En unik studie som samlat in data från personer med Alzheimers sjukdom visade att de som ätit omega-3 fettsyror när sjukdomen började utveckla sig hade bättre minne.
Forskare vid Örebro universitet har tittat på kopplingen mellan ett intag av omega-3 fettsyror och utvecklingen av Alzheimers sjukdom.
Yvonne Freund-Levi, forskare i neurovetenskap vid Örebro universitet berättar att studien är unik och den första i sitt slag som samlat uppgifter om nya biomarkörer. Forskarna har tittat på effekten av omega-3 fettsyror, det har gjorts minnestester och det är taget prover från ryggmärgsvätska.
– Vi ska vara försiktiga och inte dra långtgående slutsatser men vi kan se en skillnad i testerna av minnet. Patienter som ätit omega-3 tidigt i sjukdomsförloppet får bättre resultat, säger Yvonne Freund-Levi.
LÄS OCKSÅ: Ämne i blåbär motverkar problem med minnet hos äldre
Stabilt minne
Studien är liten, 33 patienter deltog. 18 personer gavs tillskott med omega-3 morgon och kväll. De resterande 15 fanns i en kontrollgrupp. Studien pågick under ett halvår.
Minnestesterna visade att gruppen som fick omega-3 hade stabila minnesfunktioner medan kontrollgruppen blev sämre. Forskarna kunde dock inte se några skillnaderna mellan grupperna när de undersökte olika biomarkörerna i ryggmärgsvätskan.
Omega-3-gruppen fick en ökning av två markörer som är kopplade till skador på nervceller. Men det finns inte en klinisk koppling till minnestesterna.
– Även om det inte är data som gör att vi kan ge patienter nya råd i dagsläget så är det intressant material för forskare att gå vidare med.
LÄS OCKSÅ: Rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar
Börja tidigt
Denna studie bygger på en något större studie med 200 deltagare som hade mild till måttlig Alzheimers. I den studien konstaterades det att omega-3 från kosttillskott kunde nå hjärnan.
– Vi är försiktiga med att ge råd men vi vet att det bästa är att börja tidigt – det är svårt att påverka sjukdomen i ett senare skede. Det bästa rådet vi har att ge i nuläget är att vara fysisk aktiv och att äta omega-3 – i mat som till exempel fet fisk eller som kosttillskott.
Forskarna i Örebro har samarbetat med forskare vid Karolinska institutet, Sahlgrenska universitetssjukhus och Uppsala universitet.
Av Inger Palm
Källa: Örebro universitet
Läs studien här