvändig aminosyra – i syntetisk form. Eftersom det inte är tillåtet vid ekologisk äggproduktion har fiskmjöl använts istället.
Tillbaka på lägre nivå
I början av 2017 minskade ägg- och foderbranschen andelen fiskmjöl i det ekologiska värpfodret för att snabbt stoppa ökningen av dioxiner och PCB. En minskning som gav tydligt resultat. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och SVA följt upp halterna som nu är tillbaka på lägre nivåer. Men eftersom fiskmjöl fortfarande tillsätts i fodret, fast i mindre mängder, är dioxinhalterna fortfarande högre än i konventionella ägg.
LÄS OCKSÅ: Det visste du inte om ägg
Glädjande resultat
Då dioxin är skadligt på lång sikt bör halterna vara så låga som möjligt säger Petra Bergkvist statsinspektör på Livsmedelsverket som gläds över resultaten i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol
Kan inte bero på något annat
Då inga andra förändringar har gjorts i hönornas livsmiljö under samma tid är fodret den troligaste orsaken till de höga dioxin- och PCB-halterna skriver Livsmedelsverket.
LÄS OCKSÅ: Ägg bra för både blodfetter och midjemått
Av redaktionen
Källa: Livsmedelsverket
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!