Annons
Annons

5 tips mot stress och sömnlöshet

Stress är ett folkhälsoproblem. Likaså sömnproblem – där var tionde svensk är drabbad. Men det finns sätt att bli kvitt dessa två livskvalitetssänkare – som hör ihop betydligt mer än de flesta känner till. Här är några av dem.

Redaktionen

23 december, 2016
5 tips mot stress och sömnlöshet
Dela inlägget

Stress är ett folkhälsoproblem. Likaså sömnproblem – där var tionde svensk är drabbad.
Men det finns sätt att bli kvitt dessa två livskvalitetssänkare – som hör ihop betydligt mer än de flesta känner till.
Här är några av dem.

Var tionde svensk lider av sömnsvårigheter. Vanligast är insomningsproblem eller plötsliga uppvaknande ur sömnen. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt.

Stress kan leda till sömnsvårigheter
Mellan sju och åtta timmars sömn per natt räknas som normalt. Kroppen behöver den tiden för återhämtning och reparation. När vi sover aktiveras kroppens immunsystem samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.

Läs också: Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Immunförsvaret påverkas negativt av sömnbrist
Problem att somna kan bero på att det är varmt och ljust i sovrummet, att man har bullriga grannar eller hör andra ljud. Inre oro är en lika stor anledning till att ha svårt att somna. Det kan vara en stressande situation på jobbet, problem med ekonomin eller ett trassligt privatliv som gör att man mår psykiskt dåligt och då har man ofta svårt att sova. Forskning har visat att immunförsvaret påverkas negativt av sömnbrist. Kapaciteten att hålla blodet rent från inkräktande virus och bakterier sjunker, liksom tillverkningen av viktiga signalämnen.

Vid sömnbrist ökar samtidigt halterna av inflammationsdrivande cytokiner. God sömn kan, förutom att ge harmoni, lugn och ny energi, även leda till ett bättre och effektivare immunförsvar.

Läs också: Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – kan leda till övervikt och diabetes

Fem viktiga tips vid stress och sömnlöshet

 

Motion
Ta en daglig promenad på minst 30 minuter. Motion gör att positiva processer startar i kroppen. Flera studier har visat att fysisk aktivitet fungerar både förebyggande och som behandling mot stress. I dag kan man till exempel få fysisk aktivitet utskrivet på recept.

Kost och näring
När kroppen är hårt utsatt och inte får tillräcklig återhämtning är åtgången på vitaminer och mineraler mycket högre än normalt. Kroppen behöver näringen för att kunna hantera stressen. Bristsymptom orsakade av stress är bland annat trötthet, huvudvärk, muskelspänningar och håravfall.

Avslappningsövningar
Meditation, medicinsk yoga eller qigong gör att du koncentrerar dina tankar så att du på sikt kan finna inre frid. Det finns även studier på att mindfulness kan lindra ångest och depression. Patienterna i studien halverade symptomen på åtta veckor.

Skriv ner dina bekymmer
Vaknar du mitt i natten och ligger och grubblar – ha papper och penna liggande nära sängen så du kan skriva ned vad du funderar över. Då kan man oftast släppa tankarna och slappna av. Ett bra sätt att slippa ligga och älta bekymmer man istället kan ta nästa dag.

Drick lugnande te
Drick en kopp te med avslappnande örter som valeriana, kamomill, citronmeliss eller humle. Det finns speciella kvällsteer som ofta innehåller just dessa örter och passar bra på kvällen. Undvik socker, kaffe samt svart te innan läggdags.

Läs också: 12 kroppsignaler som kan tyda på att du borde ta det lugnt

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons