Nedsatt kognitiv funktion, demens och Alzheimer ökar i en oroande takt och orsakar stort lidande både såväl drabbade och deras anhöriga. Sjukvården står i princip maktlös medan forskningen gör sitt bästa för att komma upp med botemedel. Men det finns saker vi kan göra, både för att förebygga och vända ett sjukdomsförlopp menar Peter Wilhelmsson som är aktuell med en ny bok i ämnet.
Peter Wilhelmsson, är en av Sveriges främsta experter inom närings- och funktionsmedicin, och har skrivit många böcker på ämnet hälsa. Han är aktuell med boken ”Rädda din hjärna nu” som han har skrivit tillsammans med Hayde Bolouri, medicine doktor och senior forskare i molekylär- och neurocellbiologi som verkat inom flera medicinska forskningsområden på Sahlgrenska Akademin och avlade sin doktorsexamen inom neurodegenerativa sjukdomar.
Baseras på forskning och erfarenhet
Boken utgår ifrån den funktionsmedicinska modellen där man undersöker de bakomliggande orsakerna till sjukdom och bland annat använder sig av vad Peter kallar livsstilsmedicin för att återställa hälsan. I boken refererar han till många kända namn inom funktionsmedicinen och redogör för deras samlade erfarenheter samt den senaste forskningsresultaten om hjärnhälsa.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Gurkmeja möjligt steg för bot mot Alzheimers
Varför är det viktigt att ge ut den här boken?
– Alzheimers och demenssjukdomar ökar som en epidemi i Sverige och världen. Det medför stora kostnader för vården och leder till ett tragiskt slut för många människor, för att inte tala om stressen och sorgen för nära och kära. Läkemedels- och genforskning har trots stora resurser vare sig hittat effektiva bromsmediciner eller någon ”bot”. Men enligt Peter har funktionsmedicinska behandlare haft stora framgångar med att identifiera och behandla kognitiv dysfunktion med individanpassade livsstilsprogram.
Vad är det viktigaste man kan göra själv för att främja god hjärnhälsa hela livet?
– Att lära sig mer om de många samverkande orsakerna till kognitiv nedsättning och andra kroniska sjukdomar. Och göra positiva förändringar i sitt liv. Det finns inte en enda orsak och inte en enda lösning, utan många samverkande lösningar.
LÄS OCKSÅ: Ämne i rödbeta kan bromsa Alzheimers
Går det att reversera demensjukdomar med funktionsmedicinska metoder?
– Studier och erfarenheter som funktionsmedicinska terapeuter och läkare gjort visar på att det går att reversera de flesta symtom och bromsa sjukdomarnas framfart vid mild och medelsvår demens och alzheimer med rätt kombination av behandlingsåtgärder anpassade till individen.
Peter fortsätter:
– Man lägger inte upp en behandling för en sjukdom inom funktionsmedicinen, man lägger upp en behandling för individen. Det är inte sjukdomen, det är individen som har sjukdomen som är viktig, att hitta de samverkande orsakerna till just deras besvär och den kombination av åtgärder som återställer normala funktioner.
LÄS OCKSÅ: 4 livsval som minskar risken för demenssjukdom
Hur skulle den konventionella vården kunna använda sig av dessa metoder?
– Att göra mer omfattande utredningar så man hittar och arbetar med underliggande orsaker är viktigt. Det finns ingen enkel ”quick fix” i de allra flesta fall. Det bästa är om man kunde göra som forskningssjukhuset Cleveland Clinic i USA och öppna en funktionsmedicinsk avdelning på ett sjukhus och låta patienterna välja. Det fungerar mycket bra, flera kommer att följa efter då modellen är mer kostnadseffektiv på sikt och ger nöjda patienter.
Peter menar att den konventionella vården behöver lära sig jobba mer integrativt och användas sig av livsstilscoacher för att utbilda, coacha och följa upp, samt användas sig av behandlingar som akupunktur, kiropraktik, mätning och avgiftning av kemikalier och metaller. Även utbildning av patienten och deras familj och vårdgivare är viktigt, menar han.
Vad är ditt viktigaste budskap med boken?
– Vänta inte på en ”bot”, det finns redan beprövade metoder som ger hopp om förbättring och en ljusare framtid för de som drabbas av kognitiv dysfunktion. Kroppen är självläkande men vi måste finna och åtgärda orsakerna. Orsaken till demenssjukdomar är inte plack som bildas, det är processer som leder till att plack bildas som förstör nervcellerna, avslutar Peter.
Några av riskfaktorerna för demens som tas upp i boken
• Ansamlingar av toxiner från miljögifter, rökning, snusning, tungmetaller, kemikalier
• Näringsfattig skräpmat
• Inaktivitet
• APOE4 och metylerings genavvikelser
• Social isolering, brist på kärleksfulla relationer
• Brist på passion och intresse i livet.
• Brist på viktiga vitaminer, mineraler, fettsyror och fytonäring för hjärnan, speciella näringsämnen för hjärnan, främst DHA, D vitamin och B12.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Peter Wilhelmsson
Yrke: Naturläkare (SNLF) och näringsmedicinare (NMTF). Peter har specialkompetens inom föryngrings- och funktionsmedicin från The American Academy Anti-Aging Medicine och the Institute of Functional Medicine.
Bor: Falun
Tidigare böcker av Peter: ”Candida vår tids folksjukdom” (1987, 2007), ”Friskare liv med rätt kost” (1997), ”Lev ung längre” (2000) och ”Friskare barn” (2005) på ICA Bokförlag, samt ”Näringsmedicinska uppslagsboken” (2007) och ”Starkare Snabbare Friskare med Integrativ Idrottsnutrition” (2017).
Aktuell med: Boken ”Rädda din hjärna nu” som kommer ut på Örtagården förlag i april 2019, klicka här för att förbeställa boken före 7 april till rabatterat pris. Samt med kurs för läkare och terapeuter om hur man motverkar kognitiv ohälsa.