Brittiska forskares upptäckt av ett ämne som kan förändra situationen för många av världens alla män, och deras framtidsutsikter när det gäller prostatacancer, har inte fått det genomslag det borde. Bland annat för att för att många läkare inte ens vet om att det finns.
Det menar professor Robert Thomas vid Bedford Hospital och Addenbrooke’s Hospital i Cambridge.
– Det är ett kosttillskott som alla cancerläkare borde känna till. Det kan hjälpa miljontals män att bekämpa uppkomsten av prostatacancer, säger han till Kurera.
Kurera har tidigare skrivit om Pomi-T, ett kosttillskott med polyfenoler som testats mot prostatacancer. En stor studie gjord på tillskottet presenterades vid världens största cancerkonferens ASCO 2013. Endast tio studier fick presenteras på plats och Pomi-T-studien var en av dessa tio.
Jaha, okej. Så vad innebär det då undrar du kanske?
Världens största cancerkonferens
För att försöka förstå vidden av detta är kontaktade vi professor Robert Thomas vid Bedford Hospital och Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, onkologen bakom studien.
Han berättar att uppmärksamheten för bli vald att få tala inför 25 000 delegater på ASCO var mycket större än när han blev vald till Storbritanniens bästa cancerläkare 2007.
– Helt plötsligt började kollegor på Cambridge som inte kände mig fråga efter ”Vem är den där Rob Thomas som ska tala på ASCO”, berättar han.
► Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet
En av de två studier med högst signifikans
Trots att Pomi-T-studien endast kostade en bråkdel av vad en studie som ett läkemedelsföretag kostar stod sig studien väl i konkurrensen med de andra tio. Studien, som publicerades i tidskriften Nature, var dessutom en av de två som hade högst signifikans – det vill säga att resultatet från studien var en av de två mest entydigt positiva.
– Det är ett kosttillskott som alla cancerläkare borde känna till. Det skulle kunna hjälpa miljontals män att bekämpa uppkomsten av prostatacancer, säger Robert Thomas.
– Polyfenoltabletter kan tas både i förebyggande syfte och i ett tidigt skede vid prostatacancer. Många vet inte ens om att det går att få ner sitt PSA-värde utan hormonmedicin men det går, säger han.
Naturlig behandling som kan spara stora pengar
Cancerläkaren Robert Thomas är en av Storbritanniens mest ansedda onkologer. Han har utnämningar som Årets onkolog och Årets läkare bakom sig och brinner för att hitta metoder för att förbättra livet och behandlingsalternativen för cancersjuka.
Utöver att ha vara mannen bakom Pomi-T leder han också en statlig forskningsenhet som tittar på livsstilsfrågornas betydelse för cancer- och cancervård och har har även utvecklat ett motionsprogram för cancersjuka.
Han poängterar:
– Studien visade tydligt att männen genom att äta polyfenoltabletter kraftigt fördröjde, och förebyggde, användande av mer radikala metoder eller hormonbehandlingar, två alternativ som båda två är mycket mer giftiga och kostsamma för landet. Så Pomi-T skulle både kunna förbättra livskvaliteten för män och spara pengar för landet.
► Läs också: Allt fler drabbas av prostatacancer – men det finns naturlig hjälp
Omnämns i vårdprogram för cancer: ”Minskade ökningstakten av PSA”
Studien har uppmärksammats en del i Sverige och Pomi-T är den första kosttillskottsprodukt att omnämnas i ett vårdprogram för cancer. I det nationella vårdprogrammet för prostatacancer finns det polyfenola tillskottet omnämnt som egenvårdsprodukt och refereras till så här:
”En vetenskaplig undersökning visade att en blandning av extrakt från granatäppelkärnor, grönt te, broccoli och gurkmeja (Pomi-T) minskade ökningstakten av PSA hos män med tidigt upptäckt prostatacancer, men man vet inte om sjukdomsförloppet i sig påverkas.
► Läs också: Alternativmedicin får för första gången egen auktoriserad broschyr
”Både för patienter med lokaliserad cancer och för patienter med PSA-återfall har Pomi-T visat sig ha god effekt”
Helt rätt har inte Cancercentrum, som är de som av Socialstyrelsen fått uppdraget att skapa vårdprogrammet) fått det i sin information då det i Pomi-T-studien deltog män med både nyligen upptäckt prostatacancer och män som hade genomgått behandling såsom operation eller strålning.
Mer tydligt uttrycker sig onkologen Karin Hollmsten i Prostatanytt december 2013:
”Både för patienter med lokaliserad cancer – där cancern alltså inte spritt sig utanför prostatakörteln – under aktiv monitorering och för patienter med PSA-återfall efter operation eller strålning har Pomi-T visat sig ha god effekt.”
Ytterligare studie
Cancercentrum avslutar med att konstatera att man inte vet hur sjukdomsförloppet påverkas.
För att se vad som händer med själva cancertumören gjorde professor Thomas ytterligare en studie. Där kontrollerade man både PSA-värdet och tumörens storlek med diffusionsvägd magnetröntgen. Inga män med sjunkande PSA-värde hade en ökning av tumörstorleken och ingen man med ökande PSA-värde hade minskande tumörstorlek.
► Läs också – Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
Svårt att nå ut
Kosttillskottsbranschen anklagas med jämna mellanrum för att inte kunna bevisa att produkterna har effekt. Verkligheten ser dock annorlunda ut.
Ofta finns vetenskaplig bevisning men den har inte lika lätt att nå ut. Det hela har visat sig problematiskt.
Ofta när det gäller produkter som ha gedigen klinisk bevisning negligeras produkterna likväl av tidningarnas hälsoreportrar och det händer att man inte ens får annonsera i tidningar som riktar sig till läkare.
”Bara tidningar som lyfter fram alternativa vårdmetoder som skriver om Pomi-T”
Kurera tog kontakt med Mertz Laakso, VD på företaget Prostatahälsa AB som importerar Pomi-T till Sverige för att fråga hur stort intresset för att skriva om produkten är.
– Faktum är att innan Pomi-T fanns på den svenska marknaden fanns det ett visst intresse att skriva om Pomi-T. Till exempel Aftonbladet hade en lång och mycket belysande artikel om Pomi-T-studien. Nu när produkten är på marknaden är det bara tidningar som lyfter fram alternativa vårdmetoder som skriver om Pomi-T.
Bristande kännedom om alternativa metoder bland läkare
Han tycker att det är konstigt att läget ser ut som det gör, när studieresultaten är så positiva och så många patientfall finns där folk är villiga att träda fram och berätta om vilken god hjälp de har fått. Och detta, resonerar han, när det faktiskt finns ett alternativ som gör att svenska män skulle slippa ta hormonmedicin får de inte ens informationen om att ett sådant alternativ finns. Eftersom så få läkare känner till det.
► Läs också: Han sänker sitt PSA-värde – helt utan hormonmedicin
Svårt att få annonsera i skolmedicinsk media
För det handlar långt ifrån bara om att tidningarna inte skriver om Pomi-T, menar Mertz Laakso, och berättar om svårigheterna att kunna sprida forskningsresultaten till läkare och vård.
– Vi ville annonsera om Pomi-T i Läkartidningen och Svensk Onkologi eftersom vi vet att många av våra kunder frågar sin läkare om Pomi-T men att de sällan får uttömmande svar eftersom läkarna inte känner till Pomi-T. Men vi fick inte ens annonsera i dessa tidningar som läses av läkare, trots att Pomi-T omnämns i Socialstyrelsens nationella vårdprogram för prostatacancer.
Han fortsätter:
– Läkartidningens argument för att inte ta in annonsen var att de då ”skulle få så många frågor”. Jag undrar vad de egentligen är rädda för, frågar sig Mertz Laakso.
– Min gissning är att tidningen inte vill ta in annonser för kosttillskott eller alternativa behandlingsmetoder eftersom de är rädda att då tappa annonsörer från läkemedelsbolagen.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Om PSA-värdet är högre än normalt tyder det på sjukdom i prostatakörteln. Förhöjda PSA-värden behöver dock inte innebära att man har cancer utan det kan också vara tecken på godartad prostataförstoring eller en infektion i prostatakörteln eller urinvägarna.
Forskarna har utvunnit det kemiska ämnet polyfenol ur broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te. Ämnet kan få dramatiska effekter på PSA-värdet, den viktigaste indikatorn för prostatacancer, visar en omfattade dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.
I studien fick en grupp män under ett halvår äta placebotabletter, medan den andra fick tabletter med polyfenol (kosttillskottet heter Pomi-T).
Bland de män som fått polyfenoltabletter hade PSA-värdet stigit med knappt 15 procent jämfört 79 procent hos de som fått placebotabletter, det vill säga en skillnad på 64 procent.
Pomi-T är ett kosttillskott som innehåller naturliga polyfenoler från granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli.
Polyfenoler är en sorts antioxidant och antioxidanter är kroppens försvar mot fria radikaler. Genom att tillföra kroppen tillräckligt med antioxidanter motverkas både åldrande och utvecklingen av många sjukdomar.