Foto: Izabelle Nordfjell

Nu slipper Eva rinnande ögon

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Hormonförändringar i övergångsålder innebär att kroppens slemhinnor i munnen, ögonen och i underlivet blir skörare och torrare. Vissa får inga känningar alls medan andra kan uppleva stora besvär. För Eva Jansson gick resan genom övergångsåldern relativt bra, hon upplevde inte några problem med torra slemhinnor. Men för sju-åtta år sedan blev ögonen så torra att de började rinna. Värst var det när hon var utomhus och det blåste. Men även när hon var inne var det full fart på vätskeproduktionen, framförallt i ena ögat.

– Det rann så mycket mellan varven att mina elever i förskolan ofta frågade varför fröken grät. Det var bara av en ren tillfällighet som jag provade havtornsoljan som faktiskt gjorde att ögonen slutade tåras, säger Eva Jansson.

 

LÄS OCKSÅ: Det lilla bäret med de stora egenskaperna

Skavande, grusiga ögon
Torra slemhinnor är lika vanligt som det är obekvämt och anledningen till besvären måste inte vara klimakteriet, utan det kan också grunda sig i stress, dåliga kostvanor och ibland lite för många timmar framför en datorskärm. Dock upplever tre av fyra kvinnor en försämring i takt med åldern och som en följd av att nivåerna av östrogen minskats drabbas nästan alla kvinnor av torra slemhinnor. Symtomen yttrar sig som torra, trötta, skavande och grusiga ögon.

– Det rann så mycket från mina ögon så att jag bad om hjälp en dag när jag handlade andra tillskott och blev rekommenderade Remoist, en havtornsprodukt som skulle hjälpa mot torra slemhinnor. Det var någon gång förra året och jag minns att det tog någon månad innan jag märkte skillnad. 

– I dag rinner det i princip aldrig när jag är inomhus. Ibland händer det att ögonen tåras när jag är utomhus, framförallt om det blåser mycket, berättar Eva Jansson.

I ögonens tårvätska finns olja, vatten och slem. Dessa fördelar fukten jämnt över hornhinnan och samverkar för att ögonen ska få den fukt de behöver, men de förhindrar även att fukten avdunstar för mycket, eftersom det är just avdunstningen som ger torra ögon. Är kvaliteten på tårvätskan bra så sker regelbundet en tillräcklig återfuktning, men om den inte fungerar som den ska försämrats funktionen, vilket medför att ögonen känns torra och kan vätskas. Havtornsextrakt ger fukt och har en smörjande funktion. Oljan skyddar mot uttorkning och otrevliga symtom som rinnande ögon, grusiga och torra ögon. 

 

LÄS OCKSÅ: Anita Nordin: Nu är jag frisk i munnen

Omega-7 återfuktar
Havtornsbäret har en lång historia inom läkekonsten och förekommer i tibetanska skrifter redan på 700-talet. Buskens bär, juice och även bladen har sedan århundraden använts för att återställa och förbättra funktionen hos kroppens cellmembran, slemhinnor och hud. I Tibet ligger världens största och högsta område av ekologisk odlingsbar mark. Den tibetanska platån är enligt UNESCO ett av fyra områden i världen som är helt fria från alla former av föroreningar och bekämpningsmedel. Därifrån kommer havtornsbären i de tillskott Eva tar.

Det som gör havtornsbären unika är att de innehåller flera fettsyror. Havtorn är ett av få, kanske det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Det är framförallt omega-7 som ger sköra och ömtåliga slemhinnorna fukt.  Kroppens egen produktion av omega-7 minskar med åldern – men också av stress. Havtorn innehåller dessutom mängder med antioxidanter och vitaminerna A, B, C, E, K, P, och även B12 och folsyra. De består även av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som i sin tur bidrar till normala slemhinnor. Bäret innehåller även flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler. 

– Jag tänkte att det kanske var mitt smink som orsakade tårarna i ögonen. Då bytte jag ut allt det jag hade till ett milt och allergifritt smink, men det blev det ingen skillnad på tårproduktionen. Så jag förstår att det var havtornskapslarna som hjälpte mig. När jag tänker tillbaka så var det först när jag ökade på dosen som förbättringen faktiskt kom. Nu tag tar två kapslar på morgonen och en på kvällen och då rinner inte ögonen, berättar Eva.

 

LÄS OCKSÅ: Gör din egen havtornssmoothie

Gillar att hugga ved
För två år sedan gick hon i pension, men hon hoppar fortfarande in som lärarvikarie när hon behövs. Hon hoppas förstås att havtornsoljan ska hjälpa även utomhus. Eva och hennes make köpte en husbil i somras, så det blir en hel del åkande och Eva tycker om att vara ute i naturen. 

– Vi har haft hästar i familjen förut och jag var jämnt ute och red. Jag tycker om att vara ute och promenera, men har haft ont i en fot de senaste månader. Nu sedan jag blev pensionär finns ju tiden. Vi bor i hus och har en vedkamin. Det låter kanske märkligt, men jag är hemskt förtjust i att hugga ved, säger hon och skrattar. 

– Vissa dagar kunde ögonen rinna hela tiden och ganska mycket dessutom. Att jag hittade havtornskapslarna var ju en riktig lyckoträff för jag hade ingen aning om att det fanns och rinnande ögon är inget som man går till doktorn för, avslutar Eva.

Av Inger Palm


Havtorn

Havtorn
Havtorn är ett så kallat superbär, fullproppat med vitaminer, flavonoider och både omega-3, -6, -7 och -9 – och det är tack vare väder och vind. Bären växer på den tibetanska platån och utsätts för stark sol och svår kyla året om. De stora temperaturskillnaderna – upp till 40 grader på ett dygn – ger bäret dess speciella sammansättning av näringsämnen. Havtorn har dubbelt så mycket omega-fetter som macadamianötter och flera gånger mer antioxidanter än blåbär. I själva bäret finns över 190 näringsämnen. Bland annat innehåller det 18 olika aminosyror och 17 vitaminer förutom omega-fetterna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

 

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa. 

Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.