Annons
Annons

Nu kan Jouni äntligen sova gott och länge

För 17 år sedan gick Jouni Wingstrand i väggen. Han har mått riktigt dåligt och varit sjukskriven under flera år. Bristen på sömn gjorde inte saken bättre. Oftast sov han fyra timmar och som bäst sex timmar per natt.

Redaktionen

22 juli, 2017
Nu kan Jouni äntligen sova gott och länge
Dela inlägget

För 17 år sedan gick Jouni Wingstrand i väggen. Han har mått riktigt dåligt och varit sjukskriven under flera år. Bristen på sömn gjorde inte saken bättre. Oftast sov han fyra timmar och som bäst sex timmar per natt.

I dag ser livet ljust ut för den 42-årige boråskillen Jouni Wingstrand. Han känner glädje och lust till livet, men så har det inte alltid varit. Under många år mådde Jouni riktigt dåligt, för 17 år sedan blev han utbränd och drabbades av svår ångest.

LÄS OCKSÅ: Några naturliga tips och simpla fakta för dig med sömnbesvär

– Jag fick en hel del mediciner som bland annat gjorde att jag sov tolv timmar varje natt. Så småningom kunde de sänka dosen, då började jag också må mycket bättre, berättar Jouni och fortsätter:
– Det gick så långt att man ville göra mig till sjukpensionär när jag var 30 år men jag hade ingen lust att bara sitta av livet utan bestämde mig för att komma tillbaka till ett glädjefyllt och friskt liv så jag valde att börja jobba igen.

Läser på distans och vaktar hundar
När Jouni kollapsade arbetade han inom Telecom-branschen. Nu är han egen företagare och lite av en mångsysslare. Han driver eget som hundvakt, utbildar sig till hundmassör och läser en rad olika kurser på distans, bland annat religionsvetenskap, psykologi och privatekonomi.

LÄS OCKSÅ: Adaptogener mot trötthet och stress

Livsglädjen har återvänt
– Jag har aldrig mått så bra som nu. Hundarna gör att jag får flera timmars promenad varje dag. Det har resulterat i en viktnedgång på 40 kilo på några år.
Men glädjen och entusiasmen till livet har gjort att Jouni återigen sover sämre. Det finns ju så mycket trevligt att göra i livet, så varför sova bort tiden, resonerar han.
– Nu beror mina sömnproblem på att jag inte vill gå och lägga mig och att jag tänker på allt roligt som ska hända dagen därpå. Jag vill inte missa något av livet och vill inte sova bort tiden, det låter kanske låter lite tokigt. Men för två år sedan gick min fru bort i cancer och jag har sörjt mycket. Hennes död fick mig att ta tillvara på mitt eget liv bättre. Fast jag är väl medveten om att jag behöver mer sömn. Annars mår jag inte bra, säger Jouni.

LÄS OCKSÅ: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Sover gott hela natten
De fyra-fem timmarna han sover per natt har inte räckt till. Så när Jouni fick höra talas om ett kosttillskott som bland annat ger bra nattsömn och gör det lättare att somna tvekade han inte att prova.
– Jag är lite av en arbetsnarkoman och när det bara blir några timmars sömn varje natt känner jag mig väldigt trött under dagen. När jag började ta Adapt Lugn sov jag som mest åtta timmar varje natt. Jag kände också att kvaliteten på sömnen blev bättre, säger Jouni.
När Jouni tar kosttillskottet vaknar han inte längre på nätterna. Tiden från att han lägger sig i sängen fram till han somnar har också förkortats och det har gett Jouni en enormt stor hälsovinst.

Ska börja dansa
Förutom företaget och kurserna han läser har han också anmält sig till en kurs i afrikansk dans.
– Ibland kan jag bli hyperenergisk men sedan jag börjat med Adapt Lugn har jag känt mig väldigt lugn och harmonisk. Den inre stressen som jag burit på har runnit av mig. Effekten kom dessutom nästan omedelbart. Jag kommer definitivt att fortsätta med tillskottet, speciellt om jag märker att det bara blir tre-fyra timmars sömn. Jag blev verkligen imponerad över hur bra det fungerar. Och för mig känns det riktigt behagligt att få mycket gjort och samtidigt uppleva en harmoni på dagarna, avslutar Jouni.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Adaptogener skyddar mot stress och ger energi
Adaptogener är naturliga ämnen som skyddar och förbättrar återhämtningen när kroppen utsätts för olika former av stress, både psykisk och fysisk. Adaptogenernas främsta egenskap är att de hjälper kroppen att hjälpa sig själv. De har en unik förmåga att förebygga trötthet samtidigt som de bidrar till att snabbt få upp energin.
Den återställande funktionen är både tydlig och väldokumenterad. Effekten är generell och bred eftersom adaptogener verkar på en grundläggande nivå. Ett adaptogentillskott kan med fördel tas i förebyggande syfte, inför fysiskt eller psykiskt krävande uppgifter. Adaptogener kallas i dag för ”antistress-vitaminer”. Flera studier har visat att adaptogenernas återhämtande och normaliserande effekter kan kopplas till att de stimulerar den kroppsegna produktionen och frisättningen av två typer av välkända nödvändiga ämnen. Det ena är neuropeptid Y (NPY), ett mycket viktigt antistressämne som är inblandat i en mångfald fysiologiska processer i hjärna och nervceller. Det är till exempel nödvändigt för minne, inlärning och andra kognitiva funktioner. Det andra är värmechockprotein 72 (HSP72) som är en del av kroppens försvar vid stress. Proteinet har en skyddande verkan på cellnivå. De lägger sig runt och skyddar viktiga ämnen när det transporteras runt i våra vävnadsceller. Produktionen av värmechockproteiner ökar när kroppen utsätts för daglig stress samt andra typer av stress som exempelvis inflammation, kraftig kyla, värme, buller och miljöföroreningar.

Studie på Adapt Lugn
I en studie där 36 personer som alla led av sömnlöshet deltog, visade det sig att de 19 försökspersonerna som fick Adapt Lugn somnade snabbare och sov längre. Adapt Lugn-gruppen kunde bibehålla REM-sömnen, det vill säga den sömnfas som är så viktig för kroppens återhämtning och reparation. De flesta konventionella läkemedel mot sömnproblem tar bort REM-sömnen, vilket gör att man inte känner sig utvilad när man vaknar trots att man sovit många timmar. I studien utvärderades patienterna via sömn-EEG, hjärnans aktivitet mättes under insomnande, uppvaknande och under själva sömnen. Försökspersonerna upplevde förutom att sömnen blev bättre att de även blev piggare, fick mer energi men också en större självkänsla. I placebogruppen fanns ingen mätbar förbättring. Slutsatsen av studien är att Adapt Lugn lämpar sig väl för personer med sömnsvårigheter.

Annons
Annons