Annons

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Redaktionen

12 september, 2020
Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa
Dela inlägget

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad.
Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan.
– Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

En ny undersökning av Libresse visar att två tredjedelar av kvinnor med erfarenhet av missfall, endometrios, klimakteriet eller fertilitetsfrågor vill prata med andra om sina problem för att klara av att hantera dem. Samtidigt svarar hälften av kvinnorna att de upplever att samhället vill tysta ner deras upplevelser.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Det är dags att prata om mens på jobbet!

Minska oro
Helt oacceptabelt, menar naprapaten och PT:n Katarina Woxnerud som är aktuell med boken ”Livet med klimakteriet”. Att prata öppet om olika besvär förminskar visserligen inte det man själv upplever och leder inte till en fysisk förändring, men genom att förstå orsakerna kan oron minska och att man vågar söka hjälp när det behövs, menar hon.
– Tystnad leder ofta till onödig oro och en känsla av utanförskap med känslan att man är ensam om det som händer.

Naprapaten Katarina Woxnerud
Naprapaten Katarina Woxnerud
Foto: Anthony Andrews

Över hälften av de tillfrågade i undersökningen önskar tala mer öppet om kvinnors intima upplevelser som missfall, endometrios och klimakteriet. Men varför talar vi då inte mer om dessa frågor? Katarina Woxneruds upplevelse är att vi generellt sopar hälsoproblem som rör menstruation, graviditet, förlossning, klimakteriet liksom bäckenbotten och underlivet under mattan.
– Det har länge funnits en stämpel att det här är något pinsamt och något som man inte vill berätta öppet om. Samtidigt förändras det i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar. Vi vill veta vad som händer i våra kroppar och själva kunna avgöra vad vi kan och bör göra.

Annons

LÄS OCKSÅ: Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Led i tystnad
Och är det något skeende i en kvinnas liv som är omgärdat av skam och tabun är det klimaktieriet. Bland annat visar undersökningen från Libresse att en tredjedel av kvinnorna som kommit i klimakteriet försökte hålla det hemligt och led i tystnad.
Ett underbetyg till samhället, då det ofta finns hjälp att få menar Katarina Woxnerud.
– Inte minst vad gäller egenvård i form av motion, rörelse och belastning. Genom mer kunskap blir vi inte heller rädda att saker ska gå sönder när de ”försvagas” utan det är just då man behöver belasta för att behålla och för att bli starkare.

LÄS OCKSÅ: Katarina Wilk: “Det är en superkraft att vara kvinna”

Självbild förändras
I sin nya bok tar Katarina Woxnerud upp vad som händer i kroppen när vi går in i klimakteriet, hur det upplevs och hur ens självbild förändras.
– Många kvinnor som jag intervjuade funderade kring det faktum att man blir infertil, som verkar vara förknippat med kvinnlighet. Men vad händer med kvinnligheten när fertiliteten försvinner?
Samtidigt så upplevde många av kvinnorna hon pratade med att det var skönt att slippa menstruationen och att de personligen inte kände att kvinnligheten skulle påverkas av infertiliteten – utan det var mer en allmän uppfattning i samhället som de omedvetet bar med sig som en värdering, som ändå påverkade dem starkt.
– Jag tror även klimakteriet ses som något negativt för det som fysiskt händer när hormonerna dalar: slemhinnorna blir torrare, sexlusten minskar, man blir rädd att få framfall och att kissa på sig och man får okontrollerade vallningar. Att sedan skelettet tappar hållfasthet, muskler försvagas och fettmängden ofta ökar är inte något som hjälper till.

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Så blir du stark genom klimakteriet”

Annons

Normaliserar förändringen som vi genomgår
Men det finns egentligen bara fördelar med att öppet dela med sig av erfarenheter och börja prata om besvär – då det normaliserar den förändring som vi genomgår under livets gång, anser Katarina Woxnerud.
– Genom att veta vad som händer i kroppen och varför det händer så kan vi lättare avgöra vad som är normalt och när vi bör söka hjälp. Att veta bakgrunden till att slemhinnorna blir torra och att det sker helt naturligt exempelvis, gör att man inte behöver bli orolig över att man kanske drabbats av cancer, som en patient till mig hade farhågor om nyligen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kan man träna bort klimakteriemagen?

Så pratar vi om kvinnors hälsa

Källa: Libresse

  • Tre av fem (62 procent) upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet.
  • Två av fem (40 procent) kvinnor anser att deras mentala välbefinnande påverkas negativt till följd av att de inte kan dela sina erfarenheter öppet.
  • Två tredjedelar (66 procent) av dem med erfarenhet av missfall, endometrios, klimakteriet eller fertilitetsfrågor säger att det är viktigt att diskutera upplevelsen med andra människor för att hantera dessa problem.
  • Över hälften (54 procent) av respondenterna önskar tala mer öppet om kvinnors intima upplevelser som missfall, endometrios och klimakteriet.
  • Drygt en tredjedel (37 procent) av kvinnorna som upplevt ett missfall anser att de inte kunde sörja öppet utan rädsla för att dömas.
  • Hälften (51 procent) av kvinnorna som inte vill ha barn känner att människor ständigt försöker påverka deras beslut.
  • En tredjedel av kvinnorna som kommit i klimakteriet försökte hålla det hemligt och led i tystnad.
  • Knappt en tredjedel (27 procent) svarar att de har kunskap om endometrios.
  • Över hälften (57 procent) håller med om att kvinnor bedöms hårdare än män i diskussioner om sex.

Av Tina Harr

Annons