Annons

Ny forskning: Gurkmeja möjligt steg för bot mot Alzheimers

För första gången har forskare lyckats bestämma strukturen på de ytterst små partiklar av äggviteämnen som orsakar Alzheimers sjukdom. Nu vill de hitta ett botemedel – och forskarna hyser stora förhoppningar till curcumin som finns i gurkmeja.

Redaktionen

9 maj, 2015
Ny forskning: Gurkmeja möjligt steg för bot mot Alzheimers
Dela inlägget

För första gången har forskare lyckats bestämma strukturen på de ytterst små partiklar av äggviteämnen som orsakar Alzheimers sjukdom. Nu vill de hitta ett botemedel – och forskarna hyser stora förhoppningar till curcumin som finns i gurkmeja.

Omkring 98 000 personer i Sverige är drabbade av Alzheimers sjukdom, en demenssjukdom som orsakar stort lidande under många år hos både patienter och anhöriga. De läkemedel som finns idag kan inte bota sjukdomen, endast mildra symptomen. Men på forskningsfronten går det snabbt framåt.

Läs också: Sämre kondition i tonåren ökar risken för tidig demens

Professor Oleg Antzutkin.
Professor Oleg Antzutkin.

Framåt för forskningen
För första gången har forskare lyckats bestämma strukturen på de ytterst små partiklar av äggviteämnen som orsakar Alzheimers sjukdom, när de är som mest aggressiva.
– Våra forskningsresultat kommer att få stor betydelse för möjligheten att ta fram effektiva läkemedel. I vårt framgångsrika samarbete med professor Torleif Härds grupp från Lantbruksuniversitet i Uppsala och professor Niels Ch. Nielsens grupp från Århus Universitet i Danmark, har vi lyckats få fram hur äggviteämnet amyloidbeta ser ut i sin struktur när det är som giftigast för hjärnan, säger Oleg Antzutkin, professor inom gränsytors kemi vid Luleå tekniska universitet.

Resultaten underlättar
Forskningsresultaten har Oleg Antzutkin kommit fram till tillsammans med ett team av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Luleå tekniska universitet, i samarbete med Århus universitet i Danmark och Warwicks universitet i Storbritannien.
– Denna kunskap underlättar mycket när läkemedel ska utformas för att träffa rätt, så att de små partiklarna av äggviteämnena kan förgöras innan de orsakar Alzheimers sjukdom.

Annons

Läs också: Motverka åldrande inifrån med bortglömda vitaminet

Gurkmeja först på listan
Det är när äggviteämnet amyloidbeta når stadiet av små partiklar som kallas oligomerer, innan de klumpar ihop sig till plack i hjärnan, som de är som farligast och dödar hjärnans nervceller. Eftersom aktiviteten i vår hjärna är som störst i den del som har med närminnet att göra är det där största delen av placket återfinns hos alzheimerspatienter.
Detta har under flera år varit en viktig fråga för forskare. Oleg Antzutkin går nu vidare med att undersöka kemiska föreningar som finns i helt vanlig gurkmeja.
– Vi kommer nu att testa hur curcumin, och liknande molekyler, som finns i den indiska kryddväxten gurkmeja, binder sig till dessa oligomerer och bromsar deras toxicitet innan de skadar hjärnans nervceller.

Effekt vid cancer
Det finns forskning sedan flera år tillbaka som tyder på att curcumin har effekt mot Alzheimers och aktuell forskning pågår i flera länder.
– Curcumin har visat sig ha positiv effekt på en lång lista med allvarliga sjukdomar, varav cancer är en. Eftersom vi ser, i våra provförsök, att curcuminmolekylen lätt binder sig till fosfolipid-biologiska membran, tycker vi att curcumin även kan tränga in i cellmembranet och på så sätt påverka många sjukdomstillstånd, då cellmembranet ofta blir påverkat vid sjukdom. Redan i början av år 2000 började forskare intressera sig för gurkmejans effekt på just Alzheimers, säger han.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

Alzheimers mindre vanligt i Indien
Gurkmeja har länge använts inom indisk medicin för dess antiinflammatoriska egenskaper. Oleg berättar att indiska gravida kvinnor har en femtusenårig tradition att smörja in hela kroppen med olja baserad på gurkmeja inför förlossningen. Den fungerar som ett antiseptiskt skydd. I Indien används också gurkmeja dagligen i de flesta maträtter. Förekomsten av Alzheimer är anmärkningsvärt lägre i Indien än i västvärlden.

Annons

Kraftig antioxidant
Gurkmejan innehåller mycket kraftiga antioxidanter. Hur mycket man bör äta varje dag kan inte Oleg svara på än så länge, men han ber om att få återkomma om saken längre fram i forskningen. Själv får han i sig drygt ett gram gurkmeja om dagen.
– Det är för tidigt att säga någon mängd, men enligt forskning är gurkmeja ofarligt med upptag upp till nio gram per dagen. Det skadar inte att äta små mängder av gurkmeja med tanke på att man i Indien använder gurkmeja som krydda i princip alla rätter. Jag brukar ha drygt en halv tesked gurkmeja på filen, yoghurten eller i färdigkokade havregryn till frukost varje morgon, tipsar han.

Läs också: Ökad lust och färre nattkissningar

Alzheimers
Omkring 98 000 personer i Sverige är drabbade av Alzheimers sjukdom, en demenssjukdom som orsakar stort lidande hos patienter och anhöriga. De läkemedel som finns idag kan inte bota sjukdomen, endast mildra symptomen. Under en begränsad period kan patienten med medicin få hjälp att till viss del behålla förmågan att tänka, minnas och förstå sin omgivning. Kostnaden för samhället att ta hand om demenssjuka i Sverige, var enligt Socialstyrelsen senaste rapport 63 miljarder 2012, en ökning med 66 procent på tio år. Alzheimer patienter utgör 65 procent av andelen demenssjuka i Sverige.
Förändringar i hjärnan som kan kopplas till Alzheimers sjukdom kan börja utvecklas i många år innan man kan diagnosticera sjukdomen. Minnessjukdomar orsakas ofta av en kombination av levnadsvanor och gener.Man har i undersökningar sett att samma riskfaktorer som ger upphov till hjärt- och kärlsjukdomar kan kopplas ihop med minnessjukdomar.
Låg ämnesomsättning, brist på vitamin B12 och för höga nivåer av kalcium kan försämra hjärnans funktioner.

Läs också: Sänk ditt blodtryck och förhindra Alzheimers

Vanliga symtom vid Alzheimers
Dåligt minne
Dålig tidsuppfattning
Svårt förstå det man läser eller ser på TV
Svårighet att hitta ord
Orolig, nedstämd eller argsint

Riskfaktorer
Högt blodtryck
Högt kolesterol
Diabetes
Övervikt
Rökning

Motverkande faktorer
Motion
Hälsosam kost
Aktiv livsstil

Läs också – Ny forskning: Grönt te kan vara bra mot demens

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Gurkmeja
Gurkmeja härstammar från Sydostasien och har länge använts och varit mycket uppskattad inom traditionell Ayurvedisk medicin. Gurkmejan är vanlig i indisk matlagning och ingår oftast i kryddblandningen curry. Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver. Använd gärna pulvret i soppor, grytor, risrätter, wokade och stekta rätter.
Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer.

Fortodol
Fortodol S är ett kosttillskott som innehåller gurkmejaextrakt. Fortodol innehåller högkoncentrerad gurkmeja – Två kapslar ger 196 mg extrakt av gurkmejarot varav 186 mg är curcuminoider.

Annons