Hälsosamma matvanor är viktigt under hela livet, och hur man behöver äta för att må bra förändras till viss del med åren.
På uppdrag från regeringen har Livsmedelsverket därför tagit fram förslag till nya kostråd för personer över 65 år. I dem specificeras bland annat vilka näringsämnen som är särskilt viktiga för äldre.
Förslaget går nu ut på remiss till en mängd instanser. Den är dock öppen för alla – så även du ges alltså chansen att dryfta dina synpunkter.
”Hälsosam mat i rätt mängd, tillsammans med fysisk aktivitet, är viktigt för balans, benstomme och muskler. Bra mat kan skjuta upp skörhet och ohälsa och även minska risken att ramla.”
Så skriver Livsmedelsverket när de idag presenterar sitt förslag på nya kostråd för Sveriges äldre, som nu går ut på remiss. Den går ut till en mängd instanser – däribland Socialstyrelsen, Pensionärernas riksorganisation (PRO), Sveriges kommuner och landsting samt Svenska nätverket för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård – men är öppen för alla.
LÄS OCKSÅ: 40 000 undernärda i äldreomsorgen – och 100 000 i riskzonen
Vill med remissen ge möjligheten att lämna synpunkter
Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att även ta fram och sprida ett informationsmaterial riktat till äldre kvinnor och män om maten och måltidens betydelse för att minska risken för fallolyckor och för att främja en frisk ålderdom.
Remissen innehåller därför utöver de kostråd som myndigheten vill rikta till äldre personer över 65 år även en hanteringsrapport som beskriver de överväganden som ligger till grund för råden.
De föreslagna kostråden till personer över 65 år skickas nu ut på remiss. Remissen är öppen för alla, synpunkter lämnas senast den 24 april, 2019.
Livsmedelsverket vill med denna remiss ge berörda myndigheter, sakkunniga, organisationer och andra intressenter möjlighet att lämna synpunkter på rapporten och de förslagna kostråden.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens
Hänsyn tas till minskad aptit
I de nya kostråden beskriver Livsmedelsverket bland annat vilka näringsämnen som är särskilt viktiga för äldre. Råden uppges också ta hänsyn till att många äldre får minskad aptit med åren och därför kan behöva äta lite annorlunda för att få i sig allt de behöver. En sätt att lyckas med det är till exempel att dela upp maten i flera små, näringsrika måltider utspridda över dygnet, skriver Livsmedelsverket.
LÄS OCKSÅ: Goda matvanor minskar risken för fallolyckor
Vill du tycka till om kostråden?
Remissen är öppen för alla. Synpunkter kan lämnas på hela eller delar av materialet och ska vara Livsmedelsverket tillhanda senast 24 april 2019.
De kan skickas via mejl till: registrator@slv.se
Eller via brev till:
Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala.
Observera att diarienumret ”2019/01343” ska uppges i ditt svar.
Av Isabelle G Hedander
Det nya kostrådsförslaget
– och annat underlag hittar du här:
Kostrådstexten:
• Webbtexter kostråd för personer över 65 år (pdf).
Risk- och nyttohanteringsrapport:
• Råd för att främja hälsosamma matvanor och förebygga fall hos äldre kvinnor och män (pdf).
Vetenskapliga underlag som tagits fram i samband med revideringen:
• Nutrition och fallrisk hos äldre: En litteraturstudie om hur mat- och vätskeintag hos äldre kan påverka deras risk för att falla (pdf).
• Äldres matvanor i Sverige – data från Riksmaten 2010-11 (pdf).
Källa: Livsmedelsverket