Annons

Ny studie: Multiträning förebygger glömska hos äldre

Två års multiträning ordineras om du ligger i riskzonen för demens. Det visar en ny studie. "Resultaten är mycket viktiga eftersom de visar att minnet går att påverka", säger Anna Stigsdotter Neely, forskare vid Umeå Universitet.

Redaktionen

15 maj, 2015
Ny studie: Multiträning förebygger glömska hos äldre
Dela inlägget

Två års multiträning ordineras om du ligger i riskzonen för demens. Det visar en ny studie.
– Resultaten är mycket viktiga eftersom de visar att minnet går att påverka, säger Anna Stigsdotter Neely, forskare vid Umeå Universitet.

Resultaten av studien har publicerats i den högt ansedda tidskriften Lancet och ger nya insikter om hur minnesstörningar hos äldre kan förebyggas.
– Resultaten är mycket viktiga eftersom de visar att minnet går att påverka genom att vi håller oss aktiva både fysiskt och mentalt, säger Anna Stigsdotter Neely, som forskar vid institutionen för psykologi, till Samfak på Umeå universitet.

Studie på personer med förhöjd demensrisk
I den finsk-svenska FINGER-studien deltog 1260 finländska deltagare i åldrarna 60-77 år, alla med en förhöjd risk för demens. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper, där båda grupperna fick öva på att lägga ord och siffror på minnet och sedan försöka minnas så mycket som möjligt.

Läs också – Ny forskning: Gurkmeja möjligt steg för bot mot Alzheimers

Grupperna fick olika typer av hälsoråd
En av grupperna blev utvald som multiträningsgrupp, vilket innebär att få råd gällande kognitiv träning, kost och fysisk träning. Multigruppen fick även hjälp med det medicinska aspekterna såsom kontroll av blodtryck men mera. Den andra så kallade ”kontrollgruppen” fick endast råd om hälsan och levnadssätt.

Annons

31 procent högre risk
Den aktuella behandlingen pågick i två år. Efter dessa år talade resultaten om att de som fick aktiv träning förbättrades mer i flera kognitiva förmågor. De visade även att kontrollgruppen löpte så mycket som 31 procent högre risk att drabbas av en försämrad kognitiv förmåga. Multiträningsgruppen däremot visar att det går att förbättra och bevara den kognitiva förmågan.

Läs också: 4 livsval som minskar risken för demenssjukdom

”Första omfattande randomiserade studien i världen”
På grund av att studien fokuserar på en helhetssyn är studien unik, anser forskaren Anna Stigsdotter Neely:
– Det är den första omfattande randomiserade kontrollerade studien i världen med fokus på att förebygga kognitiva nedsättningar genom att adressera kända påverkbara riskfaktorer för demenssjukdom. Den visar hur viktigt det är att vara kognitivt och fysiskt aktiv och leva ett hälsosamt liv, säger hon.

Läs också: Det går att förebygga demens – så gör du

Skydd mot demens
Forskaren Anna Stigsdotter Neely och Tony Qwillbard vid Umeå universitet. Foto: Ulrika Sahlén.

Effekten av kognitiv träning vid utmattningssyndrom
Umeå universitet har ansvarat för de kognitiva delen i FINGER-studien och har enligt Anna Stigsdotter Neely öppnat upp för flera studier i institutionen för psykologi.
I framtiden hoppas hon att de ska kunna ge svar på vilka effekter kognitiv träning har på till exempel: Uttmattningssyndrom, Parkinssons sjukdom, samt ungdomar som hamnat i riskzonen för risk- och antisociala beteenden.

Annons

Läs också: D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

Av Linda Sandberg

Annons
Fakta

Fakta

FINGER är ett akrynom för (Finnish, Geriatric, Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) En studie som på samordnats av institutet för hälsa och välfärd.
Följande har medverkat som aktörer:

Sverige:
Karolinska institutet
Umeå Universitet

Finland:
Itä-Suomen yliopisto (Östra Finlands universitet)
Helsingfors universitet
Uleåborgs universitet

Annons