I en amerikansk studie, där man följt 2 801 deltagares matvanor under 20 år, kunde man konstatera att de som åt mycket frukt, bär och andra växtbaserade livsmedel fick ett skydd mot demens.
Det finns gott om flavonoider i frukt. Dessa är inte näringsämnen på samma sätt som vitaminer och mineraler, men de har troligen en liknande effekt som C- och E-vitamin när det handlar om att skydda cellerna mot oxidativ stress.
I den amerikanska studien, Framingham Heart Study Offspring Cohort, som pågick under 20 år följde forskare 2 801 deltagare under 20 år. Man kunde se att deras kostvanor påverkade deras hälsa på så sätt att de som åt mycket bär, frukt och livsmedel från växtriket fick ett skydd mot demenssjukdomar med upp till mellan 56 och procent.
Studien publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
LÄS OCKSÅ: Sämre kondition i tonåren ökar risken för tidig demens
Flavonoiderna sitter under skalet
Flavonoider finns i bland annat apelsiner, blåbär, jordgubbar, päron och äpple. I grönsaker hittar du ämnet i lök, grönkål, broccoli, stjälkselleri, citrusfrukter, men även andra bär, örter och kryddor har ett högt innehåll av flavonoider.
Flavonoiderna sitter ofta i och direkt under skalet eller i den yttre delen av frukten eller grönsaken. Mat som är nyttigt för blodtrycket och hjärtat är även bra för hjärnan. Sedan tidigare anses Medelhavskosten som den kost som är mest hälsobevarande, men även den nordiska kosten där rikligt med frukt, grönsaker och bär anses ge ett skydd mot att utveckla demenssjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Kan viss kost och träning skydda mot demens för de med typ 2 diabetes?
Bättre kost bättre hälsa
Det är vid Karolinska Institutet som forskare kommit fram till att personer som har en nordisk hälsosam kosthållning håller hjärnan i god form när de kommer upp i åren. De som äter sämre mat med mycket socker, fett och processad mat har inte lika bra prognos. De svenska forskarna fann också att de med ett lågt intag av Omega-3 fettsyror och vitaminer fick en hjärna som åldrades snabbare på grund av de inflammatoriska processerna i kroppen.
I fyra studier har man sett en koppling mellan bättre mental hälsa hos äldre och hälsosam kost.
Av Inger Palm
Källa: Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. och Hjärnfonden