Annons

Nya experimentet: Elever får fluor i mjölken

Sjätteklassare på fyra orter i södra Sverige ska under två års tid ingå i ett experiment där de får tillsatt fluor i mjölken. Syftet är att undersöka hur väl metoden förebygger hål i tänderna. Användandet av fluor är dock omtvistat och nu ifrågasätts experimentet.

Redaktionen

5 december, 2014
Nya experimentet: Elever får fluor i mjölken
Dela inlägget

Sjätteklassare på fyra orter i södra Sverige ska under två års tid ingå i ett experiment där de får tillsatt fluor i mjölken. Syftet är att undersöka hur väl metoden förebygger hål i tänderna. Användandet av fluor är dock omtvistat och nu ifrågasätts experimentet.

På fyra orter Sydsverige ska 360 tolvåringar under två års tid delta i ett experiment där en del av dem får fluorkapslar i sin mjölk. Tanken med forskningen är att få svar huruvida fluor i mjölk kan få förekomsten av karies att minska – och även på vad händer med bakterierna i munnen om man dricker mjölk med fluor.

Hälften får fluor och hälften vatten
Undersökningen genomförs med hjälp av sjätteklassare i Färjestaden, Alvesta, Halmstad och Sölvesborg och leds av forskare på odontologiska fakulteten på Malmö högskola.
Deltagarna får kapslar som de ska ta med ett glas mjölk på kvällen. Hälften av deltagarna i undersökningen får kapslar med fluor som de ska ta tillsammans med ett glas mjölk på kvällen, och hälften får kapslar med vatten.

Forskningsförsöket upprör många
Experimentet, som leds av tandvårdshögskolan i Malmö, har dock upprört många eftersom fluor är ett omtvistat ämne. En av dem är hälsorådgivaren Mia Hagenmalm som bland annat skriver bloggen Riktig mat & hälsa:
– Nej, usch, det låter inte som något bra experiment. Fluor är inte bra och något vi ska försöka frångå. Vi får i oss fluor ändå, bland annat via i vattnet i dricker, säger hon och fortsätter:
– Visst är fluor effektivt för att motverka karies men det är också ett nervgift vi inte mår bra av.

På vilket sätt mår vi inte bra av fluor?
– För det första bryter det ner enzymer i våra kroppar, sedan påverkar det hjärnan negativt och kan leda till demens. Det förstärker även problematiken vid ADHD, asberger och autism och påverkar sköldkörtelproduktionen eftersom det slår ut jod. Det påverkar även immunförsvaret eftersom det bryter ner bildningen av antikroppar för att det är så starkt oxiderande. Dessutom ökar fluor risken för benskörhet plus att själva ämnet i sig är cancerframkallande. Nej, vi får i oss så mycket fluor via dricksvattnet ändå så man ska inte tillsätta det ytterligare i tandkräm.

Annons

Fick fluorskador
Hon berättar att hon själv har fått skador på sina tänder, små vita fläckar, orsakade av fluoret.
– Min tandläkare kallar det i alla fall för fluorskador. Vi fick ju skölja med flour i skolan, hade så kallade ”fluortanter”. Och vi bodde även på ett ställe på Gotland där det troligtvis var höga halter i dricksvattnet.

”Helt ofarligt”
Margareta Elfvin, tandläkare på folktandvården i Färjestad, tycker dock inte att det är något att oroa sig över.
– Att dricka fluor i så här små mängder, som de som får fluor i sin mjölk gör, är helt ofarligt, säger hon till SVT:s Jönköpingsnytt.

Experten: ”Fluor är oerhört nedbrytande och hämmar bildning av antikroppar”
Även näringsexperten och föreläsaren Zarah Öberg hyser viss skepsis mot fluor. Hon har tidigare uttalat sig i Kurera angående ämnet:
– Det finns en hel del studier som stödjer teorier om att fluor kan göra oss slöare, ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift. Senare tids studier visar även på koppling mellan fluor och barns utveckling i hjärnan. Fluor bidrar även till hämmad sköldkörtelproduktion då det, liksom klor, tar över platsen från jod i våra sköldkörtelhormon. Det finns även studier som visar att fluor är oerhört oxidativt, alltså nedbrytande, att det hämmar bildning av antikroppar och att det på så vis skapar autoimmuna

Vi ifrågasätter sällan
Hon menar även att det är så inarbetat inom tandvården att det sannolikt är på samma sak med fluor som med vissa läkemedel inom sjukvården och viss mat inom matindustrin.
– Med andra ord, vi tror att allt det som säljs i butikerna är bra och ifrågasätter sällan det som presenteras till oss.
Det kanske vore det lämpligt för tandvården och myndigheterna att se över alla de studier som visar att fluor inte gör någon skillnad och att det är giftigt. På så vis kan de göra en ny bedömning om huruvida nyttan överväger negativ påverkan.

Finns andra sätt att undvika karies
Många studier visar att fluor har en stärkande effekt, men många studier visar också det motsatta, berättar hon. Och tillägger att vi inte heller behöver fluor eftersom det redan i hög utsträckning existerar i vårt dricksvatten. Hon skulle hellre se att man mer framgångsrikt såg över orsaken till besvären för att på så vis balansera upp det som skapar problematiken från start:
– Så som att människor äter för dåligt, har dålig tarm som påverkar tandhälsan, felaktiga pH-värden i kroppen, att de minskar ner på sockerintag, söta drycker, snabbmat och helfabrikat. Att fokusera på att utbilda tandläkare inom hälsa och hur till exempel tarmhälsan påverkar tandhälsan, vore ett bra mycket bättre alternativ, säger hon.
Mia Hagenmalm håller med:
– Det finns många andra effektiva sätt att undvika karies, till exempel att borsta tänderna ofta och noga. Det finns så många bra alternativ på tandkrämer utan flour, till exempel från märken som Weleda, Dr Organic, Dr Hauschka och King Fischer, säger Mia Hagenmalm.

Annons

Rekommenderar ”oilpulling”
Sedan är det bra att borsta tänderna i kokosolja eller köra så kallad oilpulling. berättar Mia Hagenmalm.
– Det innebär att man kör runt kokosolja i munnen i fem, tio minuter. Det tar bort bakterier och är bra för tarmfloran eftersom det hjälper ph-värdet.

Nyfiken på att läsa mer?

Läs artiklarna:

 

Av Isabelle Hedander

Annons