Torra ögon, så kallad hyperosmolaritet, är ett vanligt problem.
Enligt Fredrik Källmark, ögonforskare på Karolinska Institutet, lider cirka 1, 8 miljoner personer i Sverige av problem med torra ögon på ett eller annat sätt. Bland Europas befolkning är siffran 20 procent och i Asien 30 – 50 procent.
– Det är väldigt omfattande. Men en ny studie visar att tillskott med omega-3 reaktiverar de körtlar som fungerar dåligt och hjälper ögat att producera mer tårvätska, berättar han för Kurera.
Fredrik Källmark är medicine doktor och forskare vid Karolinska Institutet. Han är också klinikchef vid Källmarkskliniken, Sveriges enda specialistklinik för torra ögon. Hans forskning är inriktad mot problematiken kring torra ögon, ett problem som idag cirka 20 procent av befolkningen beräknas ha problem med.
– Torra ögon ökar bland annat på grund av problem med störningar i ögats fettkörtlar, berättar Fredrik Källmark som i en ny studie kommit fram till att omega-3 hjälper vid nedsatt körtelfunktion.
► Läs också: Omega-3 mot inflammation
Kallas en ögonsjukdom utanför Norden
Torra ögon är ett mycket vanligt bekymmer och ögonsjukvården kan inte ta sig an det. Utanför Norden klassas torra ögon som en ögonsjukdom, berättar Fredrik Källmark.
– I Sverige benämns det bara som ”besvär med torra ögon”, inte som en sjukdom. Söker man hjälp för problemet skickas man till allmänläkare eller apotek. Allmänläkaren har inte tillräcklig kunskap och apoteket rekommenderar bara ögondroppar.
Vilka i värsta fall kan förvärra problemet, berättar han.
– Ögondroppar hjälper inte förutom att det ger en högst tillfällig lindring i upp emot en timme eller så. Dessutom hjälper ögondroppar inte för alla. 45 procent får ingen effekt alls, 40 procent får viss effekt på minskad avdunstning av tårvätska medan 15 procent istället får ökad avdunstning.
Ingen varaktig effekt – måste underhållas
Fredrik berättar att många blir så bra med omega-3 att de helt kan sluta med ögondroppar.
– Med vår forskning vill vi hjälpa på riktigt och siktar mot att hitta en varaktig behandling.
För även om studien visat att tillskott med omega-3 är effektivt för majoriteten av personerna med torra ögon verkar det inte som om det är något varaktigt.
– Nej, det kommer att behöva underhållas. Man måste fortsätta äta omega-3 för att behålla effekten.
► Läs också: Elva myter och missförstånd om omega-3
De körtlar som fungerar blir mer effektiva
– Vi har sett att omega-3 hjälper mot torra ögon. Man vet att omega-3 är antiinflammatorisk och kan stimulera till att boosta de körtlar som fungerar och stimulera de som inte fungerar att åter börja producera fett samt att omega-3 även hjälper tårproduktionen.
Forskningen är revolutionerande, berättar han.
– När vi började fotografera ögonens körtlar såg vi att nya körtlar började komma tillbaka och andra började att fyllas. Det är första gången man har kunnat se det.
Torra ögon ökar infektionsrisken
Torra ögon, är en åkomma som medför vissa risker, berättar Källmark.
– Vid torra ögon förändras tårvätskans struktur och då ökar infektionsrisken. Bland annat på grund av minskad mängd antibakteriella proteiner.
Tårvätska är viktigt för att kunna reglera hornhinnans hydreringsgrad och förändringar i osmolaritet (ett mått på antalet partiklar av upplöst ämne i en liter av en lösning, uttryckt i osmol. Reds. anm.) beroende på avdunstning, säger han och förklarar de vanligaste symptomen.
– Patienter klagar på ögontrötthet, på att ögonen känns igenklistrade på morgonen, på att ögonen skaver, kliar, svider och en brännande känsla, ljuskänslighet, dimsyn.
► Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar
Är nedsatt körtelfunktion behandlingsbart?
– Ja. En 30-årig man med 42,6 procent nedsatt funktion som ”prövat allt” var efter bara två månaders behandling nere i 22,5 procent nedsatt funktion. Till exempel. Vi har kunnat konstatera att de körtlar som finns blir mer aktiva, berättar Fredrik Källmark och fortsätter:
– Man tycker att vår upptäckt är intressant i flera länder, till exempel England.
I studien användes omega-3-tillskottet Pikasol Forte Original.
Fet fisk fungerar också – men tillskott mest effektivt
Fredrik Källmark berättar vidare att det även finns studier som visar på förbättring av problemet med torra ögon för de personer som äter väldigt mycket fet fisk, till exempel lax.
– Men har man fått problem måste man stoppa i sig högre dos än så och då behöver man tillskott, säger han.
Hur mycket omega-3 behöver man?
– Två kapslar a´1000 milligram en gång om dagen räcker bra.
Har själv blivit hjälpt
Fredrik Källmark tillhör själv de 20 procent av populationen som har problem med torra ögon. Även han har börjat att äta dagliga tillskott.
– Varje morgon har jag brukat få blinka mycket och det har ibland tagit mig 20 minuter innan ögonen känns normala. De har känts igenklistrade. Jag har blivit mycket bättre.
► Läs också: Gurkmeja – naturligt antiinflammatorisk
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Torra ögon… Vad är det?
Patienten klagar på:
Ögontrötthet
Att ögonen känns igenklistrade på morgonen
Främmande kroppskänsla
Skav
Sveda
Klåda
Brännande känsla
Tråddragande sekret
Ljuskänslighet
Dimsyn
Andra orsaker till torra ögon än problem med tårfilm och tårvätska kan vara:
Långvarig kontaktlinsanvändning (särskilt dygnet-runt-linser och hårda linser.)
Långvarig ögonlocksinflammation (så kallad blefarit)
Hornhinnekirurgi
LASIK (ögonoperation. Cirka 10 procent av de som ögonopererats får problem med torra ögon.)
Diabetes
Vissa virusinfektioner
Åldrande
Övrig ögonhälsa
Vid förändringar i gula fläcken:
– Blåbär, antioxidanter och E-vitamin vet man är bra bland annat för de kroppsegna ämnen som finns i gula fläcken, och är effektivt framför allt när man pratar om förändringar i gula fläcken,
Röda ögon:
– Ät omega-3 som är antiinflammatoriskt. Omega-6 får vi i oss i för stor mängd i förhållande till omega-3 så undvik tillskott som innehåller både omega-3 och omega-6.
– Undvik produkter som clear eyes. Det är enbart kärlsammandragande vilket gör att man enbart maskerar symtomen och låter inflammationen fortgå.
– Näsdroppar i ögonen har samma effekt som Clear eyes. Men detta bör alltså undvikas. Så fort man är ”lite röd i ögonen” beror det på någon form av inflammatoriskt tillstånd som bör behandlas.
Skadad hornhinna:
– Undvik värktabletter. Smärtstillande med paracetamol har man sett bromsar läkningen av hornhinnan.
Källa: Fredrik Källmark, Med. dr., Karolinska Institutet