Annons

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll – och mår nu riktigt bra.

Inger Palm

9 augusti, 2023
Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka
Dela inlägget

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll – och mår nu riktigt bra.

Under 2020 ökade Anna-Lena Nordin sin träning ganska mycket. Hon cyklade 15 mil i veckan, till och från jobbet, och under helgerna tog hon långa promenader. Samma år hade hon dessutom fastat flera gånger och att hon hade tappat 18 kilo i vikt, något som hon satte i samband med hennes livsstilsförändring.

– Då bodde jag en och en halv mil utanför stan och cyklade till jobbet varje dag. Under hösten 2020 öppnade jag en butik i centrala Köping och då tänkte jag på att min hjärna inte fungerade som den skulle när jag skulle lära mig kassasystemet. Det var inte särskilt krångligt och jag har alltid haft lätt att lära. Därför tyckte jag att detta var konstigt att min kognitiva förmåga inte hängde med, säger Anna-Lena Nordin.

LÄS OCKSÅ: Fyra recept för sköldkörteln

Ingen ärftlighet

När minnet svek och Anna-Lena noterade att hon fick räkna om sin dagskassa flera gånger så förstod hon att något inte stod rätt till. Först trodde hon att stressen runt det nya företaget fått henne ur balans, men när hennes före detta man påpekade att hennes högra öga blivit större då insåg hon att något hänt i kroppen som inte var bra.

Annons

– Det var just mitt ovanligt stora öga som fick mig att söka läkarvård och där konstaterades det att min ämnesomsättning var rubbad och att jag fått Graves sjukdom, det vill säga överfunktion i sköldkörteln, berättar hon.

– Jag såg verkligen hemsk ut ett tag, men jag tyckte att jag varit duktig som tränat, fastat och tappat många kilon. Men så här i efterhand förstår jag att jag både hade en skev kroppsuppfattning och att jag faktiskt tränat mig själv sjuk. Det finns ingen ärftlighet för Graves sjukdom inom släkten.

LÄS OCKSÅ: Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

Boken som förändrade

Av sin läkare fick Anna-Lena två mediciner, den ena var den ”vanliga” sköldkörtelmedicinen Levaxin och den andra Thacapzol, som blockerar sköldkörtelns förmåga att producera tyreoideahormoner. Denna medicinering kallas för ”block and replace” och det är en behandling som ska pågå under två år. Efter det ska Anna-Lenas tillstånd och mediciner utvärderas.

– Jag mådde inte alls bra, men just då kom det ut en bok skriven av journalisten Katarina Fornander som också fått Graves sjukdom och som handlade om hennes väg tillbaka till bättre hälsa. Hon hade fantastiska råd i boken och det första jag började med var att förändra kosten, berättar Anna-Lena.

Annons

Hon följde ett så kallat autoimmunt protokoll och uteslöt gluten, socker, mjölk och alla konserveringsmedel under tre månader. Bara två veckor efter att hon börjat med de förändrade matvanorna blev sömnen bättre.

Graves gör ju att man blir hyperspeedad och har svårt att sova. Det kändes lite som om jag hade ADHD gånger fyra! För mig var det en sådan lättnad när jag började få ordning på min sömn. Under en period låg jag vaken på nätterna och sömnbrist påverkar verkligen hälsan hårt.

LÄS OCKSÅ: ”Levaxin hjälper bara hälften av alla sköldkörtelsjuka”

Promenadavstånd

Efter tre månader med strikt kost började Anna-Lena successivt återintroducera livsmedel för att se vad hennes kropp klarade av. Kostomläggningen har också medfört att hennes IBS-mage, som hon haft i nästan hela sitt liv, numera fungerar riktigt bra.

I boken finns också bra tips om att tillsätta olika tillskott. Anna-Lena följde även det protokollet till punkt och pricka. Hon tar multivitaminer och mineraler, selen och Q10, C-vitamin och antioxidanten pycnogenol samt mjölksyrabakterier.

– Rådet var att ta rikligt med kosttillskott, vilket jag gjorde. Det är svårt att säkert säga hur det påverkat min hälsa, men jag resonerar lite som Katarina Fornander i boken, vad har man att förlora på att göra allt på en gång? Speciellt om man mår bättre snabbare. Förut kändes min hjärna som en bikupa där tankarna surrade och snurrade runt, men nu känns den äntligen normal igen, säger Anna-Lena.

Träningen håller hon på en lagom nivå idag. Det blir inte lika hårt och länge. Hon är noga med att meditera och att genomföra sina yogapass. Anna-Lena har flyttat in till stan och bor i dag bara fem minuters promenad från sin arbetsplats.

LÄS OCKSÅ: Sköldkörtel skapad av stamceller kunde producera hormoner

Satsar på sin hälsa

Anna-Lena är licensierad akupunktör och gör behandlingar som en del i sitt företag. Hon utför även kroppsbehandlingar. som inte kräver så mycket muskelstyrka, för det orkar hon inte längre.

Hon har lagt på sig några kilon och känner att hon hamnat på en bra vikt. Hennes kropp är inte överens med mjölk, men grädde och ost klarar hon bra. Och snart är det dags för återbesök hos läkaren för en bedömning om hon eventuellt måste operera bort sköldkörteln.

– Jag hoppas att jag slipper operation, för nu mår jag riktigt bra. Jag är ganska säker på att det är alla mina förändringar som gjort att jag landat i mig själv igen. Kost, kosttillskott, lagom med motion och att nattsömnen är tillfredställande bidrar alla till att hälsan återvänt. Jag har satsat en hel del på att bli frisk, men jag tycker också att hälsa måste få kosta.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Anna-Lena Nordin

Ålder: 56 år.

Gör: Butiksägare och licensierad akupunktör.

Bor: I en lägenhet i centrala Köping.

Familj: Två vuxna barn.

Så mår jag bra: Lagar all mat från grunden, aldrig halvfabrikat, är mycket noga med sömnen och tar hjälp av magnesium på kvällen för att lättare kunna slappna av. Yoga och meditation är avgörande för att jag ska känna lugn och kunna handskas med stressen.

Hypertyreos

Hypertyreos delas in i tre olika sjukdomar; Graves sjukdom, knölstruma och toxiskt adenom. Vid Graves gör immunförsvaret att det bildas mer sköldkörtelhormon, Symtom på hypertyreos är viktminskning, hjärtklappning, trötthet och att man är varm och svettas mycket. Håravfall är vanligt, liksom för snabb eller långsam avföring. Ofta infinner sig en känsla av rastlöshet, ibland oro och ångest och man har lättare att bli arg.
Vid Graves sjukdom kan ögonen bli uppspärrade och blicken stirrig. Obehandlad hypertyreos kan leda till så kallad tyreotoxisk kris. Det är inte vanligt, men händer. Då kan inte kroppen klara av den förhöjda ämnesomsättningen vilket leder till feber, hög puls, lågt blodtryck samt rastlöshet, oro och ibland förvirring.

Annons