Annons

Naturlig hjälp vid pollenallergi

Nu är pollensäsongen i full gång och många upplever problem, vissa för första gången. Men vad många inte vet är att det finns effektiva – och helt naturliga – knep för att minska allergibesvären. Här är tre av de vanligast rekommenderade pollenpreparaten inom hälsokosten.

Redaktionen

6 maj, 2015
Naturlig hjälp vid pollenallergi
Dela inlägget

Nu är pollensäsongen i full gång och många upplever problem, vissa för första gången.
Men vad många inte vet är att det finns effektiva – och helt naturliga – knep för att minska allergibesvären.

Här är tre av de vanligast rekommenderade pollenpreparaten inom hälsokosten.

Våren och försommaren är en magisk tid. Träden blommar, solen strålar, man nyupptäcker dofter och ljud – och känslorna flödar.
Men – för den med allergi kan denna fantastiska tid kännas aningen mindre magisk. Och så ska det väl inte behöva vara?

Läs också: Så blir du pollensmart

Prova receptfritt först
Misstänker man att man själv eller ens barn lider av pollenallergi bör man vid lindriga besvär först testa receptfria allergipreparat. Och på den fronten bör man känna till att det finns andra väldigt effektiva preparat än antihistamintabletter, ögondroppar och nässprayer. Helt naturliga sådana. Här är tre av de mest populära.

1. Pollenzym
Pollenzym är ett kosttillskott stöttar immunsystemet och lägger stort fokus på bihålorna.
Ingredienser: Ingefäraextrakt, quercetin, rödalgextrakt, kelp, askorbinsyra, bromelain, superoxiddismutas (SOD), fyllnadsmedel (riskli).
Pollenzym innehåller bland annat vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress och minskar trötthet och utmattning. Ingefäran bidrar till att upprätthålla optimal funktion i de övre luftvägarna och skyddar luftvägarnas slemhinnor. Quercetin är en bioflavonoid som ökar upptaget av C-vitamin.
Kapseln är vegetabilisk och består av cellulosa från träd.

Annons

Läs också: Vad är en allergi egentligen?

2. Allmyn
Allmyn är ett kosttillskott som innehåller extrakt från örten Perilla, vilken traditionellt används i fjärran östern och som det finns rikligt med dokumentation på. Bland annat stödjer örten produktion av cytokiner och specifika antikroppar. Perilla innehåller rikligt med flavonoider som luteolin och koffeinsyra, glucosider, vitaminer, spårämnen och rosmarinsyra.
Många tycker även att preparatet fungerar effektivt mot klådan efter myggbett.
Finns som sugtabletter, tuggtabletter, droppar och kapslar.

Läs också: Dags att rusta sig för pollensäsongen – 6 tips!

3. Bio-Pycnogenol
Bio-Pycnogenol stödjer kroppens immunsystem och är ett multifunktionellt tillskott för människor som vill öka sitt intag av nyttiga procyanidiner i tablettform.
Pycnogenol är ett patenterat extrakt från barken av den franska maritima tallen, Pinus pinaster. Tack vare den kemiska strukturen hos procyanidinerna kan de införlivas i, och skydda, både vattenhaltiga och lipidhaltiga celler från skador av fria radikaler. Utöver cellskyddet stödjer preparatet dessutom en normal blodcirkulation.
Pycnogenol tillför kroppen många olika typer av aktiva bioflavonoider, vilka dessutom förstärker verkan hos några av kroppens starkaste antioxidanter: vitamin E och C.
Som ett plus binder de aktiva flavonoiderna också till sig kollagen-protein som har betydelse för hudens elasticitet och hjälper huden hålla sig ungdomlig.
Pycnogenol är ett vattenlösligt ämne, tas lätt upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet. Många anser även ämnet effektivt mot PMS.

Läs också: Gravida bör undvika pollen

Annons

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Typiska symptom på pollenallergi
Vattnig snuva
Både näsa och ögon rinner och kliar
Huvudet känns tungt
En del får värk i huvudet
En del får ont i bihålorna

Tips för att undvika allergi
Vädra på kvällen och inte under dagen
Häng varken upp kläder eller sängkläder på tork eller vädring utomhus
Undvik gräsklippning
Byt kläder när du varit utomhus
Ta inte in växter med pollen, till exempel björkris

Medicinsk bedömning om fortsatta besvär
Har man andningsbesvär eller besvär trots behandling med receptfria alternativ bör man gå till doktorn för att få en medicinsk bedömning.
I vissa fall där trötthet finns med i symptombilden kan det till exempel handla om en underliggande astma.

Annons