Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

En del tycker att en kvinnas plats är vid spisen. Nu går en dansk överläkare ut och menar att kvinnans plats istället är på soffan.
Detta efter att en ny studie tydligt visar att kvinnor är mer stressade än män efter jobbet – och att stressen fortsätter till sent på kvällen, medan männens stress sjunker redan innan arbetsdagen är slut.

Många kvinnor kommer hem från jobbet och börjar omedelbart att... jobba igen. Don´t do it. Du göder kvinnofällan och kommer bara att bli sjuk och dö fortare.
Ignorera istället matlagningen, öppnandet av posten, sorteringen av tvätten, de hungriga barnen... Nåja, en stund i alla fall. Släng dig på soffan och vila istället. Direkt när du kommer hem.
Det är hälsorådet som en dansk överläkare nu ger kvinnor efter resultat från en ny dansk hälsostudie offentliggjorts.

► Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

 

Mäns stress går ner redan innan arbetsdagen slutat – kvinnors ökar
Studien visar nämligen att kvinnor inte är lika bra på att slappa som män - och att medan en mans stressnivå börjar gå ner redan innan arbetsdagen är slut ökar kvinnors stressnivå när de kommer hem från jobbet när kvällen tar vid. Sedan fortsätter de att stressa fram till sena kvällen, skriver danska nyhetstidningen Dagens.

Kvinnors stressnivå sjunker inte förrän framåt läggdags
I den danska studien testades mäns och kvinnors urin före och efter de kom hem från arbetet. Resultaten var tydliga. Kvinnornas stress steg när arbetsdagen tog slut. Männens stress minskade däremot. Anledningen är att kvinnor fortsätter att hålla gång - när det borde vara dags att vila.
Resultatet visade att kvinnors stressnivåer inte började att sjunka förrän framåt klockan 22-23 på kvällen. Männens stressnivå sjönk däremot omgående efter att de kommit hem från jobbet, skriver Dagens.

► Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Tar större ansvar i hemmet
Vid sidan av sitt "vanliga" jobb har de ett annat: hemmet, där kvinnorna är de som tar det största ansvaret för städning, barn, handling, matlagning och andra bestyr.
En undersökning utförd av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) visar att danska män spenderar 186 minuter på hushållsarbete, medan danska kvinnor spenderar 243 minuter, skriver DR Östjylland. Den visar också att samma siffror för svenska kvinnor och män är 207 respektive 154 minuter.
Undersökningen visar också att fler kvinnor läser jobbmejl på kvällen samt tänker på jobbet när de är hemma och på hemmet när de är på jobbet.

 

► Läs också: Så undviker du stressfällan – med expertens återhämtningsknep

Överläkarens hälsoråd till kvinnor: Gör soffan till DIN - direkt efter jobbet
Ane Marie Thulstrup är överläkare på Arbejdsmedicinsk klinik vid Århus universitetssjukhus. Hon går nu ut och slår ett slag för att tiden har kommit för kvinnorna att ta plats i soffan. Så fort de kommer hem.
På kliniken där hon jobbar meddelar man att det är hela 80 procent fler kvinnor än män som uppger sig känna av stressrelaterade problem.

Stressen - en stor hälsobov
Höga kortisolnivåer är i sig enormt påfrestande för kroppen och kan leda till en lång rad sjukdomstillstånd, däribland hjärtproblem och fetma. Stress gör också att många får sömnproblem, något som leder till nedsatt immunförsvar och sämre fysik, såväl fysiskt som psykiskt.

 

► Läs också: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Vill att läkare ska börja skriva ut "soffa på recept"
Så länge kvinnor "dubbelarbetar" kommer läget att se ut så här, enligt överläkaren. 
Kvinnor måste börja att ta det lugnt när de kommer hem från jobbet, menar hon, och varva ner istället för upp.
– Vi har hört om motion och kostomläggning på recept, men jag brukar säga att vi ska ha soffa på recept, säger Ane Marie Thulstrup till Dagens.

Öva på att varva ner i tio minuter efter jobbet
Kvinnor måste sluta vara så duktiga och bli bättre på att lata sig - för att överleva.
Rekommendationen från Ane Marie Thulstrup är att kvinnor omedelbart ska börja öva sig på att slappa mer. Och sänka ambitionerna. Hon råder alla kvinnor att bara slappna av i tio minuter när man kommit hem från jobbet - och i värsta fall låta barnen kravla över en.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning