En ny metod för analys av utandningsluft öppnar upp för snabb bedömning av andningssjukdomar. Genom att studera friska icke-rökare har effekten av exponering för höga halter av kolmonoxid och partiklar från vedeldning undersökts.
Utandningsluft består av en blandning av hundratals gaser, de flesta i mycket låga koncentrationer. Några av dessa kan nu mätas för att bedöma lunghälsan.
Mäter kolmonoxid
Mätning och en matematisk modellering av utandningen kan ge inblick i luftvägarnas gasutbyte. Ramin Ghorbani forskningsassistent vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet har använt detta tillvägagångssätt för att mäta utandad kolmonoxid, en möjlig markör för andningssjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Anders Olsson kan konsten att andas
Tar hänsyn till flera parametrar
Intresset för att lära sig mer om sjukdomar som drabbar luftvägarna är stor då de är bland de främsta orsakerna till förtida död världen över. Kolmonoxid återspeglar framför allt hemoglobin i blodet, men beror också på lungornas och luftvägsvävnadens egenskaper, samt omständigheter vid provtagningen. De metoder som står till buds idag kan enligt Ramin Ghorbani inte urskilja dessa faktorer, något som försvårar tolkningen av resultat.
LÄS OCKSÅ: Svenskarna önskar en tuffare tobakslagstiftning
Möjliggör noggrann mätning
Det nya instrumentet möjliggör noggrannare mätning av kolmonoxidkoncentrationen i utandningsluften. Ihop med den matematiska modell som Ramin Ghorbani också medverkat till att ta fram kan utandningsprofiler simuleras och anpassas till experimentell data. ”Genom att kombinera metoderna så kan vi upptäcka förändringar i luftvägsproduktionen.” säger Ramin Ghorbani i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
LÄS OCKSÅ: Vill du hålla dig frisk? Andas djupt!
Kam leda till tidigare diagnos
Kliniska studier har utförts för att fastställa parametrarna hos friska icke-rökare. Därefter undersöktes effekten av exponering för höga halter av kolmonoxid och partiklar från vedeldning. Man hoppas att med detta bidra till förbättrade och mer lättanvända tester som kan användas både för studier och tidig sjukdomsdiagnos.
Av redaktionen
Källa: Forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!