När en person varit utsatt för svåra upplevelser som skapar ihållande stress och starka minnen som inte försvinner, då lider man av posttraumatisk stress. En svensk studie visar att en app i mobilen kan lindra symtomen.
Att utveckla PTSD, posttraumatisk stress, gör nästan alla som varit med om ett krig. Men man kan också få PTSD av andra om traumatiska händelser som en olycka, att någon nära anhörig dör plötsligt eller stressen pågått under lång tid.
PTSD skapar hög stress, negativa tankar, plågsamma minnen som kan dyka upp både i drömmen men också i vaket tillstånd. Symtomen försvinner sällan av sig själv, vilket gör att man kan gå in i en depression och uppleva framtiden som dyster.
LÄS OCKSÅ: Superörterna som skyddar mot mental och fysisk stress
Studie med 179 personer
Nu har forskare vid Uppsala universitets Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri utfört en studie som invoverade 179 personer som fick testa en mobilapp, PTSD Coach, för att handskas med sin psykiska ohälsa efter att ha upplevt svåra saker.
Försökspersonerna, som i huvudsak var kvinnor, hade haft psykiska besvär under de senaste två åren och deltagarna delades in i två grupper varav den ena fick använda appen i tre månader. Den andra gruppen fick vänta, och de fick inte ändra på eventuell medicinering under tiden.
Resultaten visade att de som fick använda mobilappen kände mindre stress och var inte lika nedstämda när de aktiva användarna jämfördes med kontrollgruppen.
LÄS OCKSÅ: Musik kan dämpa stress och inflammation
Hjälp till självhjälp
Ida Hensler som är studiens försteförfattare menar att personer som lider av PTSD kanske inte ens tänker på att söka hjälp, och att vården kanske känns långt bort. Vissa kanske inte ens känner till att det finns hjälp att få.
– Vi hoppas att innehållet i den här appen, som bland annat ger kunskap om ens reaktioner och innehåller enkla övningar för att lindra stress, kan bidra till att personer som upplever posttraumatisk stress kan ta steg mot att må bättre. Appen kan också fylla en roll efter händelser som stora olyckor eller katastrofer, säger hon.
Den här appen har varit föremål för studier i USA tidigare och här i Sverige har man gjort en pilotstudie innan.
Forskarna poängterar att appen inte ska ersätta psykologisk behandling, utan den är mer hjälp till självhjälp.
Av Inger Palm
Källa: Uppsala universitet
Läs studien här