Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

En del tycker att en kvinnas plats är vid spisen. Nu går en dansk överläkare ut och menar att kvinnans plats istället är på soffan.
Detta efter att en ny studie tydligt visar att kvinnor är mer stressade än män efter jobbet – och att stressen fortsätter till sent på kvällen, medan männens stress sjunker redan innan arbetsdagen är slut.

Många kvinnor kommer hem från jobbet och börjar omedelbart att... jobba igen. Don´t do it. Du göder kvinnofällan och kommer bara att bli sjuk och dö fortare.
Ignorera istället matlagningen, öppnandet av posten, sorteringen av tvätten, de hungriga barnen... Nåja, en stund i alla fall. Släng dig på soffan och vila istället. Direkt när du kommer hem.
Det är hälsorådet som en dansk överläkare nu ger kvinnor efter resultat från en ny dansk hälsostudie offentliggjorts.

► Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

 

Mäns stress går ner redan innan arbetsdagen slutat – kvinnors ökar
Studien visar nämligen att kvinnor inte är lika bra på att slappa som män - och att medan en mans stressnivå börjar gå ner redan innan arbetsdagen är slut ökar kvinnors stressnivå när de kommer hem från jobbet när kvällen tar vid. Sedan fortsätter de att stressa fram till sena kvällen, skriver danska nyhetstidningen Dagens.

Kvinnors stressnivå sjunker inte förrän framåt läggdags
I den danska studien testades mäns och kvinnors urin före och efter de kom hem från arbetet. Resultaten var tydliga. Kvinnornas stress steg när arbetsdagen tog slut. Männens stress minskade däremot. Anledningen är att kvinnor fortsätter att hålla gång - när det borde vara dags att vila.
Resultatet visade att kvinnors stressnivåer inte började att sjunka förrän framåt klockan 22-23 på kvällen. Männens stressnivå sjönk däremot omgående efter att de kommit hem från jobbet, skriver Dagens.

► Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Tar större ansvar i hemmet
Vid sidan av sitt "vanliga" jobb har de ett annat: hemmet, där kvinnorna är de som tar det största ansvaret för städning, barn, handling, matlagning och andra bestyr.
En undersökning utförd av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) visar att danska män spenderar 186 minuter på hushållsarbete, medan danska kvinnor spenderar 243 minuter, skriver DR Östjylland. Den visar också att samma siffror för svenska kvinnor och män är 207 respektive 154 minuter.
Undersökningen visar också att fler kvinnor läser jobbmejl på kvällen samt tänker på jobbet när de är hemma och på hemmet när de är på jobbet.

 

► Läs också: Så undviker du stressfällan – med expertens återhämtningsknep

Överläkarens hälsoråd till kvinnor: Gör soffan till DIN - direkt efter jobbet
Ane Marie Thulstrup är överläkare på Arbejdsmedicinsk klinik vid Århus universitetssjukhus. Hon går nu ut och slår ett slag för att tiden har kommit för kvinnorna att ta plats i soffan. Så fort de kommer hem.
På kliniken där hon jobbar meddelar man att det är hela 80 procent fler kvinnor än män som uppger sig känna av stressrelaterade problem.

Stressen - en stor hälsobov
Höga kortisolnivåer är i sig enormt påfrestande för kroppen och kan leda till en lång rad sjukdomstillstånd, däribland hjärtproblem och fetma. Stress gör också att många får sömnproblem, något som leder till nedsatt immunförsvar och sämre fysik, såväl fysiskt som psykiskt.

 

► Läs också: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Vill att läkare ska börja skriva ut "soffa på recept"
Så länge kvinnor "dubbelarbetar" kommer läget att se ut så här, enligt överläkaren. 
Kvinnor måste börja att ta det lugnt när de kommer hem från jobbet, menar hon, och varva ner istället för upp.
– Vi har hört om motion och kostomläggning på recept, men jag brukar säga att vi ska ha soffa på recept, säger Ane Marie Thulstrup till Dagens.

Öva på att varva ner i tio minuter efter jobbet
Kvinnor måste sluta vara så duktiga och bli bättre på att lata sig - för att överleva.
Rekommendationen från Ane Marie Thulstrup är att kvinnor omedelbart ska börja öva sig på att slappa mer. Och sänka ambitionerna. Hon råder alla kvinnor att bara slappna av i tio minuter när man kommit hem från jobbet - och i värsta fall låta barnen kravla över en.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.