Kan en vitamin stärka skelettet? Kurera fick en pratstund med forskaren Mats Humble, som var en av de första i Sverige att uppmärksamma vitaminet K2 och dess betydelse för skelettet.
Mats Humble är överläkare vid psykiatrin i Örebro och forskare vid Örebro Universitet:
Vilka fördelar får vi av att äta K2?
– K2 verkar ha stor betydelse för skelettstyrkan och det finns idag ett antal studier som talar om att K-vitamin och K2 motverkar benskörhet. Det finns en japansk
studie där man tittade på vad man äter i olika distrikt av Japan. Natto är en traditionell japansk rätt där man mätt upp högst halter av vitamin K2, och i de distrikt där den är vanlig så var det signifikant lägre frekvens av benbrott. En holländsk grupp har visat att K2 kan styra kalcium dit där det behövs. Så poängen med kalcium är kanske inte hur mycket vi äter utan att få det att binda i skelettet.
►Läs också: Vitamin K2 motverkar problem med benskörhet
Vad mer kan vi äta för att få i oss K2?
– K2 finns framförallt i extra lagrade, fermenterade och jästa maträtter, det är vissa bakterier som framkallar det. Säkert är det också hormonella saker som spelar in när det gäller benskörhet hos kvinnor, men det skadar inte att kompensera med K2.
►Läs också: 5 knep som stärker skelettet!
Av Jenny Thorell
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
K2 ger starkare ben
Forskning visar att K-vitamin, som upptäcktes 1930 men länge varit ett bortglömt vitamin är viktigare än vi tidigare trott. K2-vitamin är viktigt för en stark benstomme, och tillskott av K2 kan förbättra bildandet av ben genom att dra kalcium till benstommen. Tillskott kan även reducera den mängd kalcium som utsöndras och därigenom går förlorat via urinen.
Vitaminets gynnsamma inverkan på kalkomsättningen i kroppen hjälper även till att motverka förkalkning av kärlen och skyddar mot hjärt-och kärlsjukdomar.
Om man kombinerar K2-vitamin med flera andra benstommestimulerande näringsämnen som D-vitamin, kalcium, magnesium, bor och kisel får man ett mycket kraftfullt stöd för ett starkare skelett.
Brist på K2-vitamin antyder enligt forskning en ökad risk för demens. Brist kan även öka blödning som till exempel näsblod.
Natto innehåller mycket K2
Natto är en traditionell japansk rätt som består av jästa sojabönor som först kokats eller ångats. Rätten äts oftast till frukost ihop med ris och picklade grönsaker, men det finns också trendiga Nattoburgare. Natto äts främst i östra Japan i regionerna Kanto, Tohoku och Hokkaido.