Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

På en frisk hud bor vanligen miljontals bakterier som både kan skydda mot sjukdomsalstrande ämnen och hjälpa huden att läka snabbare. Om bakteriefloran rubbas kan olika sjukdomstillstånd uppstå. Atopiskt eksem är en av de vanligaste formerna av eksem och drabbar oftast små barn, men även äldre barn och vuxna kan få den kliande hudsjukdomen. Anledningen till varför den uppstår är inte helt klarlagt men miljö och arv spelar in. Symtomen visar sig som torra, röda och kliande utslag.

En studie gjord vid Karolinska Institutet och Helsingfors Universitet visade att personer med atopiskt dermatit, som sjukdomen också kallas, har betydligt fler Staphylococcus aureus-bakterier i huden än de med frisk hud eller psoriasis. Forskarna upptäckte att S. aureus-bakterierna trängde bort andra hälsofrämjande bakterier, en viktig upptäckt som kan generera i nya behandlingsmetoder.

LÄS OCKSÅ: Hjälp med eksem på naturlig väg

Snabbare nedbrytning
Psoriasis debuterar vanligen i 20-års åldern och visar sig ofta som runda, röda, fjällande utslag. Både psoriasis och atopiskt eksem kan leda till försämrad livskvalitet. Av de 350 personerna som deltog i studien hade två av tre atopiskt eksem eller psoriasis. Resten hade frisk hud. Det togs hudprover från rygg och lår och forskarna upptäckte att Staphylococcus aureus-bakterien producerade vissa toxiner som påverkade hudens barriär- och försvarsmekanismer. Den intensiva förekomsten av denna bakterie ledde till snabbare ämnesomsättning i huden, i form av en ökad nedbrytning av socker.  Man såg också tecken på en snabbare nedbrytning av vitala aminosyror i huden. Bland de med psoriasis var hudbakterierna inte lika tydliga, vilket kan leda till fortsatta studier med fokus på virus och svampar.

 

LÄS OCKSÅ: Ökad risk för eksem om du har astma eller allergi

Olika behandlingssätt
Kortison och mjukgörande krämer erbjuds som behandling av den traditionella vården medan alternativmedicinen anser att man eksem ska behandlas både på insidan som utsidan och rekommenderar en kostomläggning där man tar bort socker, vitt mjöl och mejeriprodukter samt tillsätter kosttillskott som bland annat fettsyrorna 3, 7 och 9 plus A- och B-vitaminer. Detta i kombination med mjukgörande krämer.

En ny och möjlig behandlingsmetod för dessa hudsjukdomar skulle kunna vara att transplantera mikroorganismer från huden hos friska personer till sjuka. Då skapas nya förhållanden på huden som främjar tillväxten av hälsobefrämjande bakterier.

Studien publiceras i tidskriften Nature Communications.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.