Annons

Ny studie: Fluor misstänks kunna ge sköldkörtelsjukdom

I Sverige har vi relativt höga halter av ämnet fluor i vårt dricksvatten, något som tidigare har kopplats till skelettcancer och frakturer. Nu misstänks fluor i dricksvatten även kunna ge sköldkörtelrubbningar, enligt resultat från en ny studie. Resultat som får en brittisk professor att uppmana myndigheter att se över människors exponering för fluor.

Redaktionen

23 april, 2015
Ny studie: Fluor misstänks kunna ge sköldkörtelsjukdom
Dela inlägget

I Sverige har vi relativt höga halter av ämnet fluor i vårt dricksvatten, något som tidigare har kopplats till skelettcancer och frakturer.
Nu misstänks fluor i dricksvatten även kunna ge sköldkörtelrubbningar, enligt resultat från en ny studie.
Resultat som får en brittisk professor att uppmana myndigheter att se över människors exponering för fluor.

Forskare från brittiska Kent University har i en ny studie funnit ett samband mellan förekomsten av hypeotyreos och fluorhalten i dricksvattnet.
Hypotyreos, som betyder underfunktion i sköldkörteln, är en ämnesomsättningsrubbning som kan ge symtom som trötthet, viktuppgång, ökad frusenhet, förstoppning, torr och grov hud, hes och djup röst, depression, koncentrationssvårigheter, sämre minne och tunnare hår.

Läs också: Forskare varnar för fluor

Tydligt samband
I en studie publicerad i Journal of Epidemiology & Community Health presenterar forskarna nu de resultat de fått efter att ha jämfört fluorhalterna i dricksvattnet med hur många personer som diagnosticerades med underaktiv sköldkörtel i olika regioner i Storbritannien 2012–2013. Fynden gjordes efter att man tagit hänsyn till faktorer som ålder och kön – vilket påverkar risken för att drabbas av åkomman, skriver universitetet på sin hemsida, uppger DN.

Läs också: Allt fler får sköldkörtel- och binjureutmattning

Annons

Fler fall i områden med högre fluorhalter
I de områden där halterna översteg 0,7 milligram per liter drabbades fler än normalt av sjukdomen. Och i områden där halterna översteg 0,3 milligram var det 30 procent större sannolikhet att en hög andel av befolkningen var sjuka.

Uppmanar myndigheter se över exponeringen för fluor
Professor Stephen Peckham vid Centre for Health Services Studies vid University of Kent betonar att det rör sig om en observationsstudie och säger att man inte kan dra några konkreta slutsatser mellan orsak och verkan. Forskarna har heller inte tagit hänsyn till andra fluorkällor, som tandkräm, mat och dryck. Han påpekar dock att fynden pekar i samma riktning som tidigare forskning och uppmanar myndigheterna att se över människors exponering för fluor.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons

Annons
Fakta

Fakta fluor

I Sverige har vi förhållandevis höga halter jämfört med övriga Europa. Det är förbjudet att tillsätta fluor i dricksvattnet men eftersom ämnet förekommer naturligt i berggrunden är det inte ovanligt att halterna i dricksvattnet vid små vattenverk ligger nära det högsta tillåtna gränsvärdet på 1,5 milligram.

Gränsvärdet är satt med tanke på att fluor kan ge fläckar på tänderna, så kallad dental fluoros, vid halter över 1,5 milligram. Ännu högre halter kan leda till högre bentäthet, smärta och stelhet – och misstänks kunna orsaka frakturer.

Enligt WHO har tidigare studier visat på en signifikant ökad risk för höftledsfrakturer vid 4–8 milligram per liter.
Det finns även studier som pekar mot att fluor kan vara kopplat till skelettcancer hos pojkar eller ha effekter på hjärnans utveckling.

Hypotesen om att fluor kan påverka sköldkörteln är inte ny. Kopplingen verkar emellertid vara starkare i de fall personen lider av jodbrist, vilket är mycket sällsynt i Sverige.
Källa: DN

Annons