Personer som följer paleo-dieten har dubbelt så höga nivåer av TMAO – en biomarkör som är nära kopplad till hjärt-kärlsjukdom. Det visar världens första stora studie som undersökt stenålderskostens påverkan på tarmfloran.
Det som kallas paleolitisk kost anses lite förenklat ligga nära det vi åt på stenåldern, en kost som av enligt följarna är artriktig och evolututionärt anpassad till människan. Helt enkelt en optimal kost för oss männsikor om man får tro förespråkarna.
Mycket kött och inget spannmål
En paelolitisk diet innebär ett stort intag av kött, ägg, kyckling och fisk medan sådant som mejeriprodukter, spannmål och baljväxter utesluts. Kostens förepråkare menar att det har många hälsofördelar äta enligt dessa riktlinjer bland annat ska det bidra till att förbättra tarmfloran medan andra menar att det saknas belägg för det.
LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”
Påverkar tarmfloran negativt
Nu har det visat sig att paleolitisk kost kan bidra till en försämring av tarmfloran. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition. I studien hade forskarna analyserat tarmflora och biomarlören TMAO hos 22 personer som åt en strikt paleodiet, 22 personer som åt enligt paleo men mindre strikt och 47 personer som åt en mer genomsnittlig kost.
LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?
Högst nivåer av TMAO hos de som åt paleo
Höga nivåer av TMAO, en organisk förening som produceras i tarmen, är förknippat med en ökad risk för hjärtsjukdom. Och i studien fann forskarna att de som följde paleo mer strikt hade sämst tarmflora och högst nivåer av TMAO.
”Många förespråkare för paleo-diet hävdar att den är gynnsam för tarmshälsan, men resultatet antyder att när det kommer till produktionen av TMAO i tarmen kan paleo-dieten ha en negativ inverkan när det gäller hjärthälsa,” säger Dr Angela Genoni som lett arbetet med studien. Då dieten ökar i popularitet är det enligt henne viktigt att förstå vilken inverkan den kan ha på den allmänna hälsan.
LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost
Hade även färre goda bakterier
De som åt enligt paleodieten hade även lägre förekomst av gynnsamma tarmbakterier, något Angela Genoni tror beror på bristen på fullkorn i kosten. ”Paleo-dieten utesluter allt spannmål och vi vet att fullkorn är en fantastisk källa till resistent stärkelse och många andra jäsbara fibrer som är avgörande för hälsan hos ditt tarmmikrobiom,” säger Angela Genoni.
Mycket kött och lite fibrer
Paleodieten innehåller mer rött kött, som är förutsättningen för att producera TMAO, samt två gånger den rekommenderade nivån av mättat fett, vilket är anledning till oro, enligt Angela Genoni.
Forskarna rekommenderar istället en större variation av fibrer än vad som rekommenderas inom paleo, för en mer hälsosam tarmflora och för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.
Av redaktionen
Källa: Science daily