Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.
Fyra av tio hushåll har två eller flera olika kosthållningar och nästan var femte uppger att förändringen har skett bara det senaste året. Hur löser vi detta med så många önskemål sina middagar? Över hälften uppger att de serverar olika eller delvis olika maträtter medan var fjärde lagar något som passar alla.
Vanligt med laktosfritt eller växtbaserade alternativ
När det kommer till att handla olika mejeriprodukter uppger drygt hälften av hushållen med olika kosthållning att de anpasssar inköpen till familjen. Närmare hälften uppger att de har laktosfri mjölk eller ett växtbaserat alternativ till mjölk hemma i kylskåpet. Orsakerna till varför vi använder olika typer av mjölk är flera. Enligt Magrapporten 2019 är den främsta anledningen till att köpa laktosfri mjölk att magen ska må bra, medan de flesta använder växtbaserade alternativ för miljöns skull.
LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär
Sammanhanget styr vad du äter
Vanligtvis är det det sociala sammanhanget som beslutar om vad du äter menar måltidsforskaren och etnologen Richard Tellström.
– Med kollegorna äter du på ett sätt, med vännerna på ett annat och hemma på det sätt som familjen äter. Men när vi blir mer individuella i vad vi äter, förvandlas hemmet till en fristad där maten anpassas för att passa allas olika önskemål kring mat, säger han i ett pressmeddelande, från Valio.
LÄS OCKSÅ: Magproblem vanligt hos unga kvinnor men hjälp finns att få
Siffror från undersökningen
• 37 procent av hushållen med mer än en person uppger att de har två eller flera sorters kosthållning i hushållet
•16 procent uppger att matpreferenserna i hushållet har blivit mer olika det senaste året
• 58 procent av hushållen som har olika kosthållning i hemmet löser middagen med olika eller delvis olika maträtter
• 45 procent har laktosfri mjölk eller ett växtbaserat alternativ till mjölk i kylskåpet.
(Ur Magrapporten 2019, en undersökning om maghälsa av Kantar Sifo på uppdrag av Valio.)
LÄS OCKSÅ: Magspecial: Matsmältningen – så funkar den
Många alternativ att välja på
Idag finns många alternativ i mejerihyllan och inom mejeribranchen ser man en utveckling i försäljningsstatistiken att fler överger den klassiska komjölken för laktosfria eller växtbaserade alternativ. Bland de som de som anger att de köper laktosfri mjölk är det främsta skälet att man tror att det är bättre för magen, den långa hållbarheten är ett annat skäl till att många väljer laktosfria alternativ. Bland de som väljer växtbaserade alternativ uppger 46 procent att de gör det för miljöns skull, därefter kommer djurhänsyn, ånga uppskattar även smaken och upplever att magen mår bättre.
Av redaktionen
Källa: Magrapporten 2019