Våren är på väg och med den också pollensäsongen, men Clas Göran Svensson är väl förberedd. Sedan många år tillbaka börjar han ta Allmyn mot sin pollenallergi redan i februari. Det gör att han slipper all annan medicin och tar sig igenom säsongen utan större besvär.
En förkylning trodde Clas Göran, men det gick aldrig över. Det blev istället sämre och symtomen stämde inte riktigt in på en vanlig flunsa.
– Det satte sig främst i ögonen och jag fick svårt att andas. Speciellt på nätterna var det svårt att andas ut och det var väldigt jobbigt, säger Clas Göran.
Hos läkarna fick han konstaterat pollenallergi och fick allergisprutor två gånger per säsong plus inhalator med antihistamin och tabletter. Men det blev inte helt bra för det och i några år var det enormt kämpigt, främst under första delen av pollensäsongen.
– Jag tror själv att det är gräs och lövträd som jag är mest känslig mot. Det var väldigt jobbigt under den där första perioden när jag hade vanlig medicin, för jag blev inte bra av det. Jag sov dåligt på nätterna för att jag inte kunde andas och antihistaminet gjorde mig också trött. Resultatet blev att jag inte sov på nätterna och inte orkade med dagarna på jobbet, säger han.
Att gå på promenader med hunden blev också ett problem, dels för allergisymtomen men också för att vårsolen är stark och man går och kisar mycket.
– Jag hade mycket problem med ögonen, de rann och var svullna, så det var jobbigt och jag drog mig för att gå ut, säger Clas Göran.
Reser mycket
En kollega till Clas Göran fick veta om hans problem och föreslog att han skulle prova Allmyn tuggummi. Clas Görans tilltro till kosttillskott var inte på topp, men eftersom allergin slog ut honom kraftigt var han villig att testa vad som helst.
– Jag märkte skillnad från ena dagen till den andra. Symtomen lättade och jag kunde andas bättre. Eftersom tuggummina smakade illa när man tuggat ett tag på dem så gick jag över till tabletterna och det fungerade lika bra, berättar han.
Clas Göran jobbar som VD för ett lagerhotell och säljer lagerlösningar till europeiska företag, vilket innebär många resor ut i Europa. Och i Tyskland spricker gräset och lövträden tidigare än här så Clas Göran har fått tänka till.
– Jag börjar redan i februari att ta mina Allmyn. Det skriver jag in i kalendern, den femtonde är det dags. Annars tänker man ju inte på att man ska ta allergitabletter när det ligger en halvmeter snö, men jag tror på att jag kan jobba upp en buffert i förebyggande syfte och då får jag inte alls så mycket symtom, säger Clas Göran.
När sista gräsblommningen är över i juli, slutar han med Allmyn för året.
Inga andra mediciner
När Clas Göran väl börjat med Allmyn kunde han sluta med både sprutor, tabletter och inhalatorer. I efterhand har han fått veta att de allergisprutor han fick numera är förbjudna.
– Jag gillar inte att ta medicin så jag slutade tvärt med alltihop och det fungerar utmärkt. Jag ska inte säga att jag är helt symtomfri, klart jag känner av allergin, men det är en enorm skillnad, säger Clas Göran.
Att gå promenader med hunden är det bästa han vet och framåt våren tar Clas Göran och hans fru Elisabeth husbilen utmed kusterna i Sverige. Gärna utmed Göta kanal eller på Öland. Längre fram på säsongen åker de gärna ner i Europa. Bak på husbilen hänger cyklarna som de plockar av och tar sig en tur med.
– Vi cyklar kring vingårdar i Frankrike eller i Tyskland, det är väldigt roligt. Inget av det här var lika enkelt innan jag började med Allmyn. Då var det bara jobbigt att gå ut eller att vara ute. Att gå ut med hunden var nästintill omöjligt. Men nu fungerar jag och kan jobba som vanligt och njuta av naturen, även på våren, säger Clas Göran.
Av Jessika Devert
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Clas Göran Svensson
Ålder: 68.
Bor: Nässjö.
Gör: VD för lagerservice.
Familj: Fru Elisabeth, hund.
Fritidsintressen: Åker husbil, gärna utmed kusterna både i Sverige och Europa. Tar gärna promenader med hunden och älskar bilar.
Mer om Allmyn & pollenallergi
Allmyn
Perilla är en kinesisk växt som använts mot pollenallergi i flera hundra år och Allmyn innehåller en högkoncentration av Perilla. Växten innehåller en rad antioxidanter som kan motverka de fria radikaler som tros vara uppkomst till pollenallergi. En studie gjord 2004 visade att Perilla minskar besvär som klåda i ögon, rinnande ögon och rinnande näsa. Växten hämmar både den allergiska reaktionen man får av pollen, inflammationen och utsöndringen av histamin.
Pollenallergisäsongen
Pollensäsongen är lång, den sträcker sig från februari ända till september. Det som de flesta är allergiska mot är björk och gräs. Men beroende av när man har symtom, så kan man härleda det till vilket pollen man är allergisk mot. Om man har symtom tidigt kan det vara hassel eller al, under senvåren kommer björk, alm och ekpollen. Mitt i sommaren blommar gräs och i slutet av sommaren kommer gråbopollen. Men blomningen förändrar sig en del från år till år, så man får vara uppmärksam på när ens besvär kommer och hur blomningen ser ut.
För mer info, se vidare på www.pollenrapporten.se