Annons
Annons

Bra matvanor minskar risken för fallolyckor för äldre

Varje dag ramlar runt 200 personer så pass illa att de behöver vård på sjukhuset. De flesta som faller är äldre. Det är inte bara mattkanter och glödlampsbyte som orsakar fall, även maten spelar en viktig roll.

Redaktionen

29 september, 2020
Bra matvanor minskar risken för fallolyckor för äldre
Dela inlägget

Varje dag ramlar runt 200 personer så pass illa att de behöver vård på sjukhuset. De flesta som faller är äldre. Det är inte bara mattkanter och glödlampsbyte som orsakar fall, även maten spelar en viktig roll.

Att mat och matvanor har betydelse för risken att ramla och slå sig är kanske inte så välkänt. Tillräckligt med mat och vätska är avgörande för att undvika undernäring, förlust av muskelmassa och skörhet – faktorer som ökar risken att ramla.

Kunskapen om att kosten kan påverka risken att falla är låg. Därför har Livsmedelsverket fått i uppdrag av regeringen att ta fram och sprida information till äldre, där ingår även att ta fram stöd för sjukvård och äldreomsorgen om hur mat och måltider kan förebygga fall.

Inger Stevén, som är dietist på Livsmedelsverket menar att för att musklerna ska kunna fungera behövs både näring och fysisk aktivitet. Det finns en tydlig koppling mellan undernäring, förlust av muskelmassa och risken att ramla.

LÄS OCKSÅ: Vad du äter påverkar din sömn

Minskad aptit bidrar
Med åldern minskar ofta aptiten, vilket kan ha flera orsaker. Till exempel att man har en sjukdom eller har svårigheter att tugga och svälja. Smak- och luktsinnet förändras också. Det gör att maten inte smakar som tidigare.

Den som är äldre och får sämre aptit behöver tänka lite annorlunda kring maten, än den som är frisk och i full fart, särskilt om man ofrivilligt går ner i vikt eller känner att muskelstyrkan börjar svikta, menar Inger Stevén.

LÄS OCKSÅ: Doktorn ordinerar naturlig supermat

Uppdaterade kostråd till äldre
Livsmedelsverket uppdaterade för något år sedan råden om kosten på äldreboenden och i hemtjänsten. I samband med det togs det fram en särskild tallriksmodell för äldre med nedsatt aptit. Arbetet gick vidare med att ta fram råd och information riktad direkt till äldre om hur man kan äta för ett hälsosamt åldrande.

Många men små måltider kan motverka undernäring. Genom att minska på grönsaker och rotfrukter, potatis, ris och pasta, behålla mängden protein från kött, fisk, ägg eller bönor och lägga till lite extra fett jämfört med den vanliga tallriksmodellen bidrar måltiden med lika mycket energi och protein trots att portionsstorleken är mindre.

Av Inger Palm

Annons
Annons