Annons

Nya regler ska öppna för fler ekologiska lösviktsvaror

Nu blir det nya regler för kontroll av ekologiska livsmedel. Den största förändringen är att butiker får större möjligheter att sälja ekologiska varor i lösvikt utan särskild kontroll. De nya reglerna börjar gälla den 1 april 2016.

Redaktionen

16 mars, 2016
Nya regler ska öppna för fler ekologiska lösviktsvaror
Dela inlägget

Nu blir det nya regler för kontroll av ekologiska livsmedel.
Den största förändringen är att butiker får större möjligheter att sälja ekologiska varor i lösvikt utan särskild kontroll.
De nya reglerna börjar gälla den 1 april 2016.

Grundregeln är att alla företag som producerar eller handlar med ekologiska livsmedel ska anmäla sin verksamhet till ett kontrollorgan. Ett företag som inte gör någon anmälan riskerar att få betala en avgift på upp till 50 000 kronor. En anmälan innebär att man står under kontroll både hos sin kommun eller Livsmedelsverket och dessutom ett kontrollorgan.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

De nya reglerna ska underlätta – på flera sätt
Undantag från anmälningsregeln finns för företag som säljer ekologiska varor direkt till konsument, så länge de inte själva tillverkar varorna, lagrar dem på annan plats än i sin butik eller importerar dem från länder utanför EU, vilket i praktiken innebär att de flesta livsmedelsbutiker är undantagna. Nu utökas undantaget även till butiker som har lösviktsförsäljning av både ekologiska varor och vanliga varor av samma slag:
– Vår tidigare bedömning var att i affärer där exempelvis både vanliga och ekologiska citroner säljs i lösvikt, kunde de blandas ihop. Då blev det svårt för konsumenten att säkert veta vad som är ekologiskt. Vi ser nu att butikerna är bra på att skilja varorna åt, till exempel genom små klisterlappar på frukterna, och då behövs inte den extra kontrollen, säger Lena Wallin på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Nya regler även för kontrollorgan
De nya föreskrifterna innehåller även regler för kontrollorgan som vill utföra kontrolluppgifter inom ekologisk livsmedelsproduktion, hur kontrollen ska utföras samt avgifter för kontrollen.
Du hittar Livsmedelsverkets nya föreskrifter om kontroll av ekologisk produktion här.

Annons

Vad handlar föreskrifterna om?
Innehållet i korthet:

• Aktörer inom ekologisk livsmedelsproduktion ska anmäla sin verksamhet till ett kontrollorgan.
• Undantag från kravet på anmälan för vissa aktörer som säljer livsmedel direkt till slutkonsumenter (till exempel livsmedelsbutiker). Tidigare fanns ett krav på anmälan för livsmedelsbutiker som säljer ekologisk och konventionell frukt i lösvikt av samma slag. Detta krav tas bort i föreskrifterna.
• Kontrollorgan som vill utföra kontrolluppgifter inom ekologisk produktion ska anmäla sin verksamhet till Livsmedelverket.
• Kontrollorgan ska anlita ackrediterade laboratorier.
• Kontrollorgan får vid fastställandet av sina avgifter inte ta hänsyn till avståndet mellan aktörens anläggning och kontrollorganets lokaler.
• Kontrollorgan ska omedelbart underrätta den ansvariga kontrollmyndigheten när kontrollorganet upptäcker vissa allvarliga brister hos en aktör.
• Kommuner ska underrätta Livsmedelsverket om en aktör som borde vara anmäld till ett kontrollorgan inte är anmäld.
• Kontrollorgan ska lämna vissa statistiska uppgifter till Livsmedelsverket.

Läs också: Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till

Av Redaktionen

Källa: Livsmedelsverket

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Vilka berörs av föreskrifterna?
• Kontrollorgan som har eller vill ha kontrolluppgifter inom ekologisk produktion
• Aktörer inom ekologisk livsmedelsproduktion
• Livsmedelsverket.
• De kommunala kontrollmyndigheterna
Källa: Livsmedelsverket

Läsa mer?
• Livsmedelsverkets nya föreskrifter om kontroll av ekologisk produktion: LIVSFS 2016:01
• Ekologisk mat – regler och märkning

Annons