Musslor och ostron är miljövänliga och näringsrika poteinkällor. Men de är också små reningsverk som filterar vatten för att få föda det är därför viktigt att inte plocka direkt från havet då de kan innehålla hälsoskadliga bakterier och gifter.
Länsstyrelsen har tillfälligt stängt ned samtliga musselodlingar på Västkusten efter ett giftlarm. Musslor och ostron filtrerar vatten för att få föda och hälsoskadliga bakterier och virus eller algtoxiner i vattnet kan bli kvar, musslor kan också bilda ett nervgift.
Kan ge neurologiska skador
Dessa kan vara skadliga för människor. Bakterier och virus orsakar främst magsjuka och algtoxiner kan utöver magsjuka orsaka neurologiska skador. Det går inte att känna på smaken om en mussla eller ett ostron innehåller skadliga bakterier, virus eller marina algtoxiner.
LÄS OCKSÅ: Så gör du för att spara på vattnet
Titta efter märkning
Färska musslor och ostron måste vara kontrollerade för att få säljas och förpackningen eller nätet som kontrollerade ostron och musslor säljs i måste vara tydligt märkt. Märkningen utgörs av en oval symbol med landskod och ett nummer på EU-godkänd livsmedelsanläggning.
LÄS OCKSÅ: “Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”
Bakerier och virus dör
Ät inte okontrollerade musslor och ostron som plockats direkt från hav och strand då dessa kan innehålla hälsoskadliga bakterier, virus och algtoxiner. Bakterier och virus dör av värme och upphettning är det bästa sättet att minska risken för att bli sjuk men marina algtoxiner tål värme och förstörs inte vid tillagning.
LÄS OCKSÅ: Förebygg och bota semestermage
Tips att tänka på
• Plocka inte musslor på sranden eller i havet för att äta utan köp från kontrollerade odlingar för att minska risken att drabbas, det finns i välsorterade livsmedelsaffärer.
• Det går fortare att döda bakterier och virus om musslorna kokas i vätska istället för ångkokas.
• När musslan öppnar sig under upphettningen kan ånga eller kokande vätska lättare tränga in i musselköttet och döda eventuella bakterier eller virus. Det kan dock dröja ett par minuter tills alla bakterier och virus har dött efter det att musslan öppnat sig.
• Koka färre musslor åt gången, gärna under lock och med omrörning då och då. Då kan fler musslor öppna sig och bli tillräckligt upphettade.
Av redaktionen
Källa: Livsmedelsverket och Food Supply
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!