Annons

Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Oönskade ämnen bildas när vissa vegetabiliska oljor hettas upp till höga temperaturer vid tillverkningen. Efter att ha gjort en ny riskbedömning av dessa ämnen – och efter att studier bevisat att hälsorisker föreligger – menar nu EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA att åtgärder bör vidtas för att minska den mängd vi får oss. I Sverige ska nu Livsmedelsverket undersöka hur det ligger till med halterna av dessa ämnen i livsmedel på hemmamarknaden.

Redaktionen

18 maj, 2016
Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel
Dela inlägget

Oönskade ämnen bildas när vissa vegetabiliska oljor hettas upp till höga temperaturer vid tillverkningen.
Efter att ha gjort en ny riskbedömning av dessa ämnen – och efter att studier bevisat att hälsorisker föreligger – menar nu EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA att åtgärder bör vidtas för att minska den mängd vi får oss.
I Sverige ska nu Livsmedelsverket undersöka hur det ligger till med halterna av dessa ämnen i livsmedel på hemmamarknaden.

Glycerolbaserad processföroreningar som finns i palmolja och även i andra vegetabiliska oljor, margariner samt i vissa bearbetade livsmedel innebär en potentiellt förhöjda hälsorisker för konsumenter av dessa livsmedel.
Det menar EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA som gjort en ny riskbedömning om oönskade ämnen i oljor och vissa livsmedel.

Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Ny värdering av riskerna
Det är känt sedan länge att det kan bildas olika oönskade ämnen vid upphettning av vissa livsmedel.
EFSA har nu värderat riskerna med substanserna glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) som kan bildas till exempel när vegetabiliska oljor når höga temperaturer (cirka 200 ° C) i samband med så kallad raffinering.

Industrin kan påverka halterna
Livsmedelsmyndigheter inom EU har tidigare undersökt ämnena och industrin har under flera år arbetat med att minska halterna i livsmedel. I palmolja har till exempel halterna av glycidylestrar halverats sedan 2010. Men – halterna är fortfarande höga och arbetet med att sänka dem måste fortsätta, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons

Läs också: Ny WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Högst halter i palmolja
De högsta halterna av alla tre ämnena hittas i palmolja och produkter som tillverkas av palmolja. Men även andra vegetabiliska fetter kan innehålla ämnena.

Modermjölksersättning störst källa för spädbarn
Enligt EFSA:s värdering får vuxna och barn (i åldern tre år och uppåt) framför allt får i sig dessa ämnen från margariner, kakor och bakverk. För spädbarn är modersmjölksersättning den största källan.

Läs också: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Sänks efter att studier bevisat hälsorisk
Efsa har bedömt ny information om dessa ämnen och beslutat att nivåerna för vad som anses acceptabelt att få i sig varje dag under en livstid genom mat nu sänks för ett av ämnena. Nivåerna sätts med mycket stor säkerhetsmarginal till de halter som i studier visat sig innebära en hälsorisk.
Riskvärderingen har baserats på försök på råttor och möss. I studierna har djuren fått höga halter av ämnena, vilket visade på en förhöjd risk för cancer och njurskador.

Annons

Läs också: Avgiftning av barn som redan är förgiftade på grund av miljötoxiner

Skiljer sig mellan länderna
Innehåll i mat och matvanor kan skilja sig mellan länderna. Nu ska Livsmedelsverket undersöka halterna i livsmedel på den svenska marknaden. Tillsammans med kommunerna håller de just nu på att samla in uppgifter från svenska livsmedelsföretag om deras produkter innehåller dessa ämnen.

Läs också: Populärt med kokosfett

Vad ska hända nu?
Så här svarar EFSA på den frågan i ett pressmeddelande:
”Den nya riskbedömningen kommer att informeras till riskhanterare i EU-kommissionen och till de medlemsstater som reglerar EU: s livsmedelssäkerhet. De kommer i sin tur att använda EFSA:s nya råd för att överväga hur man ska hantera de potentiella riskerna för konsumenter som kommer från att exponeras för dessa ämnen i livsmedel. Panelen har även gjort flera rekommendationer för ytterligare forskning för att fylla uppgiftsluckor och förbättra kunskapen om toxicitet av dessa ämnen, i synnerhet 2-MCPD och för att få mer kunskap gällande konsumenternas exponering för dem genom mat”.

Läs också: Hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Nu ska svenska livsmedel analyseras ”för att kunna vidta rätt åtgärder”
Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket:
– Det är viktigt att konsumenterna kan lita på att maten är säker. Nu ska vi ta reda på vad produkterna på den svenska marknaden innehåller för att kunna vidta rätt åtgärder säger hon i ett uttalande.
Livsmedelsverket ska även analysera livsmedel för att ta reda på hur mycket den svenska befolkningen får i sig. Till exempel kan barnmat, oljor och matfett ingå i undersökningen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons