Annons

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Inger Palm

4 januari, 2022
Mutationen som gör att du tål kyla bättre
Dela inlägget

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Våra skelettmuskler består av vita, snabba muskelfibrer som gör dig snabbare trött och de röda, långsamma muskelfibrerna som är uthålliga.

I det snabba musklerna finns proteinet α-aktinin-3, men detta saknas hos en av fem. Vilket betyder att cirka 1,5 miljarder människor runt om i världen inte har detta protein. Anledningen är att en mutation uppstod när folkslag rörde sig från Afrika och upp till ett kyligare klimat i norra och centrala Europa.

LÄS OCKSÅ: Därför är kalla bad bra för hälsan

Klarar kyla bättre

Men att sakna detta protein är ingen nackdel om du bor i ett kallare klimat, för då klarar du kylan bättre än dina kamrater som har proteinet i sina skelettmuskler. Istället har man skelettmuskler som består av en större andel långsamma muskelfibrer. Dessa är mer uthålliga och energieffektiva, vilket betyder att det ger en bättre tolerans mot kyla än personer med snabba muskelfibrer.

Annons

Forskare vid Karolinska Institutet lät 42 friska män mellan 18 och 40 år sitta i kallt vatten tills deras kroppstemperatur sjunkit till 35,5 grader celsius. När de satt i det kalla vattnet studerade forskarna musklernas elektriska aktivitet samt att muskelbiopsier togs.

Studien visade att skelettmusklerna hos personer som inte har proteinet, α-aktinin-3 har större andel långsamma muskelfibrer. När dessa personer kyldes ner kunde de bättre bevara kroppstemperaturen genom att de själva producerade värme i de långsamma fibrerna. De som hade proteinet började huttra och aktiverade de snabba muskelfibrerna.

LÄS OCKSÅ: Större löparlycka med magnesium

Bättre på uthållighetssporter

Håkan Westerblad, som är professor i cellulär muskelfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet säger i ett pressmeddelande:

– Det här tyder på att personer som saknar α-aktinin-3 är bättre på att hålla värmen och energimässigt klara sig i ett tuffare klimat, men det har inte funnits några direkta experimentella bevis för det tidigare. Nu kan vi visa att förlusten av det här proteinet ger ökad tolerans mot nedkylning och vi har även funnit en möjlig mekanism för detta.

Annons

Personer som klarar kyla bättre och som saknar proteinet är oftast inte så bra på sporter som kräver explosivitet och styrka. De är istället bättre på uthållighetssporter.

Under folkvandringarna var det troligtvis en fördel att klara kyla men i dagens moderna samhälle kan förmågan att spara på energi innebära en risk för livsstilssjukdomar.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet

Studien: American Journal of Human Genetics

Annons