Annons

Ofta urinvägsinfektion? Här är knepet du helt missat

Drabbas du ofta av urinvägsinfektion men vill undvika antibiotika? Då ska du spetsa öronen (ögonen) nu. Det finns nämligen ett knep du sannolikt aldrig hört talas om men som många experter menar är bäst: D-mannos, en naturlig sockerart nära släkt med glukos.

Redaktionen

8 februari, 2019
Ofta urinvägsinfektion? Här är knepet du helt missat
Dela inlägget

Drabbas du ofta av urinvägsinfektion men vill undvika antibiotika?
Då ska du spetsa öronen (ögonen) nu.
Det finns nämligen ett knep du sannolikt aldrig hört talas om men som många experter menar är bäst: D-mannos, en naturlig sockerart nära släkt med glukos.

Problem med infektion i urinvägarna är vanligt och orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och tagit sig vidare upp i urinblåsan. Även äldre män kan drabbas men allra vanligast är det bland kvinnor, som ofta får det i samband med sex eller i klimakteriet på grund av att slemhinnorna då kan bli torra och lättirriterade.

LÄS OCKSÅ: Ökat vätskeintag förebygger urinvägsinfektion

Alternativ till antibiotika okänt för stora massan
Minst 25 000 människor dör varje år för att råkat ut för bakterier som antibiotika inte biter på. Den siffran kom i en rapport 2016 och gällde enbart Europa. Sett över världen är siffran ännu högre.
Men trots allt vi idag vet om antibiotikaresistens och att den vanligaste formen av urinvägsinfektion, blåskatarr, faktiskt ofta går över av sig själv är rutinbehandlingen vid urinvägsinfektioner fortfarande antibiotika och antimikrobiella läkemedel.

Anledningen till det är dock inte svår att förstå. Många känner helt enkelt inte till något annat. Trots att behandlingsalternativ finns. Att knep med till exempel tranbärsextrakt och mjölksyrebakterier kan skydda och lindra känner förvisso somliga till – men sockerarten D-mannos har däremot nästan ingen hört talas om. Vilket är synd eftersom det anses vara ett effektivt knep och av experter allt oftare benämns som det bästa alternativet till traditionellt ”penicillin”.
En av dessa experter är Mia Lundin.

Annons

LÄS OCKSÅ: Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Mia Lundin, Certified Registered Nurse och Nurse Practitioner med specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik.
Mia Lundin, specialistutbildad inom gynekologi och obstetrik.

”Kan bota 90 procent av alla urinvägsinfektioner”
Mia Lundin är sjuksköterskan som blev föreläsare, författare och expert på området bioidentiska hormoner. Hon har en specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik, fokuserar på behandling av hormonella rubbningar som PMS, postpartum depression och klimakteriet – och håller sig ständigt a´ jour med den senaste forskningen. Under 17 år drev hon kliniken The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Kalifornien. Hon har 27 års erfarenhet inom kvinnohälsa och gynekologi och när hon stängde sin praktik 2014 hade hon behandlat fler än 4000 patienter.
– Jag anser D-mannos vara den lämpligaste initiala behandlingsmetoden. Det är en naturlig, sund behandling som kan bota cirka 90 procent av alla urinvägsinfektioner, det vill säga all blåskatarr och alla urinvägsinfektioner orsakade av E- colibakterier, säger hon till Kurera.

Skonsamt för levern – och diabetikervänligt
Så vad exakt är då D-mannos? Jo, det är en helt naturligt förekommande enkel sockerart (en monosackarid), som absorberas långsammare än glukos (en annan monosackarid). Men eftersom D-mannos inte kan omvandlas till glykogen ger den inte de leverproblem som fruktos kan ge – och eftersom bara mycket små mängder metaboliseras är effekten på blodsockret dessutom liten. Detta gör att även diabetiker kan använda sig av D-mannos.

Färre återfall
I en italiensk studie, utförd vid Sapienza universitet i Rom, med kvinnor som drabbats av akut urinvägsinfektion fick en grupp inta 1 500 milligram D-mannos två gånger per dag under tre dagar. Sedan gavs de samma dos en gång per dag i ytterligare tio dagar. Forskarnas resultatet blev entydigt: D-mannos gav en tydlig förbättring. Studien visade även att av kvinnorna som sedan fortsatte äta D-mannos under sex månader fick bara 4,5 procent återfall, jämfört med 33,3 procent av dem som inte åt D-mannos.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Antibiotika påverkar BMI – för resten av livet

Annons

Gör så att bakterierna kan kissas ut
Forskning visar att majoriteten av alla urinvägsinfektioner orsakas av just E. colibakterien (Escherichia coli), som är vanligt förekommande bakterier i tarmen.
Att intag av en helt naturlig sockerart kan vara en framgångsrik behandling mot urinvägsinfektioner är inte så konstigt som det låter, förklarar Mia Lundin, utan beror på samspelet mellan D-mannos och just denna bakterie.

Kortfattat går det till så här, förklarar hon:
– D-mannos gör så att E.colibakterierna plötsligt kan sköljas ut genom vanlig urinering, vilket inte går annars. Och detta utan att riskera antibiotikaresistens eller ta död på vare sig gynnsamma eller ogynnsamma bakterier eller riskera antibiotikaresistens. Tvärtom hinner D-mannosen till och med bidra till en mer gynnsam mikroflora i urinblåsan och urinvägarna innan den kissas ut, berättar Mia Lundin.

Hur går det till?
– Enkelt uttryckt är E-coli-bakteriens cellväggar täckta av små, fingerlika utskott. Toppen av dessa utskott utgörs av aminosyror och sockermolekyler och kallas för lektin, berättar hon och tillägger att D-mannos fastnar lättare på E. colibakteriernas lektiner än E. colibakteriernas lektiner fastnar på människans celler, till exempel på blåsan och urinrörets väggar.
– Så när man intar stora mängder D-mannos filtreras största delen i njurarna och passerar sedan vidare till urinen där det täcker E.coli-bakterierna så att dessa inte längre kan fastna. D-mannos gör helt enkelt att bakterierna kan kissas ut, vilket inte skulle gått annars.

Slipper utslagen bakterieflora – och svampinfektion
D-mannos är enligt Mia Lundin bestämt att föredra i de lägen man inte absolut behöver ta till antibiotika.
– Men väljer man istället att döda bakterierna med antibiotika och antimikrobiella läkemedel ska man veta att man dödar inte bara oönskade mikroorganismer utan också gynnsamma sådana, säger Mia Lundin.
Hon utvecklar sitt resonemang:
– Långvarig eller upprepad användning av antibiotika kan leda till stora störningar hos kroppens normala bakterieflora och ge flera stora hälsostörningar – inte minst ha mycket negativ inverkan på immunförsvarssystemet, säger hon – och tillägger att antibiotika ofta bara gör att urinvägsinfektionen byts ut mot en svampinfektion.
– Svamp är okänslig för antibiotika och kan då växa okontrollerat, vilket leder till andra hälsoproblem.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

I Sverige finns D-mannos att få tag på i kombination med transbärsextrakt och mjölksyrebakterier, två andra välkända knep vid urinvägsinfektion. Fråga på hälsokosten om du vill veta mer.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons