Långvarig konditionsträning förändrar aktiviteten i musklerna. Det minskar också skillnader mellan könen hos otränade individer. Forskare menar att redan efter ett halvår och upp till ett år av konditionsträning kan hälsan förbättras hos personer som lider av metabola sjukdomar som typ-2 diabetes.
Att vara fysiskt aktiv ger många hälsosamma fördelar. Till exempel minskar risken att drabbas av diabetes, cancer och hjärtsjukdomar. Vid Karolinska Institutet har man tittat på hur träning påverkar kroppen. Man fann att de som ägnat sig åt konditionsträning i många år fick en förändrad aktivitet i viktiga gener i muskulaturen.
LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner
Viktiga träningsgener identifierade
Mark Chapman är förste författare till studien och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet. Han menar att även lite kortare perioder av träning påverkar genernas aktivitet i musklerna.
– Att ta reda på hur våra muskler påverkas av decennier av träning är därför avgörande för att fullt ut kunna förstå kopplingen mellan träning och hälsa. säger han i ett pressmeddelande.
Lite drygt 450 gener hade ett annorlunda uttryck i musklerna hos de män som var otränade när forskarna jämförde med otränade kvinnor. Det här skillnaderna mellan könen är kända hos forskarna sedan tidigare.
När forskarna jämförde genernas aktivitet i musklerna före och efter några månaders träning hos försökspersoner med typ-2 diabetes visade det sig att genernas uttryck var förhållandevis likt de gener hos personer som tränat under betydligt längre tid. Detta antyder att det kan räcka med att träna ett halvår, men kanske upp till ett år för att hälsan ska bli bättre hos personer som lider av en metabol sjukdom. Forskarna hittade träningskänsliga gener som spelar en viktig roll i dessa sjukdomar.
Den här studien visar att skillnaderna mellan män och kvinnor hade minskat med runt 70 procent efter långvarig konditionsträning.
LÄS OCKSÅ: Tänk på hjärtat – börja konditionsträna
1 000 gener förändrades
I studien tittade man på 18 personer, nio män och nio kvinnor, som tränat hård konditionsträning under de senaste 15 åren eller längre. Man inkluderade sju styrketränande män och gjorde en åldersmatchning på dessa individer som sedan fungerade som en kontrollgrupp.
För att kunna se förändringarna i musklerna gjordes biopsier plus något som kallas RNA-sekvensering för att mäta vad som händer i över 20 000 gener.
Hos de som konditionstränade förändrades aktiviteten i över 1 000 gener jämfört med kontrollgruppen. Men bara 26 gener förändrades hos de som tränat styrketräning i många år, vilket gör att forskarna tyder detta som att styrketräning inte leder till genförändringar.
I konditionsgruppen såg man en ökad aktivitet i olika signalvägar som skyddar mot sjukdomar som typ-2 diabetes.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska Institutet
Studien: Skeletal Muscle Transcriptomic Comparison between Long-Term Trained and Untrained Men and Women