Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med tekopp

Foto: Alex von Sydow

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

Under 2020 ökade Anna-Lena Nordin sin träning ganska mycket. Hon cyklade 15 mil i veckan, till och från jobbet, och under helgerna tog hon långa promenader. Samma år hade hon dessutom fastat flera gånger och att hon hade tappat 18 kilo i vikt, något som hon satte i samband med hennes livsstilsförändring.

– Då bodde jag en och en halv mil utanför stan och cyklade till jobbet varje dag. Under hösten 2020 öppnade jag en butik i centrala Köping och då tänkte jag på att min hjärna inte fungerade som den skulle när jag skulle lära mig kassasystemet. Det var inte särskilt krångligt och jag har alltid haft lätt att lära. Därför tyckte jag att detta var konstigt att min kognitiva förmåga inte hängde med, säger Anna-Lena Nordin.

 

LÄS OCKSÅ: Fyra recept för sköldkörteln

Ingen ärftlighet

När minnet svek och Anna-Lena noterade att hon fick räkna om sin dagskassa flera gånger så förstod hon att något inte stod rätt till. Först trodde hon att stressen runt det nya företaget fått henne ur balans, men när hennes före detta man påpekade att hennes högra öga blivit större då insåg hon att något hänt i kroppen som inte var bra.

– Det var just mitt ovanligt stora öga som fick mig att söka läkarvård och där konstaterades det att min ämnesomsättning var rubbad och att jag fått Graves sjukdom, det vill säga överfunktion i sköldkörteln, berättar hon.

– Jag såg verkligen hemsk ut ett tag, men jag tyckte att jag varit duktig som tränat, fastat och tappat många kilon. Men så här i efterhand förstår jag att jag både hade en skev kroppsuppfattning och att jag faktiskt tränat mig själv sjuk. Det finns ingen ärftlighet för Graves sjukdom inom släkten.

LÄS OCKSÅ: Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

Boken som förändrade

Av sin läkare fick Anna-Lena två mediciner, den ena var den ”vanliga” sköldkörtelmedicinen Levaxin och den andra Thacapzol, som blockerar sköldkörtelns förmåga att producera tyreoideahormoner. Denna medicinering kallas för ”block and replace” och det är en behandling som ska pågå under två år. Efter det ska Anna-Lenas tillstånd och mediciner utvärderas. 

– Jag mådde inte alls bra, men just då kom det ut en bok skriven av journalisten Katarina Fornander som också fått Graves sjukdom och som handlade om hennes väg tillbaka till bättre hälsa. Hon hade fantastiska råd i boken och det första jag började med var att förändra kosten, berättar Anna-Lena.

Hon följde ett så kallat autoimmunt protokoll och uteslöt gluten, socker, mjölk och alla konserveringsmedel under tre månader. Bara två veckor efter att hon börjat med de förändrade matvanorna blev sömnen bättre.

 

  Graves gör ju att man blir hyperspeedad och har svårt att sova. Det kändes lite som om jag hade ADHD gånger fyra! För mig var det en sådan lättnad när jag började få ordning på min sömn. Under en period låg jag vaken på nätterna och sömnbrist påverkar verkligen hälsan hårt.

LÄS OCKSÅ: "Levaxin hjälper bara hälften av alla sköldkörtelsjuka"

Promenadavstånd

Efter tre månader med strikt kost började Anna-Lena successivt återintroducera livsmedel för att se vad hennes kropp klarade av. Kostomläggningen har också medfört att hennes IBS-mage, som hon haft i nästan hela sitt liv, numera fungerar riktigt bra.

I boken finns också bra tips om att tillsätta olika tillskott. Anna-Lena följde även det protokollet till punkt och pricka. Hon tar multivitaminer och mineraler, selen och Q10, C-vitamin och antioxidanten pycnogenol samt mjölksyrabakterier.

– Rådet var att ta rikligt med kosttillskott, vilket jag gjorde. Det är svårt att säkert säga hur det påverkat min hälsa, men jag resonerar lite som Katarina Fornander i boken, vad har man att förlora på att göra allt på en gång? Speciellt om man mår bättre snabbare. Förut kändes min hjärna som en bikupa där tankarna surrade och snurrade runt, men nu känns den äntligen normal igen, säger Anna-Lena.

Träningen håller hon på en lagom nivå idag. Det blir inte lika hårt och länge. Hon är noga med att meditera och att genomföra sina yogapass. Anna-Lena har flyttat in till stan och bor i dag bara fem minuters promenad från sin arbetsplats. 

 

LÄS OCKSÅ: Sköldkörtel skapad av stamceller kunde producera hormoner

Satsar på sin hälsa

Anna-Lena är licensierad akupunktör och gör behandlingar som en del i sitt företag. Hon utför även kroppsbehandlingar. som inte kräver så mycket muskelstyrka, för det orkar hon inte längre.

Hon har lagt på sig några kilon och känner att hon hamnat på en bra vikt. Hennes kropp är inte överens med mjölk, men grädde och ost klarar hon bra. Och snart är det dags för återbesök hos läkaren för en bedömning om hon eventuellt måste operera bort sköldkörteln.

– Jag hoppas att jag slipper operation, för nu mår jag riktigt bra. Jag är ganska säker på att det är alla mina förändringar som gjort att jag landat i mig själv igen. Kost, kosttillskott, lagom med motion och att nattsömnen är tillfredställande bidrar alla till att hälsan återvänt. Jag har satsat en hel del på att bli frisk, men jag tycker också att hälsa måste få kosta.

Av Inger PalmHypertyreos 

Hypertyreos delas in i tre olika sjukdomar; Graves sjukdom, knölstruma och toxiskt adenom. Vid Graves gör immunförsvaret att det bildas mer sköldkörtelhormon, Symtom på hypertyreos är viktminskning, hjärtklappning, trötthet och att man är varm och svettas mycket. Håravfall är vanligt, liksom för snabb eller långsam avföring. Ofta infinner sig en känsla av rastlöshet, ibland oro och ångest och man har lättare att bli arg.
Vid Graves sjukdom kan ögonen bli uppspärrade och blicken stirrig. Obehandlad hypertyreos kan leda till så kallad tyreotoxisk kris. Det är inte vanligt, men händer. Då kan inte kroppen klara av den förhöjda ämnesomsättningen vilket leder till feber, hög puls, lågt blodtryck samt rastlöshet, oro och ibland förvirring.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!