Ett nytt projekt som innefattar forskare från 16 länder i Europa ska leta efter nya behandlingar för att bromsa insjuknandet i typ 1-diabetes. Den svenska studien leds från Lunds universitet.
För den som precis drabbats av typ 1-diabetes har kroppen förmågan att bilda en mindre mängd insulin. Men den möjligheten minskar eftersom.
– Ju längre tid kroppen kan göra insulin desto bättre eftersom det minskar risken för långtidskomplikationer, säger Markus Lundgren, specialistläkare i pediatrisk endokrinologi och forskare vid Lunds universitet som leder studien i Sverige.
Målet med studien är att hitta nya behandlingar för att bromsa insjuknandet i typ 1-diabetes,
LÄS OCKSÅ: Diabetes ökar – nu satsas det på mer forskning
Testas för autoantikroppar
Forskarna tänker studera nyligen insjuknade personer i typ 1-diabetes som är mellan ett och 46 år samt deras släktingar. De behöver gå med i studien inom sex veckor efter att de fått sin diagnos.
Dessa personer ska följas under två år och under den tiden ska forskarna försöka identifiera de viktigaste faktorerna som gör att kroppen kan fortsätta tillverka insulin.
Friska släktingar till de som fått en diagnos kommer att testas för autoantikroppar. Dessa är tidiga markörer för typ 1-diabetes. Bär man autoantikroppar är risken att få typ 1-diabetes förhöjd, men dessa antikroppar kan synas i blodet redan flera år innan en diagnos ställs.
LÄS OCKSÅ: Ämnen från tarmfloran kan bidra till diabetes
Bromsa sjukdomsförloppet
Inom någon månad kommer också en delstudie, som varar under ett år, där kommer deltagarna som fått typ 1-diabetes att kunna delta. Där ska man testa ett läkemedel som används för högt blodtryck. Forskare har tidigare sett att den medicinen har haft en positiv effekt på blodsockret.
Forskarna hoppas på att detta ska kunna hålla kvar betacellerna som producerar insulin under en längre tid för att bromsa upp sjukdomen.
Av Inger Palm
Källa: Lunds universitet