Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.
Digital stress är kort och gott överflöd av information, vi kan också bli stressade av att inte kunna titta på mobilen. Detta beskrivs som fear of missing out (FOMO). Då handlar det alltså även om bristen på information istället för överflöd av information. Digital stress beror både på vår oförmåga att förhålla oss hälsosamt till tekniken och den miljardindustri som inget hellre vill än att just du ska spendera din tid i olika sociala nätverk, appar, shoppingsajter och dylikt.
Den moderna tekniken har medfört stora fördelar men leder också till många problem som:
• Sjukskrivningar
• Cyberslacking
• Dålig sömn och låg återhämtning.
• Överanvändande av smartphones
• Försämrad kreativitet, produktivitet, effektivitet, lönsamhet för företagen
På mycket kort tid har den smarta telefonen, paddan och den bärbara datorn blivit verktyg i allas händer. Men parallellt med framväxten av nya digitala lockelser känner sig allt fler snärjda i elektronikens nät. När vi är uppkopplade matas vi med kickar som ger ett dopaminutslag som får oss att känna välbefinnande. Helt plötsligt kan du få 50 likes på Facebook – det är sådana sociala belöningar som gör att vi tar upp telefonen och tittar.
LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten
Just nu läser du kanske detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl. Du försöker vara så effektiv som möjligt genom att göra många saker samtidigt. Sanningen är att du förlorar tid. Ja, du kollar på en serie, kollar dina mejl och läser, men troligtvis kommer du inte att komma ihåg något av det.
Multitasking kan även skapa ekonomiska konsekvenser. En studie utförd av Gloria Mark vid University of California gick ut på att övervaka ett antal kontorsmedarbetare som blev distraherade av telefoner och mejl. Man upptäckte att det tog 23 minuter att återhämta sig och hitta tillbaka till sitt ursprungliga fokus. I en annan studie från år 2009 utmanade Stanfordforskaren Clifford Nass lät 262 studenter att genomföra ett experiment som gick ut på att växla mellan olika arbetsuppgifter. Nass och hans kollegor förväntade sig att erfarna multitaskers skulle överträffa icke-vana multitaskers på en del saker. Men nej. Resultatet visade på motsatsen. Kroniska multitaskers var urusla på samtliga uppgifter. Även när de fokuserade på en enda aktivitet använde de sina hjärnor mindre effektivt.
LÄS OCKSÅ: Tre nycklar för att motverka stress och utmattning
Vi ser i dag många med ökad informationsbas, men försvagad vishet. Att surfa på nätet kräver en särskild form av multitasking. Vårt arbetsminne blir ofta översvämmat med information, och vi flyttar ständigt vår uppmärksamhet. Omställningen från en sak till nästa skapar en negativ effekt. Varje gång vi flyttar vår uppmärksamhet behöver hjärnan omorientera sig.
LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa
Ett experiment delade upp en skolklass i två grupper. Den ena gruppen fick surfa på webben medan de samtidigt lyssnade på en föreläsning. En del av föreläsningens innehåll handlade om att gå in på nätet och titta efter relevant information som hade med föreläsningen att göra, men det gav dem samtidigt friheten att besöka orelaterade webbplatser, kolla sin mejl, se Youtubeklipp och annat. Den andra gruppen fick lyssna på samma föreläsning, men stänga av sina datorer. Direkt efter gjorde man en utvärdering av hur bra de båda grupperna mindes informationen från föreläsningen. Man såg tydligt att de som surfat på nätet mindes sämre än de som hade haft sina datorer avstängda.
Det tar tid för hjärnan att flytta sitt fokus och koncentrera sig på den nya uppgiften. Det i sin tur blockerar de kognitiva förmågorna kring den föregående uppgiften. Både resultatet och möjligheten att integrera information blir sämre när vi blir distraherade och måste ställa om vårt fokus.
Multitasking är konsten och förmågan att flytta vår uppmärksamhet och bedöma vad som är värt vår uppmärksamhet. För den yngre generationen, som är född med elektronik och som är vana multitaskare, är elektroniken en del av vardagen. Men distraktionen och bristen på fokus kan bli en nackdel för både individuell och kulturell hälsa.
Patrik Wincent, terapeut, föreläsare och författare
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt. Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Patrik Wincent är terapeut, föreläsare och författare till böckerna ”Den digitala drogen : Konsten att hantera din teknik”, ””Shop ’til you drop: en bok för dig som shoppar för mycket” samt ”När vi släpper kontrollen en bok om dataspelsmissbruk”
Läs mer på patrikwincent.se