Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

En del tycker att en kvinnas plats är vid spisen. Nu går en dansk överläkare ut och menar att kvinnans plats istället är på soffan.
Detta efter att en ny studie tydligt visar att kvinnor är mer stressade än män efter jobbet – och att stressen fortsätter till sent på kvällen, medan männens stress sjunker redan innan arbetsdagen är slut.

Många kvinnor kommer hem från jobbet och börjar omedelbart att... jobba igen. Don´t do it. Du göder kvinnofällan och kommer bara att bli sjuk och dö fortare.
Ignorera istället matlagningen, öppnandet av posten, sorteringen av tvätten, de hungriga barnen... Nåja, en stund i alla fall. Släng dig på soffan och vila istället. Direkt när du kommer hem.
Det är hälsorådet som en dansk överläkare nu ger kvinnor efter resultat från en ny dansk hälsostudie offentliggjorts.

► Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

 

Mäns stress går ner redan innan arbetsdagen slutat – kvinnors ökar
Studien visar nämligen att kvinnor inte är lika bra på att slappa som män - och att medan en mans stressnivå börjar gå ner redan innan arbetsdagen är slut ökar kvinnors stressnivå när de kommer hem från jobbet när kvällen tar vid. Sedan fortsätter de att stressa fram till sena kvällen, skriver danska nyhetstidningen Dagens.

Kvinnors stressnivå sjunker inte förrän framåt läggdags
I den danska studien testades mäns och kvinnors urin före och efter de kom hem från arbetet. Resultaten var tydliga. Kvinnornas stress steg när arbetsdagen tog slut. Männens stress minskade däremot. Anledningen är att kvinnor fortsätter att hålla gång - när det borde vara dags att vila.
Resultatet visade att kvinnors stressnivåer inte började att sjunka förrän framåt klockan 22-23 på kvällen. Männens stressnivå sjönk däremot omgående efter att de kommit hem från jobbet, skriver Dagens.

► Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Tar större ansvar i hemmet
Vid sidan av sitt "vanliga" jobb har de ett annat: hemmet, där kvinnorna är de som tar det största ansvaret för städning, barn, handling, matlagning och andra bestyr.
En undersökning utförd av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) visar att danska män spenderar 186 minuter på hushållsarbete, medan danska kvinnor spenderar 243 minuter, skriver DR Östjylland. Den visar också att samma siffror för svenska kvinnor och män är 207 respektive 154 minuter.
Undersökningen visar också att fler kvinnor läser jobbmejl på kvällen samt tänker på jobbet när de är hemma och på hemmet när de är på jobbet.

 

► Läs också: Så undviker du stressfällan – med expertens återhämtningsknep

Överläkarens hälsoråd till kvinnor: Gör soffan till DIN - direkt efter jobbet
Ane Marie Thulstrup är överläkare på Arbejdsmedicinsk klinik vid Århus universitetssjukhus. Hon går nu ut och slår ett slag för att tiden har kommit för kvinnorna att ta plats i soffan. Så fort de kommer hem.
På kliniken där hon jobbar meddelar man att det är hela 80 procent fler kvinnor än män som uppger sig känna av stressrelaterade problem.

Stressen - en stor hälsobov
Höga kortisolnivåer är i sig enormt påfrestande för kroppen och kan leda till en lång rad sjukdomstillstånd, däribland hjärtproblem och fetma. Stress gör också att många får sömnproblem, något som leder till nedsatt immunförsvar och sämre fysik, såväl fysiskt som psykiskt.

 

► Läs också: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Vill att läkare ska börja skriva ut "soffa på recept"
Så länge kvinnor "dubbelarbetar" kommer läget att se ut så här, enligt överläkaren. 
Kvinnor måste börja att ta det lugnt när de kommer hem från jobbet, menar hon, och varva ner istället för upp.
– Vi har hört om motion och kostomläggning på recept, men jag brukar säga att vi ska ha soffa på recept, säger Ane Marie Thulstrup till Dagens.

Öva på att varva ner i tio minuter efter jobbet
Kvinnor måste sluta vara så duktiga och bli bättre på att lata sig - för att överleva.
Rekommendationen från Ane Marie Thulstrup är att kvinnor omedelbart ska börja öva sig på att slappa mer. Och sänka ambitionerna. Hon råder alla kvinnor att bara slappna av i tio minuter när man kommit hem från jobbet - och i värsta fall låta barnen kravla över en.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.