Det är aldrig för sent att börja träna – och må bättre. Kvinnor över 65 år fick starkare hjärta och lungor när det tränade. Det visar en studie gjord av doktorander vid Örebro universitet.
Nio av tio seniorer i Sverige tränar regelbundet och fyra av tio motionerar mer idag än för fem år sedan. Trenden är tydlig och gynnsam för både seniorer som för samhället.
Vid Örebro universitet satsas det på forskning om äldre och hur träning kan påverka hälsan. En nu studie på kvinnor mellan 65 och 70 år, som utfördes av doktorander, visade att både lungor och hjärta blev starka av mer fysisk aktivitet.
Doktoranden Jort Veens har studerat hur motion påverkar äldre kvinnors fysiska hälsa. Han säger i ett pressmeddelande från Örebro universitet, att den som uppfyller Världshälsoorganisationens rekommendationer för fysisk aktivitet och rör på sig minst 150 minuter i veckan får positiva effekter på sin kondition. Det är med andra ord inte för sent att börja träna. Fysisk aktivitet är bra även hos vuxna som aldrig rört på sig i någons större utsträckning.
LÄS OCKSÅ: Äldre som tränar bromsar demensutveckling
Sex av tio äter bättre
Det är särskilt äldre kvinnor som rör på sig regelbundet, men de äter även nyttigare. Åtta av tio seniorer anser att det är viktigt att leva ett hälsosamt liv. På bara fem år har sex av tio seniorer ändrat sina matvanor till det bättre. När det gäller kosten är det männen som gjort den största förändringen. De har bytt ut chips, läsk, bullar och alkohol mot frukt, grönsaker och fisk.
Enligt SCB har andelen kvinnor i åldern 75–84 år som varje vecka motionerar utomhus ökat från 26 till 49 procent under åren 2008 till 2015. Bland män i samma ålder ökade andelen motionärer från 29 till 55 procent.
LÄS OCKSÅ: Förläng livet med styrketräning
Minskar fallrisken
Det är allt fler gym som erbjuder träning för äldre. På dessa gym tränar seniorerna inte bara balans och benstyrka som är viktigt för att undvika fallskador. De får även möjlighet att träffa sjukgymnaster, samtala om livsstil och psykosocial hälsa.
Andra studier har visat att de som tränar regelbundet och har bra kondition men dåligt blodtryck lever längre än personer som har dålig kondition men bra blodtryck. Samma sak har gäller övervikt. De med bra kondition och övervikt lever längre än de med dålig kondition och normalvikt.
Av Inger Palm
Källa: SCB, Örebro Universitet