Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Izabelle Nordfjell

Nu slipper Eva rinnande ögon

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Hormonförändringar i övergångsålder innebär att kroppens slemhinnor i munnen, ögonen och i underlivet blir skörare och torrare. Vissa får inga känningar alls medan andra kan uppleva stora besvär. För Eva Jansson gick resan genom övergångsåldern relativt bra, hon upplevde inte några problem med torra slemhinnor. Men för sju-åtta år sedan blev ögonen så torra att de började rinna. Värst var det när hon var utomhus och det blåste. Men även när hon var inne var det full fart på vätskeproduktionen, framförallt i ena ögat.

– Det rann så mycket mellan varven att mina elever i förskolan ofta frågade varför fröken grät. Det var bara av en ren tillfällighet som jag provade havtornsoljan som faktiskt gjorde att ögonen slutade tåras, säger Eva Jansson.

 

LÄS OCKSÅ: Det lilla bäret med de stora egenskaperna

Skavande, grusiga ögon
Torra slemhinnor är lika vanligt som det är obekvämt och anledningen till besvären måste inte vara klimakteriet, utan det kan också grunda sig i stress, dåliga kostvanor och ibland lite för många timmar framför en datorskärm. Dock upplever tre av fyra kvinnor en försämring i takt med åldern och som en följd av att nivåerna av östrogen minskats drabbas nästan alla kvinnor av torra slemhinnor. Symtomen yttrar sig som torra, trötta, skavande och grusiga ögon.

– Det rann så mycket från mina ögon så att jag bad om hjälp en dag när jag handlade andra tillskott och blev rekommenderade Remoist, en havtornsprodukt som skulle hjälpa mot torra slemhinnor. Det var någon gång förra året och jag minns att det tog någon månad innan jag märkte skillnad. 

– I dag rinner det i princip aldrig när jag är inomhus. Ibland händer det att ögonen tåras när jag är utomhus, framförallt om det blåser mycket, berättar Eva Jansson.

I ögonens tårvätska finns olja, vatten och slem. Dessa fördelar fukten jämnt över hornhinnan och samverkar för att ögonen ska få den fukt de behöver, men de förhindrar även att fukten avdunstar för mycket, eftersom det är just avdunstningen som ger torra ögon. Är kvaliteten på tårvätskan bra så sker regelbundet en tillräcklig återfuktning, men om den inte fungerar som den ska försämrats funktionen, vilket medför att ögonen känns torra och kan vätskas. Havtornsextrakt ger fukt och har en smörjande funktion. Oljan skyddar mot uttorkning och otrevliga symtom som rinnande ögon, grusiga och torra ögon. 

 

LÄS OCKSÅ: Anita Nordin: Nu är jag frisk i munnen

Omega-7 återfuktar
Havtornsbäret har en lång historia inom läkekonsten och förekommer i tibetanska skrifter redan på 700-talet. Buskens bär, juice och även bladen har sedan århundraden använts för att återställa och förbättra funktionen hos kroppens cellmembran, slemhinnor och hud. I Tibet ligger världens största och högsta område av ekologisk odlingsbar mark. Den tibetanska platån är enligt UNESCO ett av fyra områden i världen som är helt fria från alla former av föroreningar och bekämpningsmedel. Därifrån kommer havtornsbären i de tillskott Eva tar.

Det som gör havtornsbären unika är att de innehåller flera fettsyror. Havtorn är ett av få, kanske det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Det är framförallt omega-7 som ger sköra och ömtåliga slemhinnorna fukt.  Kroppens egen produktion av omega-7 minskar med åldern – men också av stress. Havtorn innehåller dessutom mängder med antioxidanter och vitaminerna A, B, C, E, K, P, och även B12 och folsyra. De består även av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som i sin tur bidrar till normala slemhinnor. Bäret innehåller även flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler. 

– Jag tänkte att det kanske var mitt smink som orsakade tårarna i ögonen. Då bytte jag ut allt det jag hade till ett milt och allergifritt smink, men det blev det ingen skillnad på tårproduktionen. Så jag förstår att det var havtornskapslarna som hjälpte mig. När jag tänker tillbaka så var det först när jag ökade på dosen som förbättringen faktiskt kom. Nu tag tar två kapslar på morgonen och en på kvällen och då rinner inte ögonen, berättar Eva.

 

LÄS OCKSÅ: Gör din egen havtornssmoothie

Gillar att hugga ved
För två år sedan gick hon i pension, men hon hoppar fortfarande in som lärarvikarie när hon behövs. Hon hoppas förstås att havtornsoljan ska hjälpa även utomhus. Eva och hennes make köpte en husbil i somras, så det blir en hel del åkande och Eva tycker om att vara ute i naturen. 

– Vi har haft hästar i familjen förut och jag var jämnt ute och red. Jag tycker om att vara ute och promenera, men har haft ont i en fot de senaste månader. Nu sedan jag blev pensionär finns ju tiden. Vi bor i hus och har en vedkamin. Det låter kanske märkligt, men jag är hemskt förtjust i att hugga ved, säger hon och skrattar. 

– Vissa dagar kunde ögonen rinna hela tiden och ganska mycket dessutom. Att jag hittade havtornskapslarna var ju en riktig lyckoträff för jag hade ingen aning om att det fanns och rinnande ögon är inget som man går till doktorn för, avslutar Eva.

Av Inger Palm


Havtorn

Havtorn
Havtorn är ett så kallat superbär, fullproppat med vitaminer, flavonoider och både omega-3, -6, -7 och -9 – och det är tack vare väder och vind. Bären växer på den tibetanska platån och utsätts för stark sol och svår kyla året om. De stora temperaturskillnaderna – upp till 40 grader på ett dygn – ger bäret dess speciella sammansättning av näringsämnen. Havtorn har dubbelt så mycket omega-fetter som macadamianötter och flera gånger mer antioxidanter än blåbär. I själva bäret finns över 190 näringsämnen. Bland annat innehåller det 18 olika aminosyror och 17 vitaminer förutom omega-fetterna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.