Nilla Gunnarsson är en kost- och näringsrådgivare som driver ett populärt Instagram-konto samt en blogg under namnet ”Nilla’s Kitchen”. I december 2024 kom ”Nillas kitchen – Sju steg till ett friskare jag” ut. Det är en reviderad version av boken ”Sju steg till ett friskare jag” som utkom 2016.
Antiinflammatorisk kost vägen till läkning
I en intervju här på Kurera.se från 2017 berättade Nilla om sin egen hälsoresa till läkning från diffusa symtom och utbrändhet via bland annat antiinflammatorisk kost och yoga.
Vilka symtom och vilka råvaror handlade det främst om?
– Trots att jag hade börjat leva betydligt mer hälsosamt än tidigare, kämpade jag fortfarande med muskelsmärtor, dimsyn, trötthet, PMS och en alltför snabb mage. Jag kände att något fortfarande var ur balans, trots att jag redan hade gjort många positiva förändringar i min livsstil. År 2010 tog jag steget att lägga om min kost helt till en ren och läkande kost utan gluten, vete, mejeriprodukter och socker. Jag märkte en stor skillnad redan inom några dagar, och inom ett par veckor hade många av mina symtom förbättrats avsevärt. Efter bara någon månad var jag helt smärtfri – något jag inte hade upplevt sedan innan puberteten.
Det som hjälpte mig mest var att basera min kost på en proteinrik stenålderskost. De första två åren följde jag den ganska strikt, men med tiden blev jag mer flexibel. För mig var det avgörande att bygga mina måltider kring animaliskt protein, få i mig en bra balans av fetter och äta en stor mängd grönsaker. Kombinationen av dessa faktorer bidrog till att stabilisera min energi, lugna min mage och minska inflammationen i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Frukt och bär med extra antiinflammatorisk effekt
Har ditt liv och hur du tänker kring kost och hälsa förändrats något sedan 2016? Och speglas det i så fall i boken?
– Ja, absolut. I den reviderade utgåvan har jag uppdaterat mina kostråd och delat med mig av förändringar jag själv har gjort. Sedan 2016 har jag fortsatt att arbeta heltid som kostrådgivare och hållit kurser inom ren och läkande mat. Under dessa år har jag både fördjupat mina kunskaper och utvecklats i min roll. Jag har lärt mig mycket i mötet med människor som gör sina egna kostförändringar och har fått en bättre förståelse för vanliga utmaningar, samt hur kosttrender påverkar oss. Idag arbetar jag mer intuitivt och har en ökad förmåga att snabbt förstå människors symtom och behov. Jag har även justerat min egen kost flera gånger för att hitta det som fungerar bäst för mig. Den här mognaden och erfarenheten speglas i bokens reviderade delar.
Till vem riktar sig boken främst?
– Den riktar sig till alla som vill göra en hållbar förändring och skapa en starkare relation till sin kropp och sin kost. Många misslyckas med att göra kostomläggningar bestående. De lyckas kortsiktigt men faller ofta tillbaka i gamla vanor. En anledning är att många följer metoder som påstås fungera för alla, men i verkligheten är vi alla olika och behöver individanpassade varianter av ren och läkande mat. Därför behövs en metod och ett synsätt som gör att vi verkligen förstår vad vår egen kropp behöver. Att hitta rätt kost kan ta tid och kräver engagemang.
LÄS OCKSÅ: Carina Stahre: ”Antiinflammatorisk kost håller mig medicinfri”
Vad finns alltid i ditt kylskåp och i ditt skafferi?
– I mitt kylskåp finns alltid kött, fågel, ägg och en stor mängd grönsaker och i frysen har jag alltid bär, blomkål, broccoli och gröna bönor. I fruktskålen finns bananer, och i skafferiet hittar man nötsmör, fröer och naturligt glutenfria mjöler för bakning. Jag har frigjort en hel extra hylla i kylen avsatt enbart för grönsaker! Mångfalden av färggranna grönsaker ger en bred näringsprofil. De flesta äter för lite grönsaker och kan behöva skifta tyngdvikten i kylen bort från brukar och inläggningar till färska grönsaker. Jag gillar belugalinser, kikärtsmjöl, råris och quinoa som basvaror i skafferiet.
Till sist: Har du någon yogasekvens eller annan ”må bra-rutin” som du gör dagligen och vill dela med dig av?
– Ja! Jag börjar ofta dagen med en andningsövning; eldandning, följt av en kort meditation och en tacksamhetsövning. Har jag lite tid tar det 15-20 minuter. Flera dagar i veckan, men inte alltid, gör jag även 20–30 minuter yoga.
Foto: Eva Hildén

Nilla Gunnarsons ”sju steg till ett friskare jag”
– som hjälper till att göra din kostomläggning hållbar och grundlig.
1. Vad fungerar redan?
Börja med att identifiera och behålla de vanor som redan fungerar bra.
2. Fyra grundförutsättningar för en lyckad kostomläggning.
Förutom maten behöver man ha kontroll på faktorer som återhämtning, stresshantering och vätskebalans för att lyckas.
3. Detoxa skafferiet – och livet.
Många försöker ändra sin kost med en massa ”skräp” kvar i kyl och skafferi, vilket ökar risken att falla tillbaka. Det handlar också om att frigöra tid för matlagning, planering och inlärning.
4. Spendera för att spara – ladda upp!
Investera i bra råvaror. När man har ett välfyllt skafferi och kyl blir det enklare att laga näringsrik mat.
5. Ät dig till hälsa på 21 dagar.
När förberedelserna är klara – starta din förändring genom att följa ett strikt kostupplägg i minst 21 dagar. En märkbar förbättring av hälsan ger motivation att fortsätta.
6. Så lyckas du – njut!
Kostomläggningen måste kännas positiv. Vi behåller inte vanor som upplevs som begränsande, därför är det viktigt att hitta njutning i den nya maten.
7. Så fungerar den nya kosten på lång sikt
Visualisera framtiden och se på dig själv som en friskare version av dig själv. Vem är du när du mår bra?