När blodfetter mäts inom sjukvården då undersöks den totala mängden kolesterol och triglycerider. Men vissa blodfettsmolekyler är bättre att ha mer av och andra mindre av. Forskare i Lund har tittat på en teknik – lipidomik – som i ett tidigt skede ska kunna hjälpa patienter att upptäcka om de är på väg att insjukna i typ 2 diabetes för att i god tid förändra sin livsstil.
Vårt blod innehåller fler hundra olika fettmolekyler. Dessa är indelade i olika klasser. De blodfetter som det pratas mest om och som de flesta känner till är triglycerider och kolesterol. Tack var lipidomik, som är en teknik som mäter blodfetternas sammansättning på molekylnivå kan man lättare och flera år i förväg se om en patient ligger i riskzonen att drabbas av typ 2 diabetes. De olika blodfetterna kan kopplas till hur mycket fysisk aktivitet en person utför och den kan även kopplas till viss kost.
LÄS OCKSÅ: Nu forskas det mer på typ 2 diabetes
Ska kunna förutse typ 2 diabetes
Céline Fernandez, som är docent i integrativ molekylär medicin vid Lunds universitet har utfört studien tillsammans företaget Lipotype och den nationella bioinformatikresursen NBIS. Céline Fernandez säger i ett pressmeddelande:
– Inom sjukvården mäts den totala mängden kolesterol och triglycerider, inte klassernas exakta sammansättning. En klass består av flera molekyler och i vår studie kan vi se att det är bra att ha mer av vissa blodfettsmolekyler och mindre av andra och att dessa kan kopplas till livsstilen.
Christian Klose, som är chef för avdelningen för forskning och utveckling vid Lipotype säger:
– Lipidomik länkar obalans i fettmetabolismen på molekylnivå till fysiologiska skillnader – och här hjälper det oss att förutse typ 2-diabetes.
LÄS OCKSÅ: Snusare drabbas lättare av typ 2 diabetes
Studien pågick i 20 år
Forskarna rekryterade 3 668 friska personer för att analysera 178 fettmolekyler. De delades in i två grupper och förutom analysen av blodfetterna fick försökspersoner anteckna sina matvanor och hur mycket fysisk aktivitet de ägnade sig åt. Efter 20 år hade 250 personer fått typ 2 diabetes.
Tekniken forskarna använde sig av, en typ av artificiell intelligens, gjorde att de kunde ta fram en blodfettsprofil där 77 fettmolekyler kopplades till risken att utveckla typ 2 diabetes. Denna profil kunde även förutsäga risken att drabbas av övervikt och fetma som är den största riskfaktorn att utveckla typ 2 diabetes.
– Det innebär att vi kunde göra en bättre uppskattning av vilka som löpte en hög risk att insjukna i typ 2-diabetes, säger Celine Fernandez.
LÄS OCKSÅ: Fullkorn skyddar mot typ 2 diabetes
Homogen grupp
Den insamlade datan från deltagarna visade tydligt att blodfettsprofilen var kopplad till livsstilen. Ju mer dessa försökspersonerna motionerade desto mindre skadliga blodfetter. En intressant upptäckt var att kaffe kunde kopplas till en mindre mängd skadliga blodfetter. Sötade drycker, processat kött och mejeriprodukter kopplades däremot en större mängd skadliga blodfetter.
Forskarna i Lund ska fortsätta titta vidare på blodfettsprofiler. En svaghet i studien var att deltagarna hade liknande bakgrund och att undersöka människor från en annan världsdel skulle förändra resultatet.
Av Inger Palm
Källa: Lunds universitet