Annons

Naturens apotek: Adaptogener ger mindre stress och mer ro

Adaptogener är speciella läkeväxter. För att få kallas adaptogen ska växtens effekt vara generell och bred. Den ska återställa balansen och verka normaliserande. En adaptogen återställer de funktioner som påverkats av stress och förbättrar den fysiska som mentala uthålligheten.

Inger Palm

19 januari, 2021
Naturens apotek: Adaptogener ger mindre stress och mer ro
Dela inlägget

Adaptogener är speciella läkeväxter. För att få kallas adaptogen ska växtens effekt vara generell och bred. Den ska återställa balansen och verka normaliserande. En adaptogen återställer de funktioner som påverkats av stress och förbättrar den fysiska som mentala uthålligheten.

Ashwaganda
Inom folkmedicinen har ashwaganda använts i flera tusen år för att motverka stress och ge energi och styrka, samtidigt som kropp och sinne får återhämtning och vila. Ashwaganda kallas också indisk ginseng, och ingår i släktet withania. Den används för att motverka trötthet och för att hjälpa till att bibehålla fokus och koncentration.

Ginseng
Ginseng lär kunna reducera effekterna av stress, stimulera immunförsvaret och förbättra blodsockernivåerna. Inom den traditionella kinesiska medicinen är ginseng en av hörnpelarna och en av de riktigt gamla medicinalväxterna som använts för medicinskt bruk i över 5000 år. Roten har konsumerats för att få bättre minne, ökad koncentrationsförmåga och för att reducera mental trötthet.

Cordyceps
I Kina berättas det om en varelse som kan omvandlas från djur till växt och tillbaka till djur. Intresset för omvandlingar har en central plats i landets kultur, eftersom omvandling ligger till grund för alla livsprocesser. Parasitsvampen cordyceps genomgår också en omvandlingsprocess och ses därför som något extraordinärt. Cordyceps har varit en uppskattad ört i Kina i tusentals år, mycket på grund av svampens reglerande effekt på immunsystemet och att den stärker vitaliteten.

Indiskt krusbär
Det indiska krusbäret heter amalki och kommer från ett träd som anses heligt. Amalki är känt för sitt c-vitaminrika innehåll samt för att bäret lugnar sinnet och skapar klarhet. Det har en syrlig, lite körsbärsliknande smak och inom den indiska ayurvediska medicinen används bäret för sin balanserade påverkan i kroppen.

Annons

Maca
Rotfrukten växter på höga höjder, som i centrala Peru där den hittas i Anderna på 4 000 meters höjd. Maca sägs kunna normalisera kroppens produktion av hormoner – produktionen ökar eller minskar efter individens behov. I dag är Maca populär bland elitidrottare eftersom den har en positiv effekt på uthålligheten.

Malabarnöt
Det här är egentligen ingen nöt utan en växt. Den är en så kallad alkaloid och fungerar på samma sätt som ett av kroppens må-bra-hormon, oxytocin. Malabarnöt växer vilt i Asien och har använts inom den traditionella medicinen i mer än 2 000 år. Extrakt av bladen är muskelavslappnande, luftrörsvidgande och hostdämpande. Inom folkmedicinen har den använts mot allt från feber till astma och bronkit. Anses också stärka immunförsvaret.

Moringa
Trädet moringa kallas mirakelträdet för att det innehåller en hel del vitaminer och mineraler. Åkommor som förstoppning och akut magkatarr kan lindras med moringa. Dess antibiotiska och antibakteriella egenskaper hjälper till att hämma tillväxten av olika virus och bakterier. Moringa stöttar också bukspottkörtel, lever, njurar och hjärtat. Hela trädet går att använda i maten och har länge använts inom ayurveda.

Reishisvamp
I Kina kallas reishi odödlighetens svamp. Den växer även i Europa, Japan och USA. I den traditionella kinesiska medicinen har den använts i över 2000 år. Svampen har haft en hemlighetsfull stämpel över sig och värderas högt då den ses som ett livselixir med förmåga att ge liv till kroppens alla funktioner. Reishi används för att stödja immunsystemet och har antibakteriella och antivirala egenskaper. Den lär också kunna sänka förhöjt blodtryck och blodsocker.

Rosenrot
Rosenrot hjälper vid trötthet och motverkar stress. Förklaringen till rosenrotens unika effekt på stress och trötthet ligger i de adaptogena egenskaper som är växtens unika förmåga att hjälpa kroppen och hjärnan att anpassa sig till yttre och inre belastning. Rosenrot är den adaptogen som har tydligast effekt på mental prestation – koncentration och glädje ökar. Rosenroten växer vilt i de svenska fjällen och kallas ibland nordisk ginseng. 1732 iakttog Carl Von Linné rosenroten och rekommenderade den som ett medel mot huvudvärk.

Annons

Rysk rot
Den ryska roten blev enormt populär bland längdskidåkare på 1970-talet eftersom den på en halvtimma kunde ge ökad syreupptagningen och minska stress i kroppen vid all form av ansträngning. Rysk rot har en bakterie- och virusdödande effekt och kan därför tas i förebyggande syfte. Den stärker immunförsvaret och verkar antiinflammatoriskt. Rysk rot påverkar mängden proinflammatoriska cytokiner och interleukiner samt TNF-alfa, som är ämnen som påskyndar inflammation. Rysk rot renar också levern.

Schisandra
Schisandra kallas för mirakelbäret som förlänger livet utan att du åldras. Bäret skyddar hjärta, kärl och lungor. Den har en stimulerande effekt på centrala nervsystemet och kan öka blodcirkulationen. I Kina används schisandra framförallt för att ge ökad energi och ork men också för att bevara och skydda organen. Näringen tas snabbt upp av kroppen och redan efter en halvtimma kan man känna sig piggare. Shisandra har en långsam nedbrytning i kroppen och finns kvar i blodet i minst åtta timmar.

Shatavari
Shatavari ses som en föryngrande kvinnoört inom den ayurvediska medicinen. Den sägs kunna balansera kvinnors hormoner. Stärka och stötta lungor, mage, njurar och den fungerar även som lusthöjare. Adaptogener fungerar ungefär som en termostat i kroppen och de kan bland annat behålla kroppens stressrespons på en önskad nivå, likt en termostat som håller temperaturen lagom varm. Shatavari är släkt med sparris och ser ut som spretiga grässtrån.

Av Inger Palm

Annons