Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Izabelle Nordfjell

Nu slipper Eva rinnande ögon

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Hormonförändringar i övergångsålder innebär att kroppens slemhinnor i munnen, ögonen och i underlivet blir skörare och torrare. Vissa får inga känningar alls medan andra kan uppleva stora besvär. För Eva Jansson gick resan genom övergångsåldern relativt bra, hon upplevde inte några problem med torra slemhinnor. Men för sju-åtta år sedan blev ögonen så torra att de började rinna. Värst var det när hon var utomhus och det blåste. Men även när hon var inne var det full fart på vätskeproduktionen, framförallt i ena ögat.

– Det rann så mycket mellan varven att mina elever i förskolan ofta frågade varför fröken grät. Det var bara av en ren tillfällighet som jag provade havtornsoljan som faktiskt gjorde att ögonen slutade tåras, säger Eva Jansson.

 

LÄS OCKSÅ: Det lilla bäret med de stora egenskaperna

Skavande, grusiga ögon
Torra slemhinnor är lika vanligt som det är obekvämt och anledningen till besvären måste inte vara klimakteriet, utan det kan också grunda sig i stress, dåliga kostvanor och ibland lite för många timmar framför en datorskärm. Dock upplever tre av fyra kvinnor en försämring i takt med åldern och som en följd av att nivåerna av östrogen minskats drabbas nästan alla kvinnor av torra slemhinnor. Symtomen yttrar sig som torra, trötta, skavande och grusiga ögon.

– Det rann så mycket från mina ögon så att jag bad om hjälp en dag när jag handlade andra tillskott och blev rekommenderade Remoist, en havtornsprodukt som skulle hjälpa mot torra slemhinnor. Det var någon gång förra året och jag minns att det tog någon månad innan jag märkte skillnad. 

– I dag rinner det i princip aldrig när jag är inomhus. Ibland händer det att ögonen tåras när jag är utomhus, framförallt om det blåser mycket, berättar Eva Jansson.

I ögonens tårvätska finns olja, vatten och slem. Dessa fördelar fukten jämnt över hornhinnan och samverkar för att ögonen ska få den fukt de behöver, men de förhindrar även att fukten avdunstar för mycket, eftersom det är just avdunstningen som ger torra ögon. Är kvaliteten på tårvätskan bra så sker regelbundet en tillräcklig återfuktning, men om den inte fungerar som den ska försämrats funktionen, vilket medför att ögonen känns torra och kan vätskas. Havtornsextrakt ger fukt och har en smörjande funktion. Oljan skyddar mot uttorkning och otrevliga symtom som rinnande ögon, grusiga och torra ögon. 

 

LÄS OCKSÅ: Anita Nordin: Nu är jag frisk i munnen

Omega-7 återfuktar
Havtornsbäret har en lång historia inom läkekonsten och förekommer i tibetanska skrifter redan på 700-talet. Buskens bär, juice och även bladen har sedan århundraden använts för att återställa och förbättra funktionen hos kroppens cellmembran, slemhinnor och hud. I Tibet ligger världens största och högsta område av ekologisk odlingsbar mark. Den tibetanska platån är enligt UNESCO ett av fyra områden i världen som är helt fria från alla former av föroreningar och bekämpningsmedel. Därifrån kommer havtornsbären i de tillskott Eva tar.

Det som gör havtornsbären unika är att de innehåller flera fettsyror. Havtorn är ett av få, kanske det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Det är framförallt omega-7 som ger sköra och ömtåliga slemhinnorna fukt.  Kroppens egen produktion av omega-7 minskar med åldern – men också av stress. Havtorn innehåller dessutom mängder med antioxidanter och vitaminerna A, B, C, E, K, P, och även B12 och folsyra. De består även av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som i sin tur bidrar till normala slemhinnor. Bäret innehåller även flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler. 

– Jag tänkte att det kanske var mitt smink som orsakade tårarna i ögonen. Då bytte jag ut allt det jag hade till ett milt och allergifritt smink, men det blev det ingen skillnad på tårproduktionen. Så jag förstår att det var havtornskapslarna som hjälpte mig. När jag tänker tillbaka så var det först när jag ökade på dosen som förbättringen faktiskt kom. Nu tag tar två kapslar på morgonen och en på kvällen och då rinner inte ögonen, berättar Eva.

 

LÄS OCKSÅ: Gör din egen havtornssmoothie

Gillar att hugga ved
För två år sedan gick hon i pension, men hon hoppar fortfarande in som lärarvikarie när hon behövs. Hon hoppas förstås att havtornsoljan ska hjälpa även utomhus. Eva och hennes make köpte en husbil i somras, så det blir en hel del åkande och Eva tycker om att vara ute i naturen. 

– Vi har haft hästar i familjen förut och jag var jämnt ute och red. Jag tycker om att vara ute och promenera, men har haft ont i en fot de senaste månader. Nu sedan jag blev pensionär finns ju tiden. Vi bor i hus och har en vedkamin. Det låter kanske märkligt, men jag är hemskt förtjust i att hugga ved, säger hon och skrattar. 

– Vissa dagar kunde ögonen rinna hela tiden och ganska mycket dessutom. Att jag hittade havtornskapslarna var ju en riktig lyckoträff för jag hade ingen aning om att det fanns och rinnande ögon är inget som man går till doktorn för, avslutar Eva.

Av Inger Palm


Havtorn

Havtorn
Havtorn är ett så kallat superbär, fullproppat med vitaminer, flavonoider och både omega-3, -6, -7 och -9 – och det är tack vare väder och vind. Bären växer på den tibetanska platån och utsätts för stark sol och svår kyla året om. De stora temperaturskillnaderna – upp till 40 grader på ett dygn – ger bäret dess speciella sammansättning av näringsämnen. Havtorn har dubbelt så mycket omega-fetter som macadamianötter och flera gånger mer antioxidanter än blåbär. I själva bäret finns över 190 näringsämnen. Bland annat innehåller det 18 olika aminosyror och 17 vitaminer förutom omega-fetterna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.