Doftöverkänslighet, eller sensorisk hyperreaktivitet (SHR) som det också kallas, är ett vanligare problem än många känner till. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de har någon form av doftöverkänslighet, enligt siffror från Astma- och Allergiförbundet.
Idag börjar Parfymfria veckan för att uppmärksamma denna glömda överkänslighet.
Gillar du parfym? Då sprayar du det kanske både på kroppen, har det i ditt tvättmedel och i dina hudkrämer?
Men medan parfym luktar sjukt gott för vissa gör den andra sjuka. Doftöverkänslighet är ett vanligare problem än många känner till. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anser sig vara drabbade av någon form av doftöverkänslighet.
► Läs också: Parfymämnen ger allergi visar ny analys
Många blir immuna mot sin parfym
Många som använder parfym blir efter ett tag immuna mot doften de använder – med resultatet att de börjar överkonsumera. Inte trevligt för någon. Särskilt inte så här i vintertider när vi trängs inomhus. Så skippa dofter ett tag och upptäck hur saker – inklusive du själv – egentligen doftar.
Idag börjar nämligen Parfymfria veckan – och det har blivit tid att tänka på en grupp många av oss aldrig skänkt en tanke: de doftöverkänsliga – och kanske har det även blivit tid att reflektera över huruvida de blivit det av en anledning. Som ett skydd mot den ständiga ström kemikalier vi utsätts för i vardagen? För parfym är i många fall en artificiell produkt, det vill säga framställt av just kemikalier.
► Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk
Parfymfri vecka en gång om året
Parfymfria veckan pågår den 7-13:e november och är ett årligt event, initierat av Astma- och Allergiförbundet. Veckan är till för att uppmärksamma och sprida kunskap om doftkänslighet och livet för de drabbade, det är även ett sätt att samla in pengar till forskning och bedriva påverkansarbete.
Ett huvudsyfte är också att uppmärksamma vad vi ute i samhället kan göra för att underlätta för personer som är överkänsliga mot parfymdoft (se faktaruta).
Oklart varför vissa drabbas och inte andra
I luftvägarnas slemhinna finns nerver som reagerar på bland annat beröring, temperatur och irriterande ämnen. Vid doftöverkänslighet är nerverna extra känsliga och reagerar på mycket små mängder av ämnen som andas in. Nerverna skickar signaler till hjärnan, vilket leder till en hostattack eller andra besvär.
Det är oklart varför vissa drabbas av doftöverkänslighet. Det kan finnas ärftliga faktorer som bidrar till doftöverkänslighet, men man vet inte säkert. Det är inte heller klarlagt huruvida antalet personer som har doftkänslighet ökar eller är konstant. Däremot får de med besvär ständigt en svårare vardag eftersom antalet dofter och andra irriterande ämnen i luften blir fler.
► Läs också: Vad är en allergi egentligen?
Nedan följer några exempel som alla kan bidra till att problemen för personer med doftöverkänslighet ökar.
• Moderna byggnadsmaterial, nya bilar och möbler kan avge kemiska ämnen till luften under lång tid.
• Fler använder parfymerade produkter dagligen.
• Fler produkter innehåller olika dofttillsatser, till exempel tvätt- och rengöringsmedel.
• Fler miljöer är parfymerade, till exempel hotell och gallerior.
► Läs också: Helt vanlig väggfärg kan förorena ditt hem
Svårighetsgrad varierar från person till person
Doftöverkänsliga reagerar på dofter, lukter och produkter som de flesta tål och inte får problem av. Det kan till exempel vara parfym i olika former, doftande blommor, rengöringsmedel, tvättmedel och nytryckta tidningar. Hur starka symtomen blir varierar från person till person.
Vanliga symtom vid doftöverkänslighet
Symtomen kan likna de som uppstår vid astma och allergi:
• nästäppa eller rinnsnuva
• nysningar
• kliande eller rinnande ögon
• hosta och slembildning
• heshet och klåda i halsen
• tryck eller smärta över bröstet
• en känsla av att det är svårt att andas.
• ont i huvudet
• trötthet
• svettningar
• illamående och yrsel
• svårigheter att koncentrera dig.
► Läs också: Ny WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar
Behandling
Det finns ingen medicinsk behandling som helt tar bort besvären eller botar doftöverkänslighet. Det som kan förebygga eller lindra besvären är att undvika situationer, miljöer och produkter som man reagerar på. En fysioterapeut kan även visa rörelser och lära ut andningsteknik som kan lindra besvären.
Några personer kan bli bättre av läkemedel som används vid astma och allergi. Man kan få prova sådana läkemedel, men det är viktigt att utvärdera behandlingsresultatet för att kunna avsluta medicineringen om den inte hjälper.
► Läs också: Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner
Att leva med doftöverkänslighet
Det kan ta lång tid för läkaren att säkerställa att det är doftöverkänslighet det handlar om, och inte andra sjukdomar med liknande besvär. Det kan vara skönt att till slut få veta att besvären beror på doftöverkänslighet. En diagnos kan också göra det lättare för omgivningen att förstå, och att acceptera doftöverkänsligheten.
Eftersom det inte finns någon medicin som botar eller tar bort besvären består behandlingen till stor del av att undvika miljöer och produkter som ger symtom. Vad och hur mycket som behöver förändras i vardagen, beror på hur kraftig doftöverkänsligheten är.
Av Isabelle G Hedander
Källor: 1177.se och Astmaoallergiforbundet.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Vill du stödja parfymfria veckan?
Här är tre saker du kan tänka på för att underlätta för medmänniskor som är överkänsliga mot parfym.
1. Välj parfymfria produkter
Schampo, balsam, kroppslotion, tvättmedel, sköljmedel med mera. Otroligt många produkter parfymeras helt i onödan, men lyckligtvis lanseras det hela tiden nya parfymfria alternativ. Håll utkik efter vår Svalanmärkning eller besök astmaoallergiforbundet.se/svalanmarkt för en lista på de produkter förbundet rekommenderar.
2. Spara din parfym till privata tillfällen
Att känna oss hela och rena är en förmån vi kan unna oss själva varje dag i vår del av världen. Men vi som vill visa hänsyn i det offentliga rummet, tar bara fram parfymflaskan vid tillfällen när vi är säkra på att människorna runtom uppskattar doften.
3. Visa extra hänsyn i utsatta miljöer
Vårdinrättningar, skolor, arbetsplatser och kollektivtrafik är platser som kan vara svåra – ofta omöjliga – att välja bort för den som är överkänslig mot parfym.
Ingenstans uppskattas visad hänsyn lika mycket som här.
Källa: Astma- och allergiförbundet, Sveriges folkrörelse för allergiker.