Annons

Örter med läkande effekt

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Redaktionen

3 oktober, 2022
Örter med läkande effekt

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Många av våra vanligaste läkemedel härstammar från växtriket. Dessa finns i diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Att dricka ett örtteer på olika medicinalväxter är både gott och ett bra komplement till maten och kosttillskotten. Här kommer några vanliga örter.

Anis – för hosta och luftvägsbesvär

Drick te på anis när du känner av magen eller om du har hosta eller luftvägsbesvär. Inom örtmedicinen används anisfrö också vid astma, aptitlöshet och lindrig magkatarr. Häll en kopp kokande vatten över en tesked frö och låt stå och dra i 20 minuter.

Brännässla – antiinflammatorisk

Te på brännässla är utrensande och har en bra leverantör av järn, vitaminer och mineraler. Det kan läka eksem och kroniska hudutslag. Nässlan är milt urindrivande, stärkande, avgiftande, antiinflammatoriskt samt kan även hindra diarré och läka sår.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Annons

Fänkål – vid hosta

Fänkålste är bra för matsmältningen samt vid besvärlig hosta och verkar även slemlösande. Fänkålsfrön kan stimulera mjölkbildningen hos ammande mödrar. Häll en kopp kokande vatten och ta en-två teskedar frön, låt det dra i 15-20 minuter. Du kan dricka teet flera gånger per dag.

Johannesört – skapar balans och sinnesro

Te på johannesört gör dig lugn och samlad och skapar både glädje som harmoni. Är bra vid lätt nedstämdhet och oro. Te är inte lika starkt som ett växtläkemedel på johannesört, men visst ger det effekt, fast inte lika mycket. Drick gärna en kopp johannesört te morgon och kväll under lång tid för bästa resultat.

Kamomill – lindrar spänningar och ger bättre sömn

Ett te på kamomill piggar både upp och är både lugnande som sömngivande. Örten är mild och lindrar spänningar och inflammationer i matsmältningssystemet och används vid smärta, vid förstoppning och diarré. Används med fördel även vid influensa, förkylning samt smärta och värk.

LÄS OCKSÅ: 5 nyttiga teer som boostar hälsan

Luzern – lindrar PMS

Luzern är bra för tarmarnas och njurarnas funktioner och bra vid reumatisk värk. Luzern är en ärtväxt och otroligt näringsrik. Den lär kunna motverka artros, balansera blodsockret samt främja matsmältningen. Den är vätskedrivande och lindrar PMS-besvär. Luzern innehåller naturligt glukosamin och kondriotin.

Annons

Maskrosblad – vid matsmältningsbesvär och akne

Maskrosen är rik på kalium och magnesium. Den kan förbättra leverns och gallans funktioner och är en bra avgiftare. Maskrosbladens bittra smak sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern vilket gör att både aptit och matsmältning blir bättre. Te på maskrosblad har en urindrivande effekt och är även bra att tvätta irriterad hud med, till exempel akne och eksem.

Rölleka – förbättrar näringsupptaget

Te på rölleka är bra vid matsmältningsbesvär och försämrat näringsupptag. Rölleka lindrar spänningar i magen. Att dricka varmt te på rölleka vid feber, förkylning och influensa känns lindrande. Rölleka är antiseptisk och antiinflammatorisk och kan baddas på sår, brännsår, åderbråck och eksem.

Av Inger Palm

Annons